1000 души попаднаха в безпрецедентни наводнения в Националния парк Долината на смъртта

НАЦИОНАЛЕН ПАРК ДОЛИНАТА НА СМЪРТТА, Калифорния (AP) — Пороят в петък предизвика внезапни наводнения в Националния парк Долината на смъртта, които отнесоха коли, затвориха всички пътища и блокираха стотици посетители и работници.

Няма незабавни съобщения за ранени, но около 60 превозни средства са били затрупани в кал и отломки, а около 500 посетители и 500 служители на парка са били блокирани в парка, казаха служители.

Furnace Creek, парк близо до щатската граница Калифорния-Невада, получи 1,46 инча (3,71 сантиметра) дъжд. Това е около 75% от това, което обикновено получава за една година и е по-високо от това, което е регистрирано през целия месец август.

Служителите на парка казаха, че от 1936 г. насам единственият ден с повече дъжд е бил 15 април 1988 г., когато са паднали 1,47 инча (3,73 сантиметра) дъжд.

„Цели дървета и камъни бяха срутени“, каза фотографът от базираната в Аризона агенция за приключения Джон Чирлин, който видя наводнението, докато седеше на скала, опитвайки се да снима светкавици, докато бурята наближаваше.

„Звукът на някои камъни, падащи от планината, беше невероятен“, каза той в телефонно интервю в петък следобед.

Служителите на парка не отговориха веднага на исканията за актуализации в петък вечер.

Бурята последва друго голямо наводнение по-рано тази седмица в парк на около 120 мили (193 километра) североизточно от Лас Вегас. Някои пътища бяха затворени в понеделник поради кал и отломки от внезапни наводнения, които засегнаха силно западна Невада и северна Аризона.

Според Чирлин, който живее в Чандлър, Аризона и посещава парка от 2016 г., дъждът е започнал около 2 часа сутринта в петък.

READ  Konami и екипът на Blubber обявяват римейка на Silent Hill 2 за PS5, PC

каза Чирлин, водещ водач за невероятни метеорологични приключения, който започна да преследва бури в Минесота и Високите равнини през 90-те години.

„Имаше голямо размиване, което беше няколко фута дълбоко. Вероятно имаше 3 или 4 фута скали, покриващи пътя“, каза той.

Сарлин каза, че са му отнели около 6 часа да шофира от близо до хижата в Долината на смъртта, на около 35 мили (56 километра) от парка.

„Най-малко две дузини коли бяха смачкани и заседнали“, каза той, добавяйки, че „или спасителните операции при висока вода“ не са забелязани ранени.

По време на проливния дъжд в петък „наводненията избутаха контейнери за боклук в паркирани коли, карайки колите да се блъскат една в друга. Освен това няколко съоръжения, включително хотелски стаи и бизнес офиси, бяха наводнени“, се казва в изявлението на парка.

Водната система, която го доставя на обитателите на парка и офисите, също се повреди след счупване на ремонтирана линия, се казва в изявлението.

Предупреждението за внезапни наводнения за парка и околностите изтече в 12:45 ч. в петък, но предупреждението за наводнения ще остане в сила до вечерта, каза Националната метеорологична служба.

___

Тази история е коригирана, за да покаже, че Службата за национални паркове сега отчита 1,46 инча дъжд, а не 1,7 инча, както беше съобщено по-рано.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.