Ако ще си купиш La Baïonarena на Manu Chao… първо разчисти мебелите!

„Нека да поддържаме машината в движение!”

Това е повече от концерт…то е маратон, тричасов спектакъл. От Париж до Тихуана, от Детройт до Барселона, на голям стадион или частен клуб, уравнението е винаги еднакво: Manu Chao + Radio Bemba = експлозивен коктейл. Експлозия от радост. Скачане, викане, потене…песните следват една след друга със скоростта на светлината…кратка пауза…после огромна доза рок-н-рол.

За новодошлите концертът на Manu Chao и Radio Bemba винаги е голяма изненада. От звукозаписното студио до сцената музиката на Manu минава в изцяло друго измерение. За редовните посетители на лайф изпълнения задоволството винаги е гарантирано. Адреналинът винаги е висок, а количеството енергия – зашеметяващо. И винаги има още. Когато Manu виква „Още едно последно за по пътя”, той няма предвид последното парче, а оставащият час от шоуто. Когато музикантите напускат сцената, съпроводени с китарните рифове на Madjid, завръщането винаги е зрелищно. „“Let’s keep the machine rolling! Se fuerza la maquina!” Секунда за да си поемат въздух и са отново в действие.

За Manu това се е превърнало в ежедневие вече 20 години. От държава в държава, от град в град, от сцена на сцена. Днес заедно с Radio Bemba, вчера с Mano Negra. Толкова много спомени…турнето Pigalle, когато повечето концерти завършваха по улиците на Париж. Турнето Cargo 92, за което групата се качи на кораб с уличния театър Royal Deluxe и обиколи всички пристанища на Латинска Америка: Венецуела, Куба, Бразилия. Безкрайните истории за епичните концертни обиколки продължават.

Radio Bemba – Gambeat, Garbancito, David, Julio, Angelo и Madjid – са неуморна сила. Магическите пръсти на Madjid, ръцете на David, сътворяващ невероятен ритмичен звук, който не би бил завършен без бийт-бокса на Gambeat, клавира на Julio и тромпета на Angelo. И накрая, но не на последно място е Manu с неговото непрестанно подскачане на сцената, съпроводено от членовете на Radio Bemba и Chuco зад пулта, с единствената възможна цел – пълен взрив!

Преживяването да видиш Manu Chao и Radio Bemba на живо е трудно да се опише с думи. Едно нещо е сигурно: изисква се много енергия да присъстваш на един от концертите. За френските аудитории си е струвало чакането, тъй като това беше първото шоу в страната от седем години насам, Мащабното турне „La Radiolina” завърши в наистина магическо място – Bayonne Arena. Нямаше бикове през тази юлска нощ на 2008г, само седем матадора. Един съвет преди да си пуснете концерта Baionarena на CD и DVD: махнете мебелите, защото когато поканите Manu Chao и Radio Bamba в дневната си, всичко може да се случи…

(Биографична справка на журналиста Marc Fernandez)

MANU CHAO – La Baïonarena

От 2007 г. насам Manu Chao продава почти един милион копия от албума си Radiolina, спечелвайки си заслужена номинация за Грами. След излизането на албума в рамките на две години, той обикаля цялата планета, изнасяйки над 100 концерта пред повече от 3 милиона почитатели. Турнето му е отбелязано с излизането на двойното CD/DVD La Baïonarena, показвайки най-доброто от Manu Chao и групата му Radio Bemba Sound.

La Baïonarena съдържа повече от два часа и половина записи, 33 песни, включително Bob Marley, Radio Bemba, Bienvenida a Tijuana, Rainin in Paradize, както и цяла поредица от неиздавани песни. Не по-малко интересно е и DVD-то, съдържащо концертни кадри на всички песни, шест клипа от Clandestino, десетминутен клип на сингъла Politik Kills, както и версията на Емир Кустурица Rainin in Paradize. Богата колекция от снимки обвива албума, а към целия пакет е включена и книжка от 16 страници.

Лайф албумът на Manu Chao La Baïonarena се разпространява в България от Орфей Мюзик, изключителен лицензиант на Warner Music International.

Tracklisting CD:

1.Intro / Panik
2.El Hoyo
3.Peligro
4.Casa Babylon
5.Tumba
6.Bobby Marley
7.La Primavera
8.Radio Bemba
9.Bienvenida a Tijuana
10.El Viento
11.Monkey
12.Clandestino
13.Desaparecido
14.Ya Llego / Rumba de Barcelona / La Despedida
15.Mentira / Se Acabo
16.Rainin’ In Paradize
17.A Cosa
18.Vakaloka
19.Hamburger Fields / Merry Blues
20.Tristeza Maleza
21.Dia Luna
22.Machine gun
23.Volver
24.Radio Bemba Eldorado
25.Mala Vida
26.Sidi H’Bibi
27.Radio Bemba
28.Bobby Fuerza
29.Si Me Das Elegir
30.Tombola
31.Les rues de l’Hiver / Pinocchio
32.Crèv’ La Vie
33.Pinocchio

Коментари (0)

Публикувано в на 24 септември 2009 г.