Украйна работи за възобновяване на износа на зърно въпреки руския удар срещу Одеса

  • Москва и Киев подписаха споразумение за износ на зърно в петък
  • Споразумението имаше за цел да избегне голяма световна хранителна криза
  • Зеленски: Атаката показва, че на Москва не може да се има доверие в сделката

КИЕВ, 24 юли (Ройтерс) – Украйна в неделя засили усилията си да възобнови износа на зърно от черноморските пристанища след ракетна атака срещу Одеса.

Президентът Володимир Зеленски осъди съботните удари като „варварски“ и показа, че на Москва не може да се има доверие в прилагането на споразумението, постигнато ден по-рано с посредничеството на Турция и ООН.

Обществената телевизия Saspilne цитира украинската армия, която след удара каза, че ракетите не са улучили или причинили значителни щети на зоната за съхранение на зърно на пристанището, а Киев каза, че е в ход подготовка за възобновяване на износа на зърно.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

„Продължаваме техническата подготовка за износ на селскостопански продукти от нашите пристанища“, каза министърът на инфраструктурата Александър Кубраков в публикация във Фейсбук.

Русия каза, че нейните сили са ударили с ракети украински военен кораб и оръжеен склад в Одеса в неделя.

Споразумението, подписано от Москва и Киев, беше приветствано като дипломатически пробив, който ще помогне за ограничаване на нарастващите световни цени на храните чрез възстановяване на износа на зърно от украинските пристанища до 5 милиона тона на месец. Прочетете още

Но икономическият съветник на Зеленски показа, че неделният удар срещу Одеса може да удари още по-сериозно доставките.

„Вчерашната стачка показва, че това определено не работи по този начин“, каза Олег Устенко пред украинската телевизия.

READ  Оливия Нютън-Джон, поп певица и звезда от "Grease", почина на 73 години

Той каза, че докато Украйна има капацитета да изнесе 60 милиона тона зърно през следващите девет месеца, това може да отнеме 24 месеца, ако нейните пристанища не могат да функционират правилно. Прочетете още

Войната навлиза в шестия месец

Тъй като войната навлезе в шестия си месец в неделя, битката не показа признаци на отслабване.

Украинските военни обявиха руски обстрел на север, юг и изток и повториха руските действия на изток в района на Донбас, които проправиха пътя за атака срещу Пакмут.

Командването на военновъздушните сили съобщи, че е свалило три руски ракети „Калибър“, изстреляни от Черно море, насочени към западната област Хмелницки рано в неделя.

Зеленски каза в съботно видео, че украинските сили „постепенно“ се придвижват в окупирания източен черноморски регион Херсон, въпреки че основният театър на войната е Донбас. Прочетете още

Ударите срещу Одеса предизвикаха осъждане от ООН, Европейския съюз, САЩ, Великобритания, Германия и Италия.

Видео, публикувано от украинската армия, показва как пожарникари се борят с пожар на неидентифицирана лодка, акостирала до влекач. Ройтерс не можа независимо да потвърди автентичността на видеото или датата, на която е заснето.

Украински военен кораб и доставени от САЩ противокорабни ракети са били унищожени, съобщиха руските информационни агенции, цитирани от руското министерство на отбраната. Прочетете още

„Докуван украински военен кораб и склад с доставени от САЩ противокорабни ракети Harpoon бяха унищожени от военноморски ракети с голям обсег на действие в пристанище Одеса на територията на кораборемонтен завод“, се казва в съобщението.

В събота министърът на отбраната на Турция каза, че руски служители са казали на Анкара, че Москва няма „нищо общо“ с ударите.

READ  Мачът Bills-Browns в неделя беше преместен в Детройт и феновете ще могат да върнат билети, закупени чрез Bills или Ticketmaster.

Според украинските военни две ракети „Калибър“, изстреляни от руски военни кораби, са поразили част от водна станция в пристанището, а две са били свалени от силите за противовъздушна отбрана.

Безопасен път

Стачките изглежда нарушават споразумението от петък за безопасно преминаване и излизане от украинските пристанища.

Украйна и Русия са големи световни износители на пшеница, а украинските пристанища са блокирани от Черноморския флот на Русия. февруари на Москва. 24 След инвазията десетки хиляди тонове зърно бяха блокирани, което изостря прекъсванията на глобалната верига на доставки.

Заедно със западните санкции срещу Русия, това подхранва инфлацията на цените на храните и енергията, тласкайки около 47 милиона души към „тежък глад“, според Световната програма по храните.

Москва отрича отговорността за продоволствената криза, като обвинява санкциите за намаляване на износа на храни и торове, както и минните подходи на Украйна към нейните пристанища.

Украйна драгира водите близо до пристанищата си като част от военната си отбрана, но съгласно споразумението пилотите ще насочват корабите през безопасни маршрути. Прочетете още

Съществува съвместен координационен център, съставен от членове на четирите страни по договора, за наблюдение на кораби, пресичащи Черно море през протока Босфора на Турция и насочващи се към световните пазари. Всички страни се съгласиха в петък, че не е имало атаки срещу тях.

Путин нарича войната „специална военна операция“, насочена към милитаризиране на Украйна и изкореняване на опасни националисти. Киев и Западът го наричат ​​безпочвен претекст за агресивно заграбване на земя.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Репортаж на Наталия Гинец в Киев, Том Балмфорт и Бюрото на Ройтерс в Лондон; Написано от Мат Спеделник, Саймън Камерън-Мур и Томаш Яновски; Монтаж: Уилям Малард и Ангъс МакСуон

READ  Джеймс Гордън напуска "The Late Late Show" през 2023 г

Нашите стандарти: Принципи на Thomson Reuters Trust.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.