Учените изследват химията на зелените мастила на фона на нарастващи опасения за безопасността

Увеличавам / Учените са открили, че етикетите на съставките на мастилото за татуировки често са подвеждащи, а някои мастила съдържат частици с нано размери, които са вредни за човешките клетки.

Снимка от Kymberlie Dozois/Getty Images

Учени от университета Бингамтън (държавен университет на Ню Йорк) са провели почти 100 различни изследвания. зелено Мастилата и етикетите на съставките на производителите (когато се използват) често са неточни и е установено, че много мастила съдържат частици с нано размери, които са вредни за човешките клетки. Те са представиха своите открития През тази седмица Среща на Американското химическо дружество (ACS) в Чикаго.

Според главния изследовател Джон Суиърк, химик в Бингамтън, проектът първоначално е започнал, когато неговата група се е заинтересувала от татуировките като инструменти за медицинска диагностика. Това доведе до интерес към лазерното премахване на татуировки, по-специално как лазерната светлина може да избледнее татуировките. „Разбрахме, че не разбираме много за взаимодействието между светлината и татуировките“, каза Swierk по време на пресконференция на срещата на ACS. „Моята група изучава как светлината може да предизвика химични реакции, така че беше естествено.“

Това означава да научите повече за химическия състав на мастилата за татуировки, който също е слабо разбран. Една от причините за тази значителна празнина в научното разбиране е, че поне в Съединените щати производителите на зелено мастило не са задължени да разкриват суровини, а дори и да го правят, няма реален контрол дали тези разкривания са правилни. Суирк.

Конвенционалното зелено мастило съдържа един или повече пигменти (които придават цвета на мастилото) в рамките на „носещ пакет“, който помага за доставянето на пигментите до кожата. Пигментите са подобни на тези, използвани в боите и текстила. Те могат да бъдат малки частици твърди вещества или отделни молекули като титанов диоксид или железен оксид (съответно за бели или ръждиво-кафяви цветове). Що се отнася до носещите опаковки, повечето производители на мастила използват зърна или спирт за разтриване, понякога с добавяне на малко хамамелис към сместа, за да помогнат на кожата да заздравее след процеса на татуиране. Могат да присъстват други добавки за регулиране на вискозитета и за суспендиране на пигментните частици в състава на носителя.

READ  Директни съобщения: Удари в Черно море Украйна Нов пожарникар
Европейският съюз наскоро взе мерки срещу сините и зелените пигменти, използвани в зелените мастила.
Увеличавам / Европейският съюз наскоро взе мерки срещу сините и зелените пигменти, използвани в зелените мастила.

justtscott/Гети изображения

Първо, екипът интервюира няколко художници на татуировки и установи, че въпреки че художниците имат любимите си марки, те знаят много малко за химичния състав на любимите си мастила. След това лабораторията на Swierk използва различни методи за анализиране на широка гама от често използвани мастила за татуировки, включително раманова спектроскопия, ядрено-магнитна резонансна спектроскопия и електронна микроскопия. Това им позволи да идентифицират специфични пигменти и други вещества в различни мастила.

Те откриха, че много продукти, като например мастило, съдържащо етанол, не се появяват на етикетите на производителите, въпреки че не са посочени на етикета. 23 мастила, анализирани досега, показват доказателства за азосъдържащи багрила. Такива пигменти обикновено са неактивни, но излагането на бактерии или ултравиолетова светлина може да доведе до разграждането им до азотни съединения, които могат да причинят рак.

И Swierk казва: „Повечето размерите на частиците, използвани в мастилата за татуировки, са много малки – по-малко от 100 нанометра в диаметър. Когато стигнете до този режим на размера, започвате да се притеснявате, че наночастиците проникват в клетките и попадат в ядрото. Причиняват щети , вероятно причиняващи рак.“ Половината от 18-те мастила, анализирани чрез електронна микроскопия, съдържат частици в този тревожен размер.

Бутилки с цветно мастило, струпани заедно в кутия в салон за татуировки в Берлин.
Увеличавам / Бутилки с цветно мастило, струпани заедно в кутия в салон за татуировки в Берлин.

Джон Макдугъл/AFP/Getty Images

Европейската комисия наскоро идентифицира вредни химикали в зеленото мастило, включително два широко използвани сини и зелени пигмента (Pigment Blue 15 и Pigment Green 7), заявявайки, че те често съдържат ниска чистота и потенциално опасни съставки. „Всеки, който си прави татуировка със сини или зелени мастила за татуировки в САЩ, трябва да обмисли добавянето на тези пигменти, които предизвикват безпокойство“, каза Zweirk. „Повечето производители на татуировки спират да продават сини и зелени мастила в Европа [in response to the regulatory crackdown]Няма нужда да се заменят пигментите, тъй като в момента няма очевидна замяна.“

READ  Затъмнението в Калифорния спря на фона на „анормално топлинно събитие“

Въпреки това, каза той, предвид научните данни на ЕС, все още няма категорично заключение относно цялостната безопасност на пигментите. „Тези специфични пигменти са били използвани в татуирането от много дълго време“, каза Zweirk. „Точно както при правенето на татуировка, зависи от потребителя да вземе решение за своето конкретно ниво на комфорт и да продължи по съответния начин.“

Ето защо Swierk и неговият екип създадоха нов уебсайт. Какво има в мастилото ми?? Тяхното изследване в крайна сметка ще доведе до първото цялостно проучване на Zweirk за зелено мастило на американския пазар. Понастоящем са налични само базови данни от предишни рецензирани проучвания на сайта, но след като екипът му завърши анализ на търговски мастила за татуировки и получените данни бъдат изпратени чрез процеса на партньорска проверка, сайтът ще служи като ценен ресурс за потребителите. Информация за състава на зелените мастила.

Науката и химията, действащи върху нашата кожа, реагират със зелено мастило.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.