12 фестивала очакват публика през април – запознай се, заповядай!

Културният календар е изготвен със съдействието на туристическите информационни центрове на общините в България и представя интригуващи събития с национално значение

Велизар Гоцев, редактор на бюлетина за сайта Festival359.com споделя: „Българските общини очакват голям интерес от туристите и са се подготвили с разнообразни събития. Прави впечатление, че общините проявяват голяма активност при предоставянето на информация за туристите и постоянно обогатяват и актуализират културния си календар.”

Много фолклорни празници, музикални фестивали и други нестандартни събития ще ни заредят с допълнително пролетно настроение през месец април. Сред тях се открояват „Карнавалът на Гората“ в село Граница, Фестивалът за танци и бойни изкуства в София, „Хоро се вие, извива“ в зала Фестивална и много други.

Още в началото на месеца ще има разнообразие от събития, които могат да се посетят в цялата страна. Фолклорни фестивали „Балканфолк“ и „Врачанска пролет“ ще се проведат във Велико Търново и Враца, музикални фестивали ще има в Кюстендил, Троян и София, а още много празници и карнавали ще радват хората и в останалата част на България.

Има и събития, които ще се случат за първи път тази година – Green life expo във Варна – първото изложение за природосъобразен и здравословен начин на живот.

Календарът е изготвен със съдействието на туристическите информационни центрове на общините в България.

Културният календар по дати изглежда така:

Фолклорни фестивали

• 2 април ‐ Фолклорен фестивал „Хоро се вие, извива“ ‐ тази година ще се проведе в спортна зала Фестивална в София. Задължително условие е участниците да са любители‐танцьори, които изучават народните танци, без ограничения във възрастта.

• 29 април – На тази дата ще се състоят още два фолклорни фестивала – Балканфолк във Велико Търново и Международен фолклорен фестивал „Врачанска пролет“ във Враца.

Изявяват се много местни танцьори, а с нарастващия интерес и все повече международни изпълнители, като тази година ще ни посетят от Турция, Русия, Украйна, Гърция и Италия.

• 30 април – Фолклорен фестивал „Божурите“, Беловец ‐ За провеждането на един истински празник на младостта, красотата и божурите, задължително допринася и присъствието на фолклорни състави от Гърция, Сърбия, Румъния, Македония, Молдова и други държави.

Музика и изкуство

• 6 април – Международен конкурс за класическа китара “Марин Големинов“ – Фестивалът ще се състои в град Кюстендил. В конкурса могат да участват всички желаещи китаристи от страната и чужбина, подали анкетна карта за участие в определения срок и състезаващи се като участници в съответните възрастови групи.

• 8 април – Фестивал за танци и бойни изкуства, София ‐ Фестивалът ще се проведе в София, в сградата на НДК, зала 3 (последен етаж) в периода 8, 9 и 10 април 2011 година. По време на фестивалните дни ще бъдат представени 40 стила танци и демонстрации на над 20 бойни спорта и изкуства.

• 13 април – „Литературни дни Южна пролет“, Хасково. Литературните дни ще продължат от 13 до 15 април 2011 г., като в конкурса ще се надпреварват дебютните произведения и киносценарии на автори до 40 годишна възраст, в жанровете поезия, проза, литературна критика и литературна история, и филмов сценарий.

Културен календар ‐ април 2011

• 15 април – Троянска Рок вечер ‐ на сцената на Народно читалище “Наука” в град Троян, един след друг ще се качват членовете на родните рок банди: ZUM, BAHUR, GO OUT и ANTIDOT.

Други празници

• 2 април – Арена на красотата, София Интерекспо център – всеки посетител ще има възможност да с запознае с новите тенденции в сферата на козметиката, естетиката и СПА процедурите.

• 7 април – Green life expo, Варна ‐ в зала „Младост” на Двореца на културата и спорта във Варна ще се проведе първото изложение за природосъобразен и здравословен начин на живот. Посетителите на изложението ще могат да се запознаят с последните научни разработки, реализирани в продукти и услуги и с най‐новите тенденции в “зеления бранш”.

• 15 април – Карнавал на гората, село Граница ‐ Tова е един от четирите Зелени карнавалa в Кюстендилско, като първият ден от тези карнавали е предвиден за семинар, а на следващия ден e карнавалът с развлекателната програма.

• 27 април – Флора Бургас ‐ По време на “Флора”, в изложбените халета могат отблизо да се разгледат разнообразни видове листно‐декоративни растения, саксийни култури, да се закупят семена за цветя, различни художествени изделия или лека градинска техника.

• 28 април – Изложение „Лов и Риболов“, София ‐ Предвидени са много атракции за посетителите ‐ всички желаещи ще имат възможност да стрелят с лък по елен или глиган сред „дивата природа“ на специално обособено стрелбище, а запалените риболовци ще хвърлят „плувка“ и ще се състезават по сръчност. Мястото е Интер Експо център.

По-подробна информация ще намерите на адрес Festival359.com.

Коментари (0)

Публикувано в на 31 март 2011 г.