Университетът Йешива спря всички дейности на студентски клуб дни след като Върховният съд отказа да блокира заповед, изискваща училището да признае ЛГБТК клуб.CNN

на Ню Йорк Университет Йешива Той обяви в петък, че спира всички дейности на клуба за ергени Адвокатът на клуба каза, след като Върховният съд на САЩ не успя да блокира съдебно разпореждане, изискващо университетът да признае LGBTQ студентски клуб.

Университетът изпрати неподписан имейл, в който се казва, че ще „преустанови всички дейности на студентския клуб“, като същевременно „предприема стъпки за следване на пътната карта, предоставена от Върховния съд на САЩ за защита на религиозната свобода (на университета),“ цитирайки предстоящите еврейски празници, според копие на имейла, предоставен от адв.

Имейлът беше изпратен два дни след като Върховният съд на нацията отхвърли с 5 срещу 4 гласа искането на университета да блокира разпореждане на по-ниска съдебна инстанция за признаване на LGBTQ студентския съюз „Pride Alliance“.

Кейти Розенфелд, адвокат, представляващ клуба, нарече последния ход на университета „срамна тактика“, насочена към противопоставяне на студентите срещу техните връстници от LGBTQ.

„Администрацията на YU обяви днес, че вместо да приеме ЛГБТК група за партньорска подкрепа в кампуса, тя отменя всички дейности на студентския клуб, преди 50 години град Джаксън, Мисисипи затвори всички обществени плувни басейни, вместо да се съобрази с наредената от съда карантина, “ каза Розенфелд в изявление на CNN.

„Pride Alliance търси безопасно място в кампуса и нищо повече“, добави адвокатът.

От съобщението не става ясно за колко време ще бъдат преустановени дейностите на клуба за ергени и дали решението ще бъде преразгледано.

CNN се свърза с университета Йешива за коментар.

Президентът на институцията, равин Ари Берман, излезе с онлайн изявление в четвъртък в отговор на решението на съда, в което се казва: „Всеки религиозен университет в страната има право да създава клубове със своите студенти, включително своите LGBTQ студенти. , места и пространства, които се вписват в неговата религиозна традиция.“

„Университетът Йешива изисква същото право на самоопределение.“

В неподписана заповед по-рано през седмицата Върховният съд отбеляза, че щатските съдилища на Ню Йорк не са издали окончателна заповед по случая и че университетът може да се върне във Върховния съд след акта на щатските съдилища.

Адвокатите на Фонда за религиозна свобода на Бекет, който представлява йешивата, заявиха, че разпореждането на по-долния съд е „безпрецедентно“ намеса в религиозните вярвания на университета и явно нарушение на правата на йешивата съгласно Първата поправка.

READ  Лига на нациите Конкакаф: САЩ срещу. Гренада

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.