Alek Sander скочи срещу „хитрушко“ Криско

Първо Slusham.com ви информира, а сега и наблюдателният композитор и певец Alek Sandar наду алармата срещу явлението „Криско„.

Младият изпълнител Александър изрази мнение по въпроса за новата песен на Криско „Хората говорят“ и твърденията, че е плагиатствана от чуждестранни хип-хоп изпълнители.

Оказва се, че той познава Криско доста отдавна и е наясно как реално трябва да се случват нещата в музикалния бизнес и при какви условия може да се претендира за оригиналност.

„Криско, помня те от преди няколко години, когато обща позната ни запозна в дискотека в Студентски град. „Ела да те запозная с едно момче, което прави много яки хип-хоп бийтове“, каза ми тя. И ето че сега, след толкова време, ти си един от най-добрите бийтмейкъри според много българи, особено деца и тийнеджъри.

Няма да критикувам песните ти, защото уважавам труда на всеки изпълнител и се радвам на твоята продуктивност. Преди малко обаче гледах как в „Господари на ефира“ изтъкна, че последната ти песен не е крадена.

Показа как си купил семпъл, на който е базирана твоята най-нова песен и по случайност също така е базирана и една песен от 2012 година на едни до сега напълно безизвестни рапъри от чужбина. Да, доказа, че не си плагиатствал точно от тази песен, но осъзнаваш ли, че в същото време показа на цяла България, че „Бийтмейкър Номер Едно“ прави цялата си песен със семпъл, който струва 10 паунда (25 лева).

Проблемът е не това, че този семпъл „съсвем случайно“ е съпътстван от бейслайн и перкусия, почти идентични с чуждата песен. Проблемът е, че хората си мислят, че тези звуци ти хрумват на теб и че ти ги продуцираш. За да бъдеш по-коректен към тези от нас, които сами продуцират бийтовете си и се опитват да избягват семпли, просто те моля да смениш марката ти „Krisko Beats“ на „Krisko Samples“, написа Alek Sandar, видя Signal.bg.

„Искам само да уточня, че и аз се кефя на песните на Криско. Евала на продуктивността, евала за това, че знае как винаги да се шуми около него. Но както не е коректно певец или певица, която винаги пее на плейбек да се нарече ‘гласът на народа’ (примерно), така не е коректно да базираш песните си изцяло на семпли, но да се брандираш като Бийтмейкър.

Само това критикувам, а за текстовете, порното, скандалите – всичко си е бизнес и всеки сам избира стратегия, с която да се популяризира. Има го по света, има го и тук….“, написа още той.

Инфо: BLife

Коментари (0)

Публикувано в на 21 март 2014 г.