Ураганът Фиона се насочи към Търкс и Кайкос, след като остави 1 милион души без ток в Доминиканската република и голяма част от Пуерто Рико.

Фиона се превърна в голям ураган рано във вторник – А Тип 3 Центърът му беше остров Гранд Търк около 8 сутринта – с продължителни ветрове от 111 мили в час. Базираният в Маями Национален център за ураганите предупреждава британската територия за Търкс и Кайкос, където живеят около 38 000 души, тъй като проливните дъждове заплашват от „животозастрашаващи наводнения“ през следобеда. казах.
Все още се справят с опустошителния път на Фиона са Доминиканската република – където външните ленти на Фиона все още могат да причинят наводнения, след като тя премина през карибската нация в понеделник – и Пуерто Рико, където Фиона премина ден по-рано, където почти нямаше затъмнение и щети. от Ураган Мария Свлачището се е случило преди пет години във вторник, казаха служители.

Близо 800 души са спасени от служители на спешната помощ в Доминиканската република, каза Хуан Мануел Мендес, директор за управление на извънредните ситуации в страната. Най-малко 519 души са били приютени в 29 приюта в страната в понеделник, каза той.

Най-малко четирима души са загинали от лошото време, включително един във френската територия на Гваделупа, която Фиона охули миналия уикенд; две в Пуерто Рико; Един в Доминиканската република, според служители.

В Пуерто Рико 58-годишен мъж беше отнесен в река зад дома му в Комерио, а друг мъж на около 30 години загина при пожар, докато се опитваше да налее бензин в генератора си. На, казаха служители.

Към понеделник следобед най-малко 1 018 564 клиенти в Доминиканската република нямаха достъп до течаща вода, тъй като 59 кладенеца не работеха и много от тях бяха само частично функционални, каза служителят на националното управление при извънредни ситуации Хосе Луис Герман Мехия.

READ  Китай откри втората черна кутия на катастрофиралия самолет - държавни медии

Някои хора останаха без електричество в понеделник, след като 10 вериги излязоха от мрежата, казаха служители от управлението на извънредните ситуации. Не е ясно колко хора са засегнати от прекъсването.

Фиона става по-силна, докато тласка на север

Фиона се засили Тип 3 Бурята се премести от северното крайбрежие на Доминиканската република рано сутринта във вторник. В 8 сутринта ET максималните постоянни ветрове достигнаха 115 mph, според центъра на ураганите.

Тазгодишният атлантически ураган е първият голям ураган за сезона – от категория 3 или по-висока.

„Проливен дъжд около центъра на Фиона продължава да удря Търкс и Кайкос (вторник) следобед с животозастрашаващи наводнения“, каза центърът за ураганите. казах.

Тези острови биха могли да видят 4 до 8 инча дъжд във вторник и бурни вълни – океанска вода, изтласкана към сушата – от 5 до 8 фута, според центъра за урагани.

Условията на урагани са вероятни в Търкс и Кайкос до вторник сутринта, а условията на тропическа буря – с ветрове от най-малко 39 mph – се очаква да се разпространят над югоизточните Панами във вторник сутринта.

Очаква се Фиона да се засили със завръщането си от Търкс и Кайкос. Ветрове от 130-156 mph над Атлантическия океан рано в сряда – вероятно буря от категория 4. Прогнозира се да се придвижи близо или доста на запад от Бермудските острови до ранната сутрин в петък и прогнозите казват, че все още може да бъде от категория 4. казвам.

До края на седмицата Фиона може да достигне източна Канада като ураган. Твърде рано е да знаем точно къде или колко е силен.

READ  Най-добрият защитник на Атака със свободен агент Дерон Армстед подписа петгодишен договор с Маями Долфинс

Фиона напуска опустошеното Пуерто Рико

Външните банди на Фиона атакуваха Пуерто Рико късно в понеделник, напоени райони, които вече се борят с опасни наводнения и разрушения.

Във вторник се навършват 5 години от урагана Мария Катастрофално свлачищеНякои, които са преживели кризата от 2017 г., казват, че опустошението от наводнението на Фиона може да бъде още по-лошо.
Джецабел Осорио стои в къщата си, която беше повредена от урагана Мария пет години преди Фиона да пристигне в Лойза, Пуерто Рико.

Хуан Мигел Гонзалес, собственик на бизнес в Пуерто Рико, каза пред CNN, че неговият квартал все още не се е възстановил от Мария, когато Фиона удари. Но този път наводнението причини още по-големи щети на домовете им, казва той.

„Много хора – (отколкото по време на) Мария – сега загубиха домовете си… загубиха всичко в домовете си поради наводнението“, каза той пред CNN в понеделник. „Мария е силен вятър. Но този дъжд унищожи всичко в къщата.“

Повечето от щетите на острова са свързани с дъжд, каза губернаторът на Пуерто Рико Педро Пиерлуци пред CNN в понеделник вечерта.

Повече от 1,18 милиона от приблизително 1,47 милиона клиенти на комунални услуги на острова са били без електричество рано във вторник, според оценките. PowerOutage.usТой предоставя актуализирана информация за усилията за възстановяване.
Пиерлуизи каза, че вярва, че ще минат „няколко дни“, преди захранването да бъде възстановено за повечето клиенти. LUMA Energy, компанията, която контролира електрическата мрежа в региона, заяви по-рано във вторник, че неизправностите в преносната линия са допринесли за спирането на тока. Токът е възстановен на повече от 280 000 клиенти.

Важно е, че захранването е възстановено в едно от най-важните медицински заведения в Пуерто Рико в понеделник, според здравния секретар на територията д-р Карлос Мелото Лопес.

„Електрическата система е възстановена във всички болници в кампуса на медицинския център“, каза Мелото Туит в неделя вечер. „Нашите пациенти са в безопасност и получават медицинските грижи, от които се нуждаят.“
Човек гледа към наводнена улица в квартал Хуана Матос в Каетано, Пуерто Рико, след преминаването на урагана Фиона.

Много от тези без електричество нямат течаща вода, тъй като щетите от дъжд и наводнения на филтриращите системи са осигурили водоснабдяване само на около 35% от клиентите към понеделник, каза губернаторът.

READ  Желани доайени за Ливърпул, Реал Мадрид и модерната игра | Футбол

Спешните екипи се бориха с безмилостния дъжд, за да спасят около 1000 души от понеделник следобед, каза генерал-майор Хосе Рейес, заместник-генерал на Националната гвардия на Пуерто Рико.

В допълнение към стотиците членове на Националната гвардия на Пуерто Рико, които помагат в спасителните и възстановителните операции, каза президентът Джо Байдън на Пиерлуци по време на телефонен разговор в Белия дом в понеделник. Федерална подкрепа През следващите дни ще се увеличи.

„Президентът каза, че броят на поддържащия персонал ще се увеличи значително, тъй като се извършват оценки на щетите“, казаха от Белия дом.

Губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул също обяви, че ще изпрати 100 щатски войници в Пуерто Рико, за да помогнат в усилията за оказване на помощ. Той също така каза, че екипи от енергийния орган на Ню Йорк помагат за възстановяване на захранването.

Лейла Сантяго от CNN в Пуерто Рико и Ники Карвахал, Робърт Шакълфорд, Мелиса Алонсо, Артемис Мощакян, Тейлър Уорд, Холи Ян и Джамил Линч от CNN допринесоха за този доклад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.