43 години програма Хоризонт номер 1 в радио рейтинга

Програма „Хоризонт“ на БНР навърши 43 години

Програма „Хоризонт“ на Българското национално радио навърши 43 години на 4-ти януари 2014 г. Началото е през 1971 година.

В 6 часа сутринта на 4-ти януари 1971-ва говорителят Богомил Алексиев обявява началото на новата тогава програма „Хоризонт“. Той си спомня, че преди това е имало Първа и Втора програма на Радиото.

„Но в края на 60-те се заговори да се разширят тези две програми и се стигна до идеята Първа програма да носи името „Хоризонт“. Новото, което беше, е, че тя стана много по-динамична. Тогава вече се реши да има новини на всеки кръгъл час“.

Програмата за пръв път включва обзорно-коментарни предавания с пряк телефон за връзка със слушателите и тематично подбрана музика.

Най-старият запис от програма „Хоризонт“, който пази „Златният фонд“ на Радиото, е една сутрешна емисия новини от 16-и май 1971-ва. Три години по-късно през септември програма „Хоризонт“ става 24-часова.

За първи път на 11 ноември 1989 г. Петко Георгиев произнася по националния ефир необичайното обръщение: „Дами и господа, добър ден“. Фраза която взривява телефонните линии.

„Хоризонт“ продължава да е най-слушаната радиочестота в страната, личи от проучване на аудиторията на агенция „Маркет Линкс“. Всеки трети у нас над 15-годишна възраст е слушател на програмата.

По инфо на агенция Кросс, pogled.info/Тема/БНТ

Коментари (0)

Публикувано в на 6 януари 2014 г.