Черната смърт все още засяга човешката имунна система днес

Регистрирайте се за научния бюлетин на Wonder Theory на CNN. Изследвайте вселената с новини за завладяващи открития, научни пробиви и други.CNN

Черната смърт, най-опустошителната епидемия от чума в света, уби половината от населението на средновековна Европа за седем години през 14 век, променяйки хода на човешката история.

Но какво да кажем за оцелелите от най-голямото смъртно събитие, регистрирано някога? Новото проучване беше публикувано в сряда В списание Nature се казва, че кой живее и кой умира е нещо повече от късмет.

Според проучване, публикувано в списание Nature, анализът на вековна ДНК е идентифицирал ключови генетични различия, които са помогнали на хората да оцелеят от чумата както при жертвите, така и при оцелелите от Черната смърт.

Тези генетични различия все още оформят човешката имунна система днес, като гените, които някога са осигурявали защита срещу чумата, сега са свързани с повишена чувствителност към автоимунни заболявания като болестта на Крон и ревматоидния артрит, предполага проучването.

„Ние сме потомци на оцелели от минали епидемии… и разбирането на еволюционните механизми, допринесли за нашето оцеляване, е важно не само от научна гледна точка, но също така може да информира механизмите и генетичните детерминанти на чувствителността към болести днес.“ Луис Барейро, професор по генетична медицина в Чикагския университет, каза по имейл.

ДНК е извлечена от скелетите на три различни групи по време на седемгодишното изследване. В Лондон и Дания: жертви на чума, починали преди Черната смърт и починали между 10 и 100 години след удара на чумата.

Повече от 300 екземпляра дойдоха от Лондон, включително хора, погребани в чумните ями в Ийст Смитфийлд, използвани за масови погребения в разгара на епидемията през 1348–1349 г., град, особено силно засегнат от чумата. Бяха взети още 198 проби от човешки останки, погребани на пет места в Дания.

ДНК е извлечена от дентина в корените на зъбите на индивидите и изследователите са успели да проверят за наличието на Yersinia pestis, бактерията, която причинява чума. След това те търсят признаци на генетична адаптация към болестта.

„Това е дълъг процес, но в крайна сметка имате последователността на тези гени за тези индивиди преди, по време и след чумата и можете да попитате: Гените, пренасяни от една популация, различни ли са от тези, пренасяни от друга популация“, каза той . Хендрик Пойнар, професор по антропология в университета Макмастър в Хамилтън, Онтарио, в имейл.

Групата посочи Вариант на определен ген, известен като ERAP 2, има силна връзка с плаката. Преди Черната смърт беше установено, че вариант на ERAP2 предпазва от чума при 40% от хората, включени в лондонското проучване. След Черната смърт той беше 50%. В Дания процентното несъответствие е още по-голямо – то варира от 45% от пробите, заровени преди чумата, до 70% след това.

Екипът все още не знае точно защо вариантът осигурява защита, но техните лабораторни тестове в култивирани клетки показват, че при тези с варианта ERAP 2, имунна клетка, наречена макрофаг, предизвиква много различен отговор на Yersinia pestis, обясни Барейро. . Макрофагите от индивиди с варианта са по-способни да убиват бактерии в лабораторни тестове, отколкото макрофагите от индивиди без него.

„Тъй като броят на случаите сред днешното население е толкова нисък, не знаем дали все още предпазва от чума, но спекулираме, че трябва“, каза той. Това също Този вариант може да бъде полезен срещу други патогени – въпреки че това не е част от изследването.

Повече от 300 екземпляра идват от East Smithfield Plague Pit в Лондон.

Недостатъкът на варианта е, че той е свързан с по-голяма чувствителност към автоимунни заболявания като болестта на Crohn, при която имунната система е свръхактивна.

„Това предполага, че хората, оцелели от Черната смърт, са платили „Една цена е да имаме имунна система, която повишава чувствителността ни да реагира срещу нас“, каза Барейро.

Той каза, че е малко вероятно избухването на Covid-19 да оформи нашата имунна система по същия начин – до голяма степен защото болестта е ключова Убива хора след тяхната репродуктивна възраст, което означава, че гените, които осигуряват защита за следващото поколение, вече не са жизнеспособни.

Тази промяна в човешкия генетичен състав, настъпваща в продължение на десетилетия, е рядък пример за бърз естествен подбор, каза Дейвид Енард, професор в катедрата по екология и еволюционна биология в Университета на Аризона, който не е участвал в изследването.

„Краткият времеви прозорец, в който са взети проби, и големият брой анализирани проби, предимствата на проучването,“ в коментар, публикуван с изследването, „позволяват на авторите да датират точно естествения подбор“.

„Въпреки че еволюционните биолози преди това са се чудили за възможността за естествен подбор по време на Черната смърт, правилното разследване е невъзможно без прецизно датиране на много екземпляри.“

READ  Joni Mitchell представя пълно шоу на живо от 2002 | Джони Мичъл

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.