Украйна твърди, че руски военни самолети са изстреляли ракети по Киев

КИЕВ, 5 юни (Ройтерс) – Руските стратегически бомбардировачи Ту-95 изстреляха ракети в Киев от Каспийско море рано сутринта в неделя, причинявайки две експлозии в източните райони на украинската столица, съобщиха украинските военновъздушни сили и кметът на града.

Въпреки че веднага не са съобщени смъртни случаи, поне един човек е приет в болница, каза кметът Виталий Кличко. От небето над районите Дорницки и Днепровски, където се случиха експлозиите, се изви тъмен дим.

Сергей Лещенко, помощник на началника на кабинета на президента Владимир Желенски, каза, че атаката е била насочена към железопътната инфраструктура.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че танкове и бронирани машини Т-72, ​​доставени на Украйна от източноевропейски страни и съхранявани в сграда за ремонт на влакове, са били обстрелвани по Киев от голямо разстояние и унищожени от бронирана техника.

Украинските военновъздушни сили са идентифицирали входяща ракета и са унищожили крилата ракета в 6 часа сутринта местно време, според украинските военновъздушни сили.

Това бяха първите ракети, които удариха столицата в края на април, след като производител на Радио Свобода беше убит при руска ракетна атака срещу сградата, в която живееше. Прочетете още

„По предварителни данни (руснаците) са изстреляли ракети от самолет Ту-95 от Каспийско море“, се казва в изявление на украинските военновъздушни сили.

Михаил Подоляк, съветник на украинския президент, призова Запада да наложи допълнителни санкции на Русия, да накаже атаките и да предостави повече оръжия на Украйна.

„Кремъл търси нови коварни атаки. Днес ракетните удари в Киев имат само една цел – да убият колкото се може повече“, пише той.

READ  Харисън Форд прави емоционално завръщане във франчайза "Индиана Джоунс".

Кметът на историческия град Провери, на около 20 км (12 мили) от центъра на Киев, призова хората да останат на закрито, след като са получили оплаквания от миризмата на изтичащ дим.

Въпреки продължаващите руски нашествия и широко разпространените разрушения в Украйна, животът в Киев беше сравнително обиден през последните седмици, като Москва обърна центъра на нашествието си на изток и юг.

Сирените за въздушни удари ще продължат да нарушават живота в Киев, но няма големи удари по града от няколко седмици.

Дорницкият район на левия бряг на река Днебро се простира от предградията на Киев до брега на реката, а районът Днифровски на север от града се намира отвъд реката.

Александър Хонсаренко, кмет на село Грамадорск в източната област Донецк, обяви стачка срещу града за една нощ, причинявайки големи щети, но без жертви.

В събота украински власти казаха, че войските в страната са завзели част от град Свердловск в контраатака срещу Русия. Прочетете още

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Написано от Лидия Кели и Том Палмфорд; Монтаж: Уилям Малард и Марк Хайнрих

Нашите стандарти: Принципи на доверието на Thomson Reuters.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.