Хонконг вдига ембаргото, за да облекчи тежките операции на COVID от април

ХОНКОНГ, 21 март (Ройтерс) – Хонконг планира да облекчи някои мерки срещу COVID-19 следващия месец, да премахне ограниченията за полети от девет държави и да отвори отново училищата, за да намали изолацията за чужденците.

Този ход, обявен от главния изпълнителен директор Гари Лам в понеделник, идва след реакция от страна на бизнеса и жителите, които виждат, че други части на света се променят, за да „живеят с вируса“.

Жителите на китайска територия са все по-разочаровани от драстичните мерки, много от които се прилагат повече от две години.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Забраната за полети до Австралия, Великобритания, Канада, Франция, Индия, Непал, Пакистан, Филипините и САЩ ще бъде премахната от 1 април.

„Ембаргото вече не е навременно и подходящо… Ако продължим ембаргото, това ще причини големи неудобства на хората в Хонконг, които са блокирани в тези девет държави“, каза Лам на пресконференция.

Ако тестът на жителите е отрицателен, изолацията на хотела за посетителите може да бъде намалена от 14 на седем дни, каза Лам. По-рано той каза, че ще има дейности до 20 април.

Той каза, че училищата ще възобновят присъствените часове от 19 април след Великденските празници, докато обществените пространства, включително спортните съоръжения, ще бъдат отворени отново от 21 април.

Границата на Хонконг е ефективно затворена от 2020 г., като няколко самолета могат да кацнат и няма право на пътници по пътя, изолирайки града, който си изгради репутация на глобален финансов център.

Бизнесът и икономиката на града се поклащат от широко разпространеното затваряне, докато лекарите казват, че много от 7,4 милиона жители на града страдат от проблеми с психичното здраве, особено сред семействата с ниски доходи.

READ  Индия забранява износа на пшеница след криза с доставките

През седмиците преди градските избори на 8 май, за да избере кой ще ръководи региона през следващите пет години, политиката на Лам се влоши след многократните критики към администрацията на Лам от политици, про-пекински медии и китайски социални медии . .

Той отказа да коментира дали ще се кандидатира за новия пост.

Стратегия за излизане

Планът за извършване на масови тестове за коронавирус ще бъде отложен, каза Лам, цитирайки експерти, че не е подходящият момент. Експертите казват, че Хонконг трябва да има по-ясна стратегия за излизане, отколкото да се опитва да изкорени напълно вируса.

Докато бившата британска колония официално се придържа към политиката на коронавируса „Dynamic Zero“, тя се опитва да контролира всички изригвания, точно като континенталната част на Китай, и се обръща към стратегии за смекчаване на смъртните случаи.

Хонконг регистрира повече от един милион смъртни случая по целия свят през последните седмици – 24 пъти повече от неговия съперник Сингапур – поради големия брой възрастни хора, изведени от силно заразния дом за грижи Omigran.

Гъсто населеният град е регистрирал повече от 1 милион епидемии от началото на епидемията и около 5000 смъртни случая – повечето от тях през последния месец.

Здравните експерти изчисляват, че 4 милиона души могат да бъдат заразени, защото много жители са били заразени с вируса и са били изолирани у дома, без да уведомяват властите.

Лам каза, че мерките за социално изключване ще бъдат облекчени поетапно от 21 април и вече ще позволят на хората да вечерят след 18:00 на маси от двама до четирима души.

READ  Hyundai разкрива Ioniq 6 EV, „електрифициран стримлайнер“

През втората фаза ще бъде разрешено да отворят нощни клубове, кръчми и плажове, докато хората ще могат да спортуват навън без маска. В момента е задължително носенето на маска навсякъде извън дома.

До тази година Хонконг беше по-успешен в овладяването на коронавируса от много градове, но скорошните инфекции завладяха медицинската му система от световна класа, пренаселиха морговете и поставиха общественото доверие в градското управление. Времето е ограничено. Прочетете още

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Доклад от Фара Мастър, Туини Чиу, Джеси Понг, Ан Мари Рондри и Куини Гарсия; Монтаж: Кристофър Кушинг и Саймън Камерън-Мур

Нашите стандарти: Принципи на доверието на Thomson Reuters.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.