25 години Дарик Радио

25-те най-хубави български думи, определени от слушателите на Дарик радио са в основата на празничната програма в неделя на 21 януари, когато първото частно национално радио – Дарик навършва четвърт век. Стартът е в 7.30, а какво включва програмата?

 По традиция на рождения ден на Дарик журналистите отстъпват микрофона на приятелите на радиото. Тази година на рождения ден ще бъдат обявени 25-те най-хубави български думи. Тези, които вие, слушателите на Дарик определихте. А кои са те, какво всъщност казват и до колко присъстват в днешното ни общуване – това ще бъде началото на програмата. Точно в 7.30 с водещ езиковедът Владислав Миланов.

Прошка е думата в 30-те минути, в които зад микрофона ще бъде актьорът Ивайло Захариев, а негов гост ще е пасторът в софийския затвор Иводор Ковачев.

Мир е дума, която може да бъде погледната през много различни призми. Това е и целта на историкът, дарител и Будител на 2017-та  Румен Манов.

Кой друг, ако не Любен Дилов да постави акцент върху думите Ласка и Любя?

И кой друг, ако не Петър Стоянович, в типичният си стил да поразсъждава върху приликите и разликите между Обич и Любов ?

Мама е дума, която няма нужда от превод на какъвто и да е език. И едва ли има поет, който да не е написал стихове за майката, или пък композитор, който да не е направил поне една песен, вдъхновен от стихове за майката- музикалните 30 минути с песни за майката ще бъдат с водещ композиторът Хайгашод Агасян.

Кристияна Брънзалова – архитект, поставила си за цел да запази автентичния облик на няколко родопски села и събеседниците ѝ посвещават своето време в празничната програма на малко използваната в днешно време, но оказва се, много обичана и красива дума Отечество.

Мечта е думата на волейболистът Владо Николов и неговият гост актьорът Димо Алексиев.

А в новините в 12.00 с Педя човек, лакет брада и Слава Рачева ще акцентират върху още една прекрасна, макар и далеч от днешното общуване дума – Чедо.

Страхотни минути ви обещава екипът с  Наздраве! Водещ ще е  Стефан Стефанов, председател на софийската група на Винената партия, а гостите му  – неговата съпартийка Майя Дойчинова и Илия и Симо – администратори на фейсбук групата „Не е важно да си як, важното е да си пустиняк“  по обед ще вдигат тостове от цяла България.

Думата Майсторлък е тази в минутите с водещ мастър шеф Събин Ранков.

А за Гайда в студиото ще нахлуе прекрасният звук на инструментите на Иван Балабанов и гостите му.

Актрисата Мария Статулова си е харесала думата Огнище, Мария Мутафчиева от Мери бойс бенд- Вяра. Поетите Маргарита Петкова и Добромир Банев- омая,

Вида Пиронкова- Надежда, Михаил Белчев- Вдъхновение,  психологът Виргиния Захариева – Сълза и  Дом,

а неподражаемият дует Вълчев и Вълчев са взели на абордаж в единственото си в годината предаване думите  Дар и  Благодаря заедно с ген. Румен Миланов, доц. Пенчо Пенчев, д-р Мирослав Ненков, Христо Гърбов.

Денят ще бъде дълъг и интересен. Защото Дарик става на 25!

Изпълнителният директор на „Дарик радио“ Радосвет Радев беше гост в студиото на „Още от деня“ по БНТ 1.

Когато една медия е достатъчно сериозна, за да предизвика размисъл у хората и когато те се съберат и започнат да коментират чутото или видяното, винаги има един час допълнително, който медията е произвела като емоция, като анализ, като вглеждане в нещата – затова и „25 години Дарик – 25 часа радио“ звучи съвсем коректно, каза Радев.

По думите му радиото е като че ли „една неизтребима институция на авторитети“, затова и радиото остава нещо като акт на особена надеждност на информацията. Той призна, че радиото вече все по-рядко се слуша по домовете, но за сметка на това звучи в автомобилите на хората.

Радосвет Радев: „Дарик радио“ разказваше строежа на модерна България тези 25 години, защото аз смятам, че това е времето, когато имаше не само метежи, сваляния на правителства. Имаше изключително ценни неща, които ни направиха това, което сме днес.

Радев беше категоричен, че през изтеклите 25 години никога не е упражняван натиск върху радиото от страна на властта.

Вижте целия разговор във видеото.

Годишнината е отбелязана подобаващо и в На кафе –

Михаил Дюзев и Людмил Кържилов- едни от лицата на медията застанаха пред камерите на телевизия BiT, за да обяснят колко трудно и сладко е началото на едно радио.

Ето спомените за старта на Людмил Кържилов: „Аз съм там от началото- 21 януари 1993 година, 12 на обяд, когато водих първата емисия новини. Ние бяхме една от първите големи радиостанции- частни. Но с различен профил- ние бяхме по-скоро новинарско – коментарно радио“.

Коментари (0)

Публикувано в на 20 януари 2018 г.