140 000 шизофреници, 1169 местата в домовете! „Темата на Нова“ с онлайн видео и снимки

140 000 шизофреници, 1169 местата в домовете! „Темата на Нова“


Събота, 22 октомври, 19:30 ч. в „Темата на Нова”:
Неизвестните
автор: Станимира Иванова

В България има 140 000 души болни от шизофрения. Само 15 обаче е броят на домовете, които се грижат за хора с психични заболявания, а 1169 – местата в тях. Толкова са и тези, които чакат да бъдат настанени. Чакането понякога продължава с месеци, а друг път е дори повече от година.

Елка е един от тези 140 000 българи. Майка й е починала, а баща й е приет в старчески дом, когато е била на 17 години. Сега тя е на 50 години….

В какви условия живееше Елка до намесата на Нова телевизия? Защо социалните служби са знаели за случая, но от 6-те дома, в които искали да я настанят, нямало свободно място?

Когато най-накрая намират място за Елка в Дома за хора с психични увреждания – Струмяни, в него започва реинтеграция. Със заповед на ръководството се забранява настаняването на болни от шизофрения, въпреки че свободни места има. Заради реинтеграцията от Дома вече са изведени 10 души и са откарани в така наречените защитени жилища.

Какви са условията в тези защитени жилища? Каква ще бъде съдбата на Елка? Как социалните институции определят бъдещето на болните с умствена изостаналост и какъв е животът на тези хора в България?

Отговори на всички тези въпроси ще търси „Темата на Нова” тази събота, 22 октомври по Нова ТВ.

Гледай видео запис от предаването онлайн.

Коментари (0)

Публикувано в на 21 октомври 2011 г.