9 души загинаха при наводнения в Марке, Италия

РИМ – Часовете на необичаен дъжд причиниха наводнения в Централна Италия рано в петък и оставиха най-малко девет души загинали и много други изчезнали, казаха официални лица.

Когато дъждът спря, спасителните екипи се катериха през калта и около падналите дървета, за да търсят оцелели. Някои се подслониха на покриви или се хванаха за клони сред наводненията. Италианските медии съобщават за няколко шокиращи разказа, включително майка и дъщеря, за които се смята, че са били пометени, докато са излизали от колата си.

„На всички граждани е наредено да не напускат домовете си и да отиват на по-високи места“, написа един силно засегнат град в бюлетин с главни букви във Facebook поради високите нива на водата.

Сушата убива ориза в сърцето на италианското ризото

Събитието е още един пример за екстремно време, въпреки десетилетия смъртоносни наводнения в Италия, последвани от безпрецедентна суша, която опустоши езера и реки и посеви. Фабрицио Курчио, ръководител на отдела за гражданска защита на Италия, каза, че районът, наводнен за няколко часа, е „една трета от дъжда, който обикновено падате за една година“.

„Имаше наистина страшни моменти с изключителното количество вода“, каза Курчио.

Говорител на Министерството на гражданската защита каза, че районът е бил ударен от 400 милиметра, или около 15,75 инча дъжд.

Въпреки че е трудно да се свърже каквото и да е събитие с изменението на климата, експертите казват, че моментите на екстремно време стават все по-чести – включително в Италия, където се наблюдават топящи се алпийски ледници, летни горски пожари и покачване на моретата в крайбрежните градове.

READ  Мъск стана първият акционер, който взе 9% дял в Twitter, стартирайки анкета на бутона Edit

Италианският премиер Марио Драги, който посети засегнатия от наводненията район, каза, че рисковете от наводнения са се превърнали в „извънредна ситуация с изменението на климата“ и че ще са необходими превантивни мерки, включително инвестиции в инфраструктура.

„Това също означава справяне с изменението на климата“, каза Драги.

Наводненията се разпространиха в региона Марке в петък, от вътрешните планини до адриатическото крайбрежие. Някои кметове на силно засегнати градове отбелязаха, че няма признаци за предстоящо такова сериозно събитие.

„[There was] „Само жълто предупреждение от гражданска защита за вятър и дъжд“, каза Маурицио Граци, кмет на Сасоферато, пред италианското радио. „Нищо не можеше да предвиди такова бедствие.“

Област Марке в Италия беше наводнена на 16 септември. Спасители издирваха изчезналите. (Видео: Ройтерс)

Венеция беше потопена от приливи в продължение на половин век

В съобщение за новини правителствени служители казаха, че двама от деветте загинали все още не са идентифицирани и един от четиримата може да е официално изчезнал.

Снимки, направени в петък, показват хора, които започват да почистват, газят през калта, държат лопати и сушат вещите си.

Франческо Акуароли, ръководител на региона Марке, написа на своята проверена страница във Фейсбук, че е разговарял с италианския президент Серджо Матарела и Драги, които са предложили подкрепа за „всяка нужда“.

„Болката от случилото се е дълбока“, пише Акроли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.