Цените на газа в САЩ достигнаха 5 долара за галон

ХЮСЪН – Цените на бензина достигнаха рязък етап в събота, тъй като средната национална стойност на обикновения бензин достигна 5 долара за галон.

Летният бензин винаги ще бъде по-скъп, тъй като търсенето на гориво се увеличава през уикендите на Деня на паметта. Но тази година цените на петрола и рафинираните горива се покачиха до нива, невиждани от 14 години, до голяма степен поради руската инвазия в Украйна и последващите санкции и възобновяването на използването на енергия, докато икономиката се възстановява от избухването на коронавируса.

Средната национална цена на бензина в събота беше 5,00 долара, с 60 цента по-висока от преди месец. Преди година газът се продаваше за 3,08 долара. Според ААА Мотоклуб. Средната стойност за страната е на най-високата си точка от март, когато се повиши Предишната му публикация През юли 2008 г., когато петролът се търгуваше над $133 за барел. Беше с повече от десет долара над сегашните нива, без дори да се брои инфлацията. Тогава средната национална цена на бензина беше $4,11 или $5,37 за галон в днешните долари.

Средната цена във всички щати е над $4 за галон. В Калифорния, Един от най-скъпите щати в страната за гориво от дълго време струва повече от 6 долара за галон. Мичиган, Делауеър, Мериленд и Колорадо са щатите с последно увеличение на цените на бензина.

Експерти по енергетиката изчисляват, че всяко увеличение на цените на бензина ще струва на американците допълнителни 4 милиона долара на ден.

„Свържете се с ужасното лятно пътуване“, каза Том Клоза, глобален ръководител за енергиен анализ в Информационната служба за цените на петрола. „Средният потребител ще плаща 450 долара на месец за нуждите си от гориво и това се сравнява с повече от 100 долара през 2020 г. по време на епидемии.

READ  Серина и Винъс Уилямс отпаднаха от мача на двойки на Чешката република на турнира по тенис на US Open

Войната в Украйна оказа най-пряко въздействие върху цените на газа, тъй като санкциите срещу Русия изтеглиха повече от милион барела петрол от световните пазари. Търговците на енергия също наддават за цените на петрола в очакване на по-нататъшен спад на руското производство и износ.

Но много други фактори са допринесли за покачването на цените.

Капацитетът за рафиниране на петрол като бензин, дизелово гориво и реактивно гориво не е достатъчен. През последните години петролните компании затвориха няколко рафинерии, особено по време на епидемии, когато търсенето спадна. Догодина ще отворят или разширят някои нови рафинерии, което ще помогне.

Но засега анализаторите казват, че силното търсене на бензин възпрепятства ограничените доставки и повишава цените, тъй като много вълни от новия вариант Covit-19 се държат близо до дома и шофьорите тръгват на път. Разхлабването на тежките епидемични ключалки в Китай също повиши цените на петрола.

По-високи цени на газа – с нарастващи разходи за други нужди като напр Храна И подслон – Голям Проблемът за президента Байдън. Много политически експерти смятат, че демократите ще загубят изборите през ноември, защото избирателите са ядосани и разочаровани. Висока инфлация. А Доклад от петък Потребителските цени отново се ускориха през май, нараствайки с 8,6% на годишна база, което е най-бързият темп от повече от 40 години.

Миналата седмица, когато цените на газа наближиха границата от 5 долара, ръководителите на Байдън казаха, че президентът ще го направи. Пътуване до Саудитска Арабия, един от най-големите производители на петрол в света, трябва да потърси помощ за намаляване на цените на енергията, главно в прозрачни усилия за възстановяване на дипломатическите отношения. Той насърчава местните производители да изпомпват повече петрол, дори когато големите петролни компании не са склонни да увеличат значително инвестициите си и искат да върнат печалбите на инвеститорите чрез дивиденти и обратно изкупуване на акции.

READ  Лунната ракета от следващо поколение Artemis на НАСА е готова за първото си изстрелване

В миналото, когато петролните компании произвеждаха повече петрол в отговор на по-високите цени, те предизвикваха лакомия и намаляваха печалбите си.

Г-н. பிடன் Е по-малко Влияние върху цените на газа, които се управляват от глобалното търсене и предлагане. Според експерти Саудитска Арабия не е в състояние бързо да намали цените, тъй като няма капацитет да компенсира напълно очаквания спад на руското производство. Европейският съюз миналия месец се съгласи да забрани повечето руски петрол до края на годината.

През март Mr. Когато Байдън обяви, че Америка Русия забранява петрола и природния газ, Той предупреди американците, че „защита на свободата струва“. Има някои доказателства, че по-високите цени започват да оказват влияние върху търсенето. Експертите по пътуване казват, че някои хора избират да карат по-къси разстояния по време на ваканция.

В крайна сметка по-високите цени на помпата ще насърчат шофьорите да преминат към електрически автомобили, но купуването на такива автомобили ще намали търсенето през следващите години, а не месеци.

Доналд Херцмарк, президент на DMP Resources, базирана във Вашингтон енергийна консултантска компания, каза: „Ще отнеме известно време, преди увеличението на цените да удари търсенето.

Клифърд Крос Хюстън и Мери Солис Съобщено от Ню Йорк.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.