Украйна и Русия постигнаха сделка за зърно: актуализации на живо

дълг…Никол Тунг за Ню Йорк Таймс

БРЮКСЕЛ — Има толкова много движещи се части от сделката за зърно, постигната от Русия и Украйна, че официални лица дори не смятаха, че е възможно до миналата седмица, поне докато войната продължава и доверието между страните е толкова ниско.

Какво трябва да знаем за проблема със зърното и как да го решим сега.

Защо украинското зърно е заседнало в страната?

След като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, тя разположи военни кораби край черноморското крайбрежие на Украйна. Украйна минира тези води, за да предотврати руска морска атака. Това означава, че пристанищата, използвани за износ на украинско зърно, са блокирани за търговско корабоплаване. Русия също плячкосваше житниците, разрязвайки нивите със зърно и унищожавайки съоръженията за съхранение на зърно, за да не може да се прибере реколтата.

дълг…Тайлър Хикс/Ню Йорк Таймс

Как протича операцията?

Украински капитани ще разтоварват натоварени със зърно кораби от пристанищата Одеса, Южно и Черноморск.

Използвайки ненапоени маршрути, те изпращат корабите до Турция за проверка, преди зърното да отиде при купувачите по целия свят.

Връщащите се кораби ще бъдат инспектирани от екип от турски, ООН, украински и руски служители, за да се гарантира, че са празни и не превозват оръжия за Украйна, което е ключово изискване на Русия.

Съвместен команден център с представители на четирите страни незабавно ще бъде създаден в Истанбул, за да наблюдава всяко движение на флотилиите.

READ  ООН Обществеността излиза от бункерите на Азовстал на водената застава

Страните се съгласяват корабите и пристанищните съоръжения, използвани за техните операции, да бъдат защитени от военни действия.

Очаква се този ход да позволи бързо изпращане на пет милиона тона зърно на месец. При тази скорост, като се има предвид, че 2,5 милиона тона вече се транспортират по суша и река до съюзниците на Украйна, запас от близо 20 милиона тона трябва да бъде изчистен в рамките на три до четири месеца. Това ще освободи място в складовете за новата реколта, която вече е в ход в Украйна.

Какви са рисковете?

Не беше договорено широко примирие, така че корабите щяха да плават през зоната на войната. Атаките в близост до корабите или пристанищата, които използват, биха могли да провалят договора. Друг риск е нарушаване на доверието или несъгласие между инспекторите и съвместните командващи служители.

Ролята на ООН и Турция е да посредничат при подобни различия на място и да наблюдават и изпълняват споразумението. Споразумението е валидно за 120 дни и ще бъде подновено, съобщиха от ООН.

дълг…Сергей Попок/Агенция Франс Прес – Гети изображения

Ще реши ли незабавно световния глад и ще намали цените на храните?

Не. Глобалният глад е постоянен проблем, причинен от лошото разпространение и манипулирането на цените на храните, което засяга части от света година след година. Често се усложнява от конфликти и се влияе от изменението на климата. Войната в Украйна, която произвежда по-голямата част от световната пшеница, постави тежко бреме върху мрежите за доставка на зърно, повишавайки цените и подклаждайки глада.

READ  Украйна призовава за демилитаризирана зона около обстрелваната АЕЦ

Длъжностни лица казват, че сделката ще позволи на Сомалия да увеличи доставките на пшеница в рамките на седмици, да избегне откровения глад и да доведе до постепенно намаляване на световните цени на зърното. Но като се има предвид крехкостта на сделката, пазарите на зърно едва ли скоро ще се върнат към нормалното си състояние.

Какво има за Русия?

Русия също е основен износител на зърно и торове и сделката трябва да улесни това Тези продукти трябва да се продават на световния пазар.

Кремъл многократно е заявявал, че не може да изнася запасите си поради санкциите, наложени от САЩ и ЕС.

Мерките всъщност не засягат тези стоки, но частни корабни компании, застрахователи, банки и други бизнеси не са склонни да помогнат за износа на зърно и торове за Русия. Правенето на бизнес с Русия ще навреди на тяхната репутация.

Успокояващо е, че в четвъртък Европейският съюз публикува правно обяснение за своите санкции, заявявайки, че различните банки и други компании, участващи в търговията със зърно, всъщност не са забранени.

Въоръжен с подобни ангажименти от Съединените щати, той преговаря с частния сектор и ООН каза, че ще трябва да ускори темпото от Русия – особено руското пристанище Новоросийск.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.