Хиляди стачка в най-голямата влакова стачка във Великобритания от 30 години, обеща Джонсън

  • Повече от 40 000 влакови работници напуснаха
  • Правителството е под натиск заради кризата с цената на живота
  • Синдикатите казват, че стачката може да доведе до „лято на недоволство“

ЛОНДОН, 21 юни (Ройтерс) – Десетки хиляди работници излязоха на стачка във вторник, първия ден от най-голямата стачка за влакове във Великобритания от 30 години. Плати.

Някои от над 40 000 влакови работници, които трябваше да излязат на стачка във вторник, четвъртък и събота, се бяха събрали по линиите за пикети от зори, причинявайки големи смущения в мрежата и оставиха големите гари пусти. Лондонското метро също беше до голяма степен затворено поради отделна стачка.

Премиерът Борис Джонсън каза, че стачката ще навреди на бизнеса, който все още се възстановява от болестта на Каубоите, под натиск да направят повече, за да помогнат на Великобритания, която е изправена пред сериозни икономически щети от десетилетия.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Синдикатите посочват, че стачките на влаковете могат да отбележат началото на „лято на недоволство“, тъй като инфлацията се покачва с 10% и учители, лекари, работници по извозване на отпадъци и адвокати стачкуват. Прочетете още

„Британските работници се нуждаят от увеличение на заплатите“, каза Мик Линч, генерален секретар на железниците, морските и транспортните работници, пред Sky News. „Те се нуждаят от сигурност на работното място и достойни условия.“

В сутрешния час пик пътищата бяха по-натоварени от обикновено с коли, велосипеди и пешеходци. Персоналът на болницата каза, че някои колеги са спали на работа цяла нощ, за да поддържат грижите.

READ  Yankees печелят ALDS Game 5 над Guardians, зад Nestor Cortez Jr., напредва срещу Astros

Джонсън каза на кабинета си, че стачките са „грешни и ненужни“ и че посланието му към нацията е, че трябва да бъдат готови да „запазят курса“, тъй като подобренията в начина на управление на железниците са в обществен интерес.

Проучване на общественото мнение, проведено от Юков по-рано този месец, установи, че половината от запитаните са против този ход, а една трета са за него.

Лео Рудолф, 36-годишен адвокат, който отиде на работа, каза, че би бил още по-недоволен, ако спорът продължи твърде дълго.

— Това не е изолирано събитие, нали? Той каза пред Ройтерс.

Инфлационна треска

Инфлацията се повиши в цяла Европа в резултат на това, че Великобритания не се справя сама с рязкото покачване на разходите за енергия и стачките.

Преместването на разходите за живот в Белгия беше прекъснато на летището в Брюксел в понеделник, докато най-мощният синдикат на Германия настоява за по-голямо увеличение на заплатите, а френският президент Еманюел Макрон е изправен пред вълнения заради пенсионните реформи.

Икономиката на Обединеното кралство първоначално се възстанови силно от епидемията COVID-19, но комбинация от недостиг на работна ръка, прекъсване на веригата за доставки, инфлация и търговски проблеми след Brexit предизвикаха предупреждения за рецесия.

Правителството казва, че подкрепя милиони бедни семейства, но предупреждава, че повишаването на заплатите над инфлацията ще навреди на основите на икономиката и ще удължи проблема.

Британските железници бяха ефективно национализирани по време на епидемии, като железопътните оператори плащаха фиксирана такса за обслужване на услуги, докато релсите и инфраструктурата бяха управлявани от държавна железопътна мрежа.

READ  Фючърсите на акциите бяха малко променени, тъй като инвеститорите се подготвиха за S&P 500, за да тестват най-ниските си нива през юни.

RMT иска членовете му да получат минимално увеличение на заплатите от поне 7%, но твърди, че Network Rail предлага 2% и се противопоставя на 1% индустриални реформи. Правителството е критикувано, че не участва в преговорите. Министрите казват, че синдикатите трябва да разговарят директно с работодателите, за да разрешат проблема.

Индустриалната активност избухна в сравнение с 70-те години на миналия век, когато Великобритания беше изправена пред широко разпространени работнически стачки, включително „зимата на недоволството“ от 1978-79 г. Прочетете още

Броят на британските работници, които са били членове на синдикатите, е намалял почти наполовина от 70-те години на миналия век.

Правителството казва, че скоро ще промени закона, за да принуди операторите на влак да предоставят минимални услуги в дните на стачката и да позволи на работодателите да наемат временен персонал.

Дойдоха стачки, тъй като пътниците на британските летища изпитват отмяна в последния момент поради хаотични закъснения и недостиг на персонал, докато здравната служба се клати под натиска на дългите списъци с чакащи, съставени по време на епидемии.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Допълнителен доклад от Пол Чандел, редактиране от Едмънд Блеър, Кейт Холдън и Раиса Касоловски

Нашите стандарти: Принципи на доверието на Thomson Reuters.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.