„11 септември 2001 г.: преди и след това“ по Viasat History & Explorer с онлайн видео и снимки

„11 септември 2001 г.: преди и след това“ по Viasat History & Explorer

11 септември 2001 г.: преди и след това

По повод на 10-ата годишнина от терористичните атаки на 11 септември 2001 г. срещу Световния търговски център в Ню Йорк Viasat Explorer и Viasat History представят филми за най-известните терористични атентати, станали на различни места в Европа и САЩ преди и след този ден, който промени света.

Премиера на 5 – 6 септември по Viasat Explorer и на 11 септември по Viasat History
11 септември: кулите-близнаци
Оригинално заглавие: 9/11: The Twin Towers
Държава: САЩ
Година: 2006

С помощта на художествени възстановки на досега строго секретни данни, изложени в доклада на комисията, разследвала случилото се на 11 септември, в съчетание с разкази на очевидци, документалният филм обрисува събитията от онзи страшен ден, в който са унищожени кулите-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк. Всяка една от историите е пресъздадена максимално правдиво, за да се предаде значимостта на станалото за всички засегнати страни – през очите на служители от „Гражданска защита”, Федералното авиационно управление, американското правителство, както и на оцелели, и въз основа на свидетелските показания на Халид Шейх Мохамед – съратника на Осама Бин Ладен и „мозъка” зад терористичните нападения, заловен през 2003 г.

Епизод 1: 11 септември е обикновен работен ден в Световния търговски център в Ню Йорк. И тогава, в 08,46,40 ч., полет № 11 на „Америкън еърлайнс” се забива в горната част на Северната кула, прерязвайки я между 93-ти и 99-и етаж. Това е началото на кошмара…

Епизод 2: „Гражданска защита” работят без прекъсване, за да спасят колкото се може повече хора, докато отчаяните опити да се измъкнат на жертвите, приклещени в кулите-близнаци, са осуетени от изпълнените с дим коридори и заключени аварийни изходи.

Премиера на 7 септември по Viasat History
Дни на катастрофа: Ужас на летището
Оригинално заглавие: Days of Catastrophe – Terror at the Airport
Държава: Австрия
Година: 2010

На 27 декември 1985 г. летищата на Виена и Рим стават прицел на терористи от Близкия изток. Небезизвестната организация „Абу Нидал” провежда координирани атентати при бюрата за регистрация на пътници на израелската авиокомпания „Ел Ал” в двата града. Във Виена са убити трима души, а в Рим – 16. Ранените са над сто. Няколко от терористите са застреляни от служители по сигурността, а останалите оцелели атентатори – арестувани. Документалният филм проследява кървавата история на „Абу Нидал” и разказва за тези терористични атаки, представяйки нови факти, до днес неизвестни документи и изненадващи разкрития от страна на очевидци и други, свързани със събитията, лица.

Премиера на 8 септември по Viasat History
Конспирацията „Устика”
Оригинално заглавие: The Ustica Conspiracy
Държава: Германия
Година: 2010

Вечерта на 27 юни 1980 г. пътнически самолет се забива в морето близо до италианския остров Устика. Загиват 81 души. Дали става въпрос за опит за покушение, експлозия или просто технически дефект? През 2008 г. бившият италиански премиер Франческо Косига излиза с твърдение, че всъщност френски реактивен изтребител е прострелял и свалил пътническия самолет. Според една от многобройните теории в подкрепа на това твърдение – по отношение на така наречената конспирация „Устика”, армията, различни тайни служби и водещи политици от държави-членки на НАТО съвместно са се опитали да прикрият опит за покушение срещу революционния лидер на Либия полковник Кадафи. Документалният филм проследява продължилите години наред разследвания и с помощта на разговори с водещи специалисти, авиационни експерти и очевидци, както и интервю с бившия съдия-следовател, назначен по случая, най-после хвърля светлина върху една от най-загадъчните самолетни катастрофи в историята на следвоенна Европа.

Коментари (0)

Публикувано в на 14 август 2011 г.