20 години „Каста дива“ по БНР – заповядай на онлайн концерт!

Предаването „Каста дива“  – 20 години в ефира на БНР !

„Каста дива“ –  най-популярното предаване на Българското национално радио за опера, оперета, балет и мюзикъл, отбелязва на 6 март своя 20 годишен юбилей. Радиопредаването, което се излъчва в ефира   на програма „Хоризонт“  на БНР, говори за  музикално-сценичните изкуства динамично и интересно за всички, като  същевременно успява  да накара всеки слушател да се почувства специален гост в оперните театри.

„Каста дива“  е обичано и търсено предаване от аудиторията в цяла България, защото чрез  него меломаните могат да следят не само  премиерите и новините от  българските театри и най-престижните европейски и световни сцени, но  и да се срещнат отблизо с големите оперни звезди като Хосе Карерас, Райна Кабаиванска, Анна-Томова Синтова, Орлин Анастасов, Красимира Стоянова, Александрина Пендачанска, Веселина Кацарова, Соня Йончева…. „Каста дива“ позволява на слушателите си  и  да надникнат зад кулисите,  през погледа на всички, които създават магията на един спектакъл – режисьори, хореографи, художници, гримьори…, и да чуят техните разкази за големите артисти.

Едновременно с обичта на слушателите и уважението на българските музиканти и артисти, тази година  предаването „Каста дива“  получи и голямо признание от журналистическата гилдия и Обществения съвет на Българското национално радио – удостояването с наградата  „Сирак Скитник” за радиопредаване.

„Каста дива“   се ражда на 6 март 1993 г. от оперните концерти, които имат своето запазено място в събота преди обед още от създаването на програма „Хоризонт“ . Първата водеща е Олга Камбурова /днес музикален продуцент в БНР/.  Редактор на предаването от създаването му до днес е опитният и ерудиран музикален журналист Красимира Йорданова, носител на награда за цялостен принос в областта на българската култура на Министерството на културата. Операта като изкуство винаги е заемала много важно място в живота ми!“, разказва Красимира Йорданова. „Още от детските ми години, когато пеех в детския хор при Народната опера, а след това и в Музикалната академия – като бъдещ хоров диригент подготвяйки  оперни хорове и ансамбли.  Близо 5 години работих в операта на Кайро. Там успях да видя и да пея на сцената с едни от най-големите певци на 50-те/60-те години на века – Тито Гоби, Еторе Бастианини, Феручо Талявини, Магда Оливеро. Това бяха незабравими преживявания! От 1963 г. работя в Българското национално радио. В редакцията „Оперна музика“ премина цялата ми кариера. Работила съм във всички програми – „Хоризонт”, ”Христо Ботев” и „Орфей”, изготвяла съм стотици концерти и предавания, директни излъчвания на оперни спектакли от цялата страна .“

От 2008 г. водещ на „Каста дива“ е Росица Кавалджиева, репортер в екипа на предаването от 1998 г., носител на награда „Журналист за Операта” на Варненската опера.  „Много съм щастлива да работя с такъв авторитет като Красимира Йорданова и заедно да съчетаваме силата на традицията и иновативните идеи“, признава Росица Кавалджиева. „Каста дива“  не само оцеля в толкова трудните за българската култура години на преход, но и привлича все по-голям слушателски интерес. През последните 5 години  засилихме присъствието на интерактивния елемент в предаването. Всяка седмица разговаряме със слушателите по повод музикалната загадка в предаването. Те споделят с нас темите, които ги вълнуват, впечатленията от спектаклите, които са гледали, споделят  каква музика биха желали да прозвучи.

Екипът на предаването ще отбележи своя  юбилей с тържествен концерт-спектакъл  „20 години Casta Diva“, който ще се състои на 6-ти март, от 19 часа в Първо студио на Българското национално радио. Чрез най-новата медия на БНР – Интернет-радио „Бинар” /www.binar.bg/ и сайтът на Българското национално радио  /www.bnr.bg/, слушателите на „Каста дива“ от цяла България ще могат да „присъстват“ на празника. В концерта-спектакъл ще участват звезди на Софийската Национална опера и балет, Националния музикален театър „Стефан Македонски” и Балет „Арабеск” –  артистите, чиито изяви по българските и световните музикални сцени следим с интерес и с национална гордост.

Този сезон „Каста дива“  отрази триумфа на Софийската опера на Рождественския оперен фестивал в Минск, където Националният ни оперен театър представи за първи път операта „Зигфрид“ от тетралогията на Рихард Вагнер „Пръстенът на нибелунга“.  След като получи високата оценка на българската и западноевропейската музикална критика, българската постановка на „Зигфрид” беше аплодирана „на крака” и от публиката в Беларуския Болшой театър. А за слушателите  беше изключително интересно да научат всички подробности от турнето.

„Каста дива“  проследи отблизо и гостуването на знаменития испански тенор Хосе Карерас у нас, както и концертите на българските оперни звезди Красимира Стоянова, Александрина Пендачанска,  Соня Йончева и Веселина Кацарова.  Вълнуващите срещи с тях в радиоефира по мнение на слушателите бяха продължение на оперния спектакъл или концерт и „донасяха” магията на оперното изкуство до всеки дом.

Eкипът на предаването  „Каста дива“  внимателно следи  и образователните програми на българските театри – най-силно въздействащи, когато в тях участват и деца-артисти. И съвсем естествено,  в концерта-спектакъл „20 години Casta Diva” ще участват и най-мъничките балеринки – деца от балетна школа „Маша Илиева”, които с огромно вълнение и любов пристъпват в света на музикално-сценичните изкуства.

Във връзка с обявения национален траур на 6 март, по повод смъртта на самозапалилия се във Варна Пламен Горанов, планираният тържествен концерт-спектакъл „20 години Casta Diva“ се отлага за неуточнен период от време!

На снимката: Росица Кавалджиева и Красимира Йорданова по време на церемонията „Сирак Скитник“.

Коментари (0)

Публикувано в на 6 март 2013 г.