Amazon реши да съкрати хиляди служители

14 ноември (Ройтерс) – Amazon.com Inc (AMZN.O) Планира да уволни около 10 000 служители в корпоративни и технологични работни места от тази седмица, каза човек, запознат с въпроса, в понеделник, което е най-голямото такова съкращаване до момента.

Съкращения, съобщени по-рано Ню Йорк Таймс, ще представлява около 3% от корпоративната работна сила на Amazon. Източникът каза на Reuters, че точният брой може да варира, тъй като бизнесите в Amazon преразглеждат своите приоритети.

Онлайн търговецът планира да съкрати работни места в отдела си за устройства, който произвежда джаджи с гласово управление „Alexa“ и камери за домашна сигурност, както и в отделите си за човешки ресурси и търговия на дребно. Времевата рамка на Amazon за уведомяване на служителите е неясна.

Източникът приписва намалението на несигурната макроикономическа среда, пред която са изправени Amazon и други компании.

Вълната от съкращения следва вълна от съкращения в технологичната индустрия, която се опасява от забавяне след години на бързо наемане. Миналата седмица компанията майка на Facebook Meta Platforms Inc (META.O) Тя каза, че ще съкрати повече от 11 000 работни места, или 13% от работната си сила, за да контролира разходите.

Логото на Amazon се вижда пред разпределителния център JFK8 в Стейтън Айлънд, Ню Йорк, САЩ на 25 ноември 2020 г. REUTERS/Брендън Макдермид/Снимка от файла

Базираната в Сиатъл Amazon прогнозира забавяне на растежа на продажбите за обикновено доходоносния празничен сезон.

В разговор с репортери миналия месец главният финансов директор Брайън Олшовски каза, че компанията е видяла по-строги бюджети на домакинствата за пазаруване и продължава да се бори с по-високата инфлация и разходите за енергия.

От тогава е разказал Това ще замрази корпоративното наемане с месеци.

Устройствата на Amazon отчетоха годишни оперативни загуби от над 5 милиарда долара през последните години. Wall Street Journal отчетени миналата седмица. Компанията обмисля дали да се съсредоточи върху нови възможности за Alexa, докато някои клиенти използват гласовия асистент за няколко задачи, се казва в доклада.

READ  Най-добрият защитник на Атака със свободен агент Дерон Армстед подписа петгодишен договор с Маями Долфинс

В цялата компания работната сила на Amazon наброява повече от 1,5 милиона към 30 септември, като се вземат предвид работните места в складирането и транспорта, а планираните съкращения представляват по-малко от 1% от работната сила на търговеца на дребно.

Акциите на Amazon са загубили повече от 40% тази година. Той падна с 1,1% до $99,67 в понеделник следобед.

Репортаж от Джефри Тост в Пало Алто, Калифорния. Редактиране от Arun Koiyur и Matthew Lewis

Нашите стандарти: Принципи на Thomson Reuters Trust.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.