Уличните боеве ескалират, тъй като Киев се стреми да запази печалбите на Сиверодонецк

  • Ожесточени улични битки за главния източен индустриален град
  • Украинските войски са в голям брой, няма да се предадат-Желенски
  • Източен фронт под постоянна атака снаряди
  • Опит за изгонване на хиляди

КИЕВ / ДРУЖКИВКА, Украйна, 7 юни (Ройтерс) – Украински войски се сблъскаха с руснаци по улиците в руините на Сиверодонецк във вторник. Войни на война.

Борбата за малкия индустриален град се превърна в голяма война в Източна Украйна, като Русия съсредоточава атаките си там с надеждата да постигне една от обявените от нея военни цели – пълното превземане на околната провинция Луганск от името на сепаратистки прокси.

След като се оттеглиха от почти всички градове пред лицето на руския напредък, украинските сили предприеха изненадваща контраатака миналата седмица, прогонвайки руснаците от част от центъра на града. Оттогава и двете сили се изправиха отвъд Булевардите, като и двете имат големи жертви.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

„Нашите герои не напуснаха постовете си в Сиверодонецк“, каза президентът Владимир Желенски във видео за една нощ, описвайки ожесточените улични битки в града. По-рано той каза пред репортери на конференция, че броят на украинците е много по-голям, но все още има „всяка възможност“ да се бият.

Преди контраатаката на Украйна Русия изглежда беше на ръба да обгради украинския гарнизон в провинция Луганск, отрязвайки главния път за Сиворски Донецк и неговия побратимен град Личинск през река Донецк.

Но след контраатаката Зеленски направи изненадващо посещение в Лисичанск в неделя, като лично доказа, че Киев все още има открит път да преразгледа своите войски.

READ  Инцидентът по време на разговорите причини леки лющене на кожата и възпалени очи за Абрамович и украинските преговарящи.

Министерството на отбраната на Украйна заяви, че Русия пуска войски и оборудване в опит да превземе Сиверодонецк. Губернаторът на Луганск Сергей Кайтой каза в понеделник, че ситуацията се е влошила, тъй като украинските сили за сигурност отблъснаха руснаците през уикенда.

внимание

Луганск и съседната провинция Донецк, известна като Донбас, се превърнаха в основен център на Русия, като силите й бяха победени в предградията на Киев през март и изтласкани от втория по големина град Харков миналия месец.

Русия настоява да обгради украинците в Донбас от три основни посоки – изток, север и юг. Русия постигна напредък, но бавно, не успявайки да се справи с решителен удар или да обгради украинците.

В своята нощна актуализация украинските военни заявиха, че двама цивилни са били убити при руски обстрел срещу Донбас и че руските сили са обстрелвали повече от 20 общности, използвайки артилерия и въздушни удари.

В контролираната от Украйна провинция Донецк, Трушкивка, жителите събираха развалините от къщи, разрушени от неотдавнашния обстрел.

Моля, помогнете, имаме нужда от покривни материали, вкъщи, има хора без подслон“, крещеше Неля при откъсването на покрива пред къщата й. „Снаха ми, тя има две малки деца. Тя трябваше да покрие едно от децата си с тялото си.“

Наблизо Надеща взе розов фотоалбум и тетрадка за деца от детската градина от развалините на къщата си и ги постави на рафт, който някак си стои сред развалините.

READ  Ароматът Capri Sun може да съдържа „почистващ разтвор“

„Дори не знам откъде да започна. Стоя тук, но не знам какво да правя. Започнах да плача. Успокоих се, после пак плаках.“

Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, като я нарече „специална военна операция“, за да предотврати разглеждането й като заплаха за нейната сигурност. Украйна и нейните западни съюзници наричат ​​това неоснователно извинение за превземане на военна зона.

Фиксиран обстрел

Британското министерство на отбраната заяви във вторник, че Русия все още се опитва да отсече Сиверодонецк, като напредва от север към ИДИЛ и от юг към Бопасна. Напредъкът на Русия от Бобасна спря през последната седмица, докато съобщенията за тежък обстрел близо до Изюм предполагат, че Москва подготвя нова офанзива там.

„Русия със сигурност трябва да достигне повратна точка в която и да е от тези оси, за да превърне тактическите постижения в успех на оперативно ниво и да се придвижи към политическата си цел да контролира цяла Донецка област“, ​​се казва в съобщението.

Областният управител на Донецк Павло Кириленко каза пред украинската телевизия, че обстрелите продължават в предните линии и че Русия се опитва да изтласка двата най-големи украински града в Донецк, Словенск и Грамадорск.

Полагат се усилия за евакуация на хора от няколко града, включително Словенеск, а някои са били атакувани ден и нощ, като около 24 000 жители все още са една четвърт от населението.

Въпреки забавянето хората вече разбират, че е време да си тръгват, каза той.

Украйна е един от най-големите износители на зърно в света и западните държави обвиняват Русия, че създава риск от създаване на глобален глад, като затваря черноморските пристанища на Украйна.

READ  Днешните първични избори на живо: какво да гледате и най-новите новини

Желенски каза, че Киев постепенно придобива „специфични противокорабни системи“ и че това е най-добрият начин да се прекъсне руската обсада на украинските пристанища.

Москва отрича вината за продоволствената криза, заявявайки, че тя е причинена от западните санкции.

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя напусна заседанието на Съвета за сигурност на ООН в понеделник, а председателят на Европейския съвет Чарлз Майкъл се обърна към 15-членен орган, обвинявайки Москва, че е предизвикала глобална продоволствена криза с окупацията на Украйна. Прочетете още

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че Москва ще отговори на западните доставки на оръжия с дълъг обсег, като оттегли украинските сили по-далеч от руските граници.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Доклад на Ройтерс; Написано от Питър Гроф Гарет Джоунс Редактиране от Гарет Джоунс

Нашите стандарти: Принципи на доверието на Thomson Reuters.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.