ФБР иззе 11 комплекта секретни материали от дома на Тръмп в Мар-а-Лаго, докато разследваше възможни нарушения на шпионажа.

The Разписка за собственостБеше публикувано в петък, в дома на Тръмп в Мар-а-Лаго, което показва, че някои от откритите предмети са били маркирани като „Строго секретно/SCI“ – едно от най-високите нива на класификация.

Заповедта за обиск разглежда три федерални престъпления като част от своето разследване: нарушения на Закона за шпионажа, възпрепятстване на правосъдието и престъпно манипулиране на правителствени архиви. Добавянето на престъпления показва, че Министерството на правосъдието има вероятна причина да разследва тези престъпления, тъй като събира доказателства в търсенето. Към момента никой не е обвинен.

Съдебните документи показват, че агентите са взели четири комплекта „Строго секретни“ документи, три комплекта „Секретни“ документи и три комплекта „Секретни“ документи. Общо ФБР е събрало повече от 20 кутии, папки със снимки, пачки секретни правителствени материали и поне една ръкописна бележка, показва незапечатаната заповед.

Заповедта, която беше разпечатана и оповестена публично след заповед на федералния съдия, беше получена от CNN преди публикуването ѝ. Моментът бележи една безпрецедентна седмица, която започна с издирване – стъпка за събиране на доказателства в разследване на националната сигурност.

Заповедта за обиск разкрива нови подробности за обхвата на разследването на ФБР

Въпреки че подробностите за документите са оскъдни, законите, цитирани в заповедта, предлагат нова представа за това какво е търсило ФБР, когато претърсва дома на Тръмп, безпрецедентен ход, който предизвика критики от близки сътрудници на бившия президент.

Според заповедта за обиск, издадена в петък, законите включват „унищожаване или укриване на документи с цел възпрепятстване на правителствени разследвания“ и незаконно премахване на правителствени документи.

Един от изброените закони е известен като Закон за шпионажа, който се занимава с „извличането, съхранението или предаването на информация за националната сигурност или класифициран материал“.

И трите наказателни статута, цитирани в заповедта, са от дял 18 от Кодекса на Съединените щати. Никой от тях не посочва само дали информацията се счита за некласифицирана.

Един от най-малко чувствителните предмети, взети от курорта на Тръмп, е документ, който претендира да помилва Роджър Стоун, верен съюзник на Тръмп, според разписката за собственост. Осъден през 2019 г Излъга Конгреса по време на разследването на руската намеса в изборите през 2016 г. (Тръмп помилва Стоун преди да напусне поста, Щит камък от Три години лишаване от свобода.)

Не е ясно как документът, свързан със Стоун, иззет по време на обиска, е свързан с по-широкото наказателно разследване на неправилното боравене на секретни материали от Тръмп.

READ  Магазините на Verizon в щата Вашингтон гласуват за присъединяване към съюза

По време на претърсването агентите на ФБР са открили и информация за „президента на Франция“, според разписката в заповедта. Френското посолство във Вашингтон отказа да коментира развитието в петък.

Агенти на ФБР претърсват „Офис 45“ в Мар-а-Лаго

Съдебните документи, публикувани в петък, предоставят нови подробности за претърсването и как агентите на ФБР са получили достъп само до определени места в Мар-а-Лаго, когато са се приближили до курортния дом на Тръмп за потенциални доказателства за престъпления.

Съдията упълномощи ФБР да претърси това, което бюрото нарече „Офисът на 45-те“, очевидно препратка към мястото на Тръмп в историята като 45-ия президент. На агентите беше позволено да претърсят „всички други стаи или зони“ в Мар-а-Лаго за съхранение на кутии и документи за Тръмп и неговия персонал.

Ключови редове от заповедта за обиск и разписката за дома на Тръмп във Флорида

„Местата за претърсване включват „офис 45“, всички складови помещения и всички стаи или зони в помещенията, използвани или използвани от FPOTUS и неговия персонал, включително всички структури или сгради в имението, където се съхраняват кутии или документи,“ заповедта гласи, отнасяйки се до бившия президент на Съединените щати. Използва съкращението „FPOTUS“.

В заявлението за заповед на ФБР до съдията се посочва, че федералните агенти ще избягват зони, наети или използвани от трети страни, като „членове на Мар-а-Лаго“ и „частни апартаменти за гости“. Тръмп притежава огромното имение, което е негова основна резиденция и клуб и курорт само за членове.

„Описан е като имение с приблизително 58 спални, 33 бани на 17 акра земя“, казаха агенти на ФБР в молбата си до съдията, описваща имота в Мар-а-Лаго.

Тръмп не възрази срещу издаването на заповедта за обиск

Министерството на правосъдието мълчи няколко дни след претърсването на ФБР в курорт в Палм Бийч, Флорида в понеделник.

READ  Ига Святех печели Откритото първенство на Франция, Коко Кауф се отличи във финала при жените

По-късно в четвъртък главният прокурор Мерик Гарланд обяви, че отделът е разпечатал двата случая, включително заповедта за претърсване и описа, но настоя, че част от работата на отдела трябва да се извършва извън обществения поглед.

„Ние го правим, за да защитим конституционните права на всички американци и да защитим целостта на нашите разследвания“, каза Гарланд, като същевременно обясни, че няма да предостави повече подробности относно основата на търсенето.

ФБР проучва редица заплахи срещу бюрото след „безпрецедентно“ търсене в Мар-а-Лаго

Тръмп каза в публикация в четвъртък вечерта на своя сайт Truth Community, че „няма да се противопостави на публикуването на документите“ и ще „отиде една крачка напред, като насърчи незабавното публикуване на тези документи“.

Съдът нареди на Министерството на правосъдието да уведоми Тръмп за искането за изтриване на документите за заповедта и да му постави краен срок до петък, за да каже дали ще се противопостави на освобождаването им.

Екипът на Тръмп се свърза с външни адвокати за това как да процедира и съобщението на Гарланд постави бившия президент в орбита.

В две публикации до TruthSocial след изявлението на Гарланд Тръмп продължи да казва, че адвокатите му „сътрудничат напълно“ и са развили „много добри отношения“ с федералните следователи преди претърсването в Мар-а-Лаго в понеделник.

„Вероятно получихме това, което искаше правителството, ако го имахме“, каза Тръмп. „Всичко вървеше добре, по-добре от предишните президенти, а след това, от нищото и без предупреждение, Мар-а-Лаго беше нападнат в 6:30 сутринта от много голям брой агенти и „охранители“.

Тази история и тема са актуализирани с допълнителни подобрения.

Кевин Липдок от CNN допринесе за този доклад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.