Александровският Ансамбъл – 186 музиканти очакват зрители в НДК!

АЛЕКСАНДРОВСКИ Ансамбъл на ЧЕРВЕНАТА армия с концерт у нас

24 октомври (неделя) от 20:30 часа, Зала 1, НДК – София

В цяла Европа Александровци изнасят спектакли пред напълно разпродадени зали  – следва София!!!

Броени дни преди грандиозния си концерт в София, солисти и ръководители на Александровския Ансамбъл споделиха пред български медии:

Леонид Иванович Малев пред Дарик радио за впечатленията си от България:

„ С удоволствие си спомняме нашето турне в България преди няколко години, но още повече ни радва гостоприемството на българите и това колко добре ни приеха тогава.

Имали сме концерти в повече от 60 страни по света, но аз бях крайно потресен, когато при изпълнението на песента „Свещената война” хората в залата се изправиха на крака, все едно слушаха химн. Никъде другаде не съм виждал нещо подобно.”

И за какво можем да очакваме от предстоящия мега спектакъл:

„На предстоящия концерт ще представим много нови музикални съчинения.  Те са в различни направления. Ще има и изпълнения на солисти, и на хора, и на балета. Едновременно няма да забравим и старите ни неща.”

Пред Програмата ръководителят на ансамбъла споделя:

„Действително очакваме с нетърпение срещата си с българските зрители, тъй като имаме много топли, много добри впечатлния от предишните ни концерти в България. Излизали сме на сцена в София, а също така във Варна и Бургас – и навсякъде бяхме посрещани с аплодисменти. Българската публика е много красива и доста музикална.

Уверен съм, че хората, които дойдат на концерта, няма да съжалят за това. Също така съм уверен, че след концерта веднага ще споделят с приятелите си колко е било хубаво. Може би някой ще каже, че преувеличавам, но аз съм сигурен в думите си. Добре познавам всички артисти в Александровския ансамбъл, познавам и вашата публика, затова знам, че това ще бъдат едни чудесни два часа.”

Народният артист и солист на ансамбъла Вадим Ананиев пред БНР за репертоара на ансамбъла:

„Ще изпълним, разбира се, „Свещеная война”, песента, която е известна в цял свят и „Калинка” и „Смуглянка”, ще има нови танци, и няколко специални изненади за българската публика но нека все пак да ги оставим в тайна. Заповядайте на концерта ни и ще ги чуете.”

….и пожелания към българската публика (за радио Фокус):

„Пожелавам на всички да са здрави и ги каня на нашия концерт. С удоволствие ще се раздаваме за всеки един от зрителите.”

Концертът в София е част от актуалното европейско турне на Aнсамбъла, което включва редица страни от Централна и Източна Европа. Обиколката им е по случай 65 годишнината от края на Втората Световна Война. Ето какво казва по този повод ръководителят на колектива Леонид Малев пред Програмата:

„От месец насам сме на европейско турне – свирихме в Чехия, Словакия, Полша, Унгария. Забелязвам, че на тези концерти имаше много млади хора – те разбират нашата музика, а и ценят нашето професионално отношение към нея. И това, разбира се, много ни радва. След концерта в Чехия една девойка дойде при мен и сподели, че след като е слушалa записи с наши изпълнения толкова се е вдъхновила, че се записала да учи руски език. Скоро и нейни приятели я последвали.”

Александровският ансамбъл на Червената армия идва у нас за концерт по покана на Болкън Ентъртейнмънт и Програмата Медия Груп. Концертът е на 24 октомври в зала 1 на НДК. Билетите се продават в мрежата на Eventim и Билетен център НДК.

Най-големият военно-художествен колектив в Русия е носител на два ордена Червена звезда. Първото изпълнение на ансамбъла е през далечната 1928 година. 50 години по-късно ансамбълът се сдобива и със званието „академичен”.  Към днешна дата пълното наименование на ансамбъла е „Академичен ансамбъл за песни и танци на Руската армия на името на А.В.Александрова”.

Основател и първи музикален ръководител е професорът от Московската консерватория „П.И. Чайковски”, народен артист на СССР, композиторът и генерал-майор А.В. Александров. Той ръководи ансамбъла 18 години. През 1946 г. след смъртта на А.В. Александров, Краснознаменният ансамбъл започва да носи неговото име, а начело застава синът му Борис Александров. Той ръководи ансамбъла повече от 40 години и с него е свързана огромна част  от развитието и историята на световноизвестната трупа, която печели световно признание и  международни награди.

През 1928 ансамбълът започва със скромен състав от 12 души – 8 певци, 2 танцьора, един баянист и един рецитатор. Днес съставът е от 186 души! Зрителите в София ще видят ансамбъла в пълния му блясък, състоящ се от 9 солиста, мъжки хор (64 хориста), оркестър (38 музиканта) и смесена танцувална група (35 човека). Всички те са със специално музикално образование и страхотни артисти!!! Повечето от тях са удостоявани многократно с творчески звания.

В момента начело на колектива е полковник Л.И. Малев (от 2002), а художествен ръководител и главен диригент е народният артист на Руската федерация В.А. Коробко (от 2003). Прочутият хор на Руската армия се ръководи от народния артист Ю.В. Ухов с хор-майстори: заслужилите артисти на Русия И.И. Тупиков и С.А. Соколов и е признат за един от най-добрите мъжки хорови състави в света. Той обединява академичността на хоровото акапелно пеене с ярката емоционалност на народното певческо творчество.

Танцовата трупа на ансамбъла, често наричана „александровци”, се ръководи от заслужилата артистка на Русия Л.В.Куликова. Създават се специални танци – червеноармейски, червенофлотски, възхваляващи славната и героична руска армия като «Матросская барыня», «Казачья кавалерийская пляска», «Праздничный марш», «Приглашение к танцу» и други. Репертоарът се обогатява с различни народни танци, като може би най-популярният е «Палехская шкатулка», както и с фрагменти от руската класическа музика като „Половецки танц” от операта „Княз Игор” на А. Бородин. Голяма част от световния успех на ансамбъла се дължи и на уникалния по своя състав оркестър. В оркестъра се съчетават руски народни инструменти – струнна група от домри, балалайки и баяни с дървени и медни духови инструменти.

По установена традиция, „Александровският ансамбъл на Червената Армия” има в програмата си концерти от различни „горещи точки” по света на самата фронтова линия като Афганистан, Югославия, Приднестровието, Таджикистан, Република Чечня.

В репертоара на ансамбъла влизат над две хиляди произведения – военни хорови песни, народни песни, духова музика, солови и хорови изпълнения на оперното изкуство. Трупата се радва на световно признание и има редица международни престижни награди, като първото „Гран При” отличие получава още през 1937 година в Париж. За 80 години „Александровският ансамбъл на Червената Армия” концертира на сцените в над 460 градове в повече от 40 страни.

За почитателите на този тип изкуство ще бъде изключително приятно да видят и колко млади хора се увличат от хоровата музика. Елате, за да станете свидетели на рядко срещан мащабен спектакъл с много настроение и мощ!!!

Концертът се организира от

Болкън Ентъртейнмънт и Програмата Медия Груп

С подкрепата на Зелëная Марка

20:30 часа

24 октомври (неделя) в Зала 1 НДК

Билети:

Билетен център НДК и мрежата на Еventim,

включително Germanos, Пикадили, Office 1 и Техномаркет.

Онлайн билети: на www.eventim.bg

Цени: от 30 до 70 лева

* Както и VIP билети за най-запалените

почитатели на стойност 120 лева

А. АЛЕКСАНДРОВ – В. ЛЕБЕДЕВ-КУМАЧ, КЗ „Александровский“ – Священная война, 2005

Коментари (0)

Публикувано в на 19 октомври 2010 г.