Фиона пресича атлантическото крайбрежие на Канада със силни ветрове и дъждCNN

Циклон-сила Фиона Това може да бъде „забележително“ метеорологично събитие за страната, след като свлачище се разкъса по източното крайбрежие на Канада рано в събота сутринта, заля региона с проливен дъжд и разрушителни ветрове и прекъсна електрозахранването на стотици хиляди хора.

Фиона, сега посттропически циклон, имаше максимални устойчиви ветрове от 85 mph – сила Ураган от първа категория – 8 сутринта ET събота, с център в залива Св. Лорънс след преминаване на Нова Скотия, съобщи Националният център за ураганите на САЩ.

Бурята спря тока в по-голямата част от Нова Скотия и остров Принц Едуард в събота сутринта, носейки вятър и дъжд далеч от центъра на бурята. Повече от 540 000 прекъсвания са докладвани в Атлантическа Канада, включително 86 000 клиенти на остров Принц Едуард, според наблюдателя на комуналните услуги. Poweroutage.com.

Властите в Кейп Бретон, Нова Скотия Той помоли хората да се приютят на това място.

„Тъй като бурята продължава да се движи из провинцията, чуваме съобщения за паднали дървета и прекъснати електропроводи“, каза Службата за управление на извънредни ситуации на Нова Скотия. Tweeted.

Жителите на Ню Брънзуик, Южен Квебек и Нюфаундленд и Лабрадор се сблъскаха с допълнително тежко време и Фиона продължи да проследява на север, след като стигна до сушата между Кансо и Гайсбъро в източна Нова Скотия.

Властите по атлантическото крайбрежие на Канада призоваха хората по пътя на Фиона да бъдат в повишена готовност и да се подготвят за бурята, която вече уби най-малко петима души и остави милиони без ток. Ударете много карибски или атлантически острови Тази седмица.

„Все още се обаждахме на жителите (към късния петък)“, каза Channel-Port aux Basques, Нюфаундленд, пред CNN в събота.

Фиона е на път да се превърне в „екстремно метеорологично събитие“ в източна Канада, което заплашва валежи за около два месеца, казаха синоптиците в Канада в петък.

„Това може да бъде забележително събитие за Канада по отношение на интензивността на тропически циклон“ и дори може да стане версия на Канада. Супербуря Санди, каза Крис Фогърти, мениджър на Канадския център за ураганите. През 2012 г. Sandy засегна 24 щата и Източното крайбрежие, причинявайки щети за 78,7 милиарда долара.

Остров Харт регистрира неофициално барометрично налягане от 931,6 mb, което прави Фиона бурята с най-ниското налягане, регистрирана някога в Канада, според Канадския център за ураганите. Наблюдения на пориви на вятъра от 100 мили в час (161 км/ч) са регистрирани на остров Бийвър в източната част на Нова Скотия.

След като прекоси залива Свети Лорънс, Фиона трябва да достигне долния северен бряг на Квебек и Нюфаундленд и Лабрадор късно в събота. Канадски център за урагани казах. Съобщава се за ураганни ветрове със скорост от 70 до 95 мили в час (110 до 150 км/ч) в части от Морска Канада.

Фиона е една Тип 4 Бурята се премести над Атлантическия океан рано сутринта в сряда, след като премина Търкс и Кайкос и отслабна, когато се приближи до Канада до късния петък следобед. Стана Посттропически В същото време ниското налягане и студеният въздух се движат на север, преди да стигнат до сушата Санди Така е, според Боб Робичод от Канадския център за ураганите.

„Санди беше по-голям, отколкото Фиона очакваше. Но процесът в общи линии е същият – имате два елемента, които се захранват един от друг, за да създадат силна буря, каквато ще видим през нощта“, каза той в петък.

Ветровете със сила на ураган се простираха до 175 мили от центъра на Фиона, докато ветровете със сила на тропическа буря достигнаха 405 мили към 8 сутринта ET, Според Национален център за ураганите на САЩ.

Преди пристигането на Фиона около вратите на сградата на Nova Scotia Power в Халифакс бяха поставени торби с пясък.

В дните преди пристигането на Фиона властите засилиха службите, за да помогнат на нуждаещите се и призоваха жителите да бъдат бдителни.

„Има потенциала да бъде много опасно“, каза в четвъртък Джон Лор, министър, отговарящ за Службата за управление на извънредни ситуации на Нова Скотия. „Очаква се въздействието да се усети в цялата провинция“.

Жителите трябва да се подготвят за разрушителни ветрове, приливи, крайбрежни бури и обилни валежи, които могат да доведат до продължителни прекъсвания на електрозахранването, каза Лоер. Служителите на службите за извънредни ситуации насърчиха хората да защитават предмети на открито, да изсичат дървета, да зареждат мобилни телефони и да създадат 72-часов авариен комплект.

Настаняване за жители са инсталирани в цяла Нова Скотия, включително няколко в окръг Халифакс, според служители.

Според Фогърти в района не е имало буря от около 50 години.

„Моля, приемете това сериозно, защото виждаме метеорологични числа на нашите метеорологични карти, които са рядкост тук“, каза Фогърти.

Джорджина Скот разглежда щетите на нейната улица в Халифакс в събота, 24 септември 2022 г.

Служителите на остров Принц Едуард призовават жителите да се подготвят за най-лошото, докато бурята се разгръща.

Таня Мълали, която служи като началник на управлението при извънредни ситуации на провинцията, каза, че една от най-належащите тревоги на Фиона е историческата буря, която се очаква да отприщи.

„Вълната със сигурност ще бъде значителна… Никога не сме виждали или измервали срещу наводнения“, каза Мълали в четвъртък. По време на актуализация.

Моделирането на Канадския център за урагани „може да бъде от 1,8 до 2,4 метра (6-8 фута), в зависимост от района“, каза Робичод.

Мълали каза, че северната страна на острова понася тежестта на бурята поради посоката на вятъра, която може да причини материални щети и крайбрежни наводнения.

Всички провинциални къмпинги, плажове и дневни паркове и паркът за диви животни Shubenacadie са затворени в петък, според Службата за управление на извънредни ситуации на Нова Скотия.

READ  ОПЕК+ планира да намали значително производството на петрол

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.