Центристите на президента Макрон запазват мнозинство: Прогнози | Изборни новини

Макрон трябва да спечели поне 289 от 577 места, необходими, за да получи мнозинство за приемане на закона по време на втория си петгодишен мандат.

Според прогнозите от неделя центристката коалиция на френския президент Еманюел Макрон се очаква да запази парламентарното си мнозинство след първия тур на гласуване.

Прогнози, базирани на частични резултати от изборите На национално ниво партията на Макрон и нейните съюзници получиха около 25-26 процента от гласовете. Те бяха сплотени с новата лява коалиция от твърдолинейни леви, социалисти и привърженици на Зелената партия.

Въпреки това се очаква кандидатите на Макрон да спечелят в по-голям брой окръзи, отколкото техните леви съперници, давайки мнозинство на президентството.

Макрон трябва да спечели поне 289 от 577 места, необходими, за да получи мнозинство за приемане на закона по време на втория си петгодишен мандат.

В първия тур правителствените вътрешни лица очакваха коалицията на Макрон, Ensemble, да изглежда сравнително зле.

71-годишният Майкъл Кибос каза: „Гласувах в подкрепа… така че не гласувах за настоящия ни президент.

Евън Уорън, който гласува за Макрон на президентските избори, иска да получи мнозинство.

„За мен е важно, че имаме силно правителство, което ни позволява да представляваме Франция по възможно най-ефективния начин“, каза 56-годишният компютърен учен.

Изборите за 577-те места в долната камара на Народното събрание са процес на два тура. Над 6000 кандидати на възраст от 18 до 92 години се борят за места на първия тур в Народното събрание. Тези, които съберат най-много гласове, ще се класират за втори тур на 19 юни.

След преизбирането на Макрон през май неговата центристка коалиция иска абсолютно мнозинство, за да подпомогне изпълнението на обещанията му за предизборна кампания, включително намаляване на данъците и повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 65 години.

READ  Акциите се понижават, доларът се покачва, докато Китай блокира рисковете от Reuters

‘Сътрудничество’

Основната опозиция е нова коалиция от леви, зелени и комунисти, водена от твърдолинейния левичар Жан-Люк Меленшон.

Мленчон призова електората да даде мнозинство на своята коалиция, като по този начин призова Макрон да назначи министър-председател, което би предизвикало ситуация, известна като „сътрудничество“.

Платформата на левицата включва значително увеличение на минималната заплата, понижаване на възрастта за пенсиониране до 60 години и блокиране на цените на енергията.

Въпреки че коалицията на Меланшон може да спечели повече от 200 места, настоящите оценки не дават шанс на левицата да спечелят мнозинство. Според последните проучвания на общественото мнение се очаква Макрон и неговите съюзници да спечелят между 260 и 320 места.

Френската крайна десница, водена от Марин Льо Пен, се очаква да спечели най-малко 15 места, което ще й позволи да сформира парламентарна комисия и да получи повече власт в законодателната власт.

Парламентарните избори традиционно са тежко състезание за крайнодесните кандидати, защото съперниците са склонни да стоят далеч от втория тур и да подобряват шансовете на друг кандидат.

Льо Пен се надява Националното рали да се представи по-добре, отколкото спечели осем места преди пет години.

Резултатите могат да бъдат повлияни от очакваната ниска избирателна активност. По-малко от половината от 48,7 милиона гласоподаватели във Франция казват, че ще гласуват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.