Фред Керли изпусна зашеметяващо злато в бягането на 100 метра за мъже от САЩ на световната сцена | игра

Когато Фред Керли беше момче, спящо на легло с 12 деца в една стая в Тексас, той мечтаеше да пътува по света. Вместо това, в една нощ на невероятна драма в Юджийн, той го спечели.

В последните отчаяни крачки на този световен финал на 100 метра Керли инстинктивно изпъчи гърдите си и изпъчи ръцете си назад като аеродинамичен супермен. Докато го правеше, съотборниците му Марвин Брейси и Трейвон Бромел бяха уморени, очукани и извън форма. В мрачен финал, 6-футовият и 3 Керли някак се издигна до линията, за да вземе злато за 9,86 секунди, като Брейси взе сребро и Бромел бронз за 9,88 секунди.

1991 г. 100 м мъже след Карл Луис, Лерой Бърел и Денис Мичъл Това беше първото американско изчистване на сцената. Но много преди дикторът на стадиона да потвърди резултата, тълпата скандира „Америка! САЩ!”, Керли се втурна обратно, демонстративно празнувайки една от най-добрите истории за дрипи към богатството в играта.

Как Холивуд отхвърли историята на 27-годишното момиче ще разшири границите на невъзможното. На двегодишна възраст баща му е в затвора, а майка му отсъства, защото е поела „погрешни завои в живота“. Така че леля му Вирджиния осинови него и четиримата му братя и сестри и ги отгледа с осем собствени под малък покрив в Тейлър, малък град на 30 минути извън Остин. Беше трудно възпитание, но Керли винаги беше насърчаван да мечтае и да се извисява.

„Аз и моите братя и сестри бяхме осиновени от леля ми Вирджиния“, обясни той по-късно. „Имахме една спалня. Бяхме 13 души в една спалня. Бяхме в паланкини. В края на деня всички се забавлявахме, бяхме щастливи и сега правим страхотни неща.

„Това, което ме мотивира е, че не съм в същото затруднение, от което излязох“, добави Керли, която има татуирани на бицепса си „леля“ и „Мийм“ – любимото й име. „Продължавайте да правите страхотни неща. „Не искате да бъдете в същата позиция, в която сте били, когато сте били дете.“

Трогателно, сега той говори и с родителите си. — Всеки ден — каза той. „Това, което беше преди, няма да се случи сега.

Има много моменти с плъзгащи се врати по пътя. Керли искаше да бъде играч на американски футбол и смени спорта едва след като счупи ключицата си в последния мач от кариерата си в гимназията. И до 2019 г. той беше бегач на 400 м, достатъчно добър, за да спечели бронзов медал на световното първенство, преди да премине на 100 м и 200 м, когато глезенът го нарани леко на олимпийските изпитания в САЩ през 2021 г.

Месец по-късно той спечели сребърен медал на 100 метра в Токио – но с разочароващи 0,04 зад Марсел Джейкъбс. През последните 11 месеца Керли не можеше да се спре да крещи „Бутай“, когато гледаше видеозапис от финалите. В Юджийн обаче този тласък беше навременен.

Фред Керли разпери ръце и издигна своите американски съотборници до златния медал на 100 метра. Снимка: Кристиан Питърсън/Гети изображения

„Видях Брейси пред себе си“, спомня си той. „Той се гмурна рано. Аз се гмурнах навреме и свърших работата. Удивително е, че гигантите от 1991 г. и гигантите от 2022 г. получават чист удар днес.

Със сигурност помогна фактът, че Джейкъбс пропусна финала поради контузия на крака в сериите. Бронзовият медалист от Токио Андре де Грас беше сянка на себе си след контузии и битка с Covid. Но Керли, както е правил много пъти в кариерата си, грабна деня.

Но всеки на трибуната за медали имаше история, която си струваше да бъде разширена. Брейси, например, участва на Олимпиадата през 2016 г., преди да се докопа до NFL – и след това го разби през 2019 г. в първия си мач в лигата за развитие.

„Веднага тогава взех решението да се върна“, каза Брейси, който имаше периоди с Индианаполис Колтс и Сиатъл Сийхоукс, но предизвикателствата се увеличиха. Сребърният му медал дойде след спукан апендикс и запушване на червата, което го остави с осем скоби от пъпа до слабините.

А Бромел? Е, той похарчи 300 000 долара между 2016 и 2019 г., за да поправи сериозно увредено ахилесово сухожилие и беше изключен от Олимпийските игри в Рио. Нещата станаха толкова зле през 2018 г., че той написа чернова на писмо до агента си, в което обяви пенсионирането си. „Понякога е трудно да се събудиш“, каза той в събота вечер. „Глезените ми се взривяват на тренировка, бедрата се взривяват. Звучя като старец. Но нощи като тази си заслужават всичко.

В друга епоха тези истории ще бъдат погълнати от основния поток на американския спорт и живот: разширени и празнувани. Вече не. Дори в Юджийн, който се представя като Tracktown USA, стадионът Hayward Field с 15 000 места е вероятно само 80% пълен.

Все още има време нещата да се променят, особено ако Керли спечели още медали в щафетите на 200 м и 4х100 м. Със сигурност помага, че той е до голяма степен ренесансов човек, с татуировки по цялото тяло и склонност към отглеждане на зеленчуци. „Реколтата ми е наистина добра“, каза той. „Преди да си тръгна, нарязах малко тиква. Ядох малко спанак от градината и беше невероятно.

Той плесна лявата си ръка и се усмихна. Но новият папа на атлетизма не мисли само за добавяне на повече мускули към пистата. Той също така иска да вдъхнови следващото поколение. „Всеки ден куп млади хора ме виждат“, каза той. — Щом аз мога, и те могат.

Каква история. Какво представяне. Какъв човек също.

READ  Целевите приходи са пропуснати след победата на Walmart, но и двамата се придържат към насоките

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.