Украйна: Зеленски уволнява висши служители Ирина Венедиктова и Иван Баганов заради „сътрудничество“ на персонала с Русия.

„Днес реших да освободя главния прокурор и да уволня ръководителя на Службата за сигурност на Украйна“, каза Зеленски в нощното си видеообръщение.

Двамата уволнени служители са главният прокурор Ирина Венедиктова и шефът на Държавна охрана (СБУ) Иван Баганов, дългогодишен съратник на президента.

Зеленски каза, че много служители в двата отдела са заподозрени в държавна измяна.

„Към днешна дата са регистрирани 651 наказателни производства във връзка с държавна измяна и сътрудническа дейност на служители на прокуратурата, органите на досъдебното следствие и други правоохранителни органи“, каза той.

„По-специално, повече от 60 служители на прокуратурата и службата за сигурност на Украйна остават в окупираната територия и работят срещу нашето правителство.

Обяснявайки решението си да уволни Венедиктова и Пагано, Зеленски каза: „Такава поредица от престъпления срещу основите на националната сигурност на държавата и установените връзки между служителите на Силите за отбрана на Украйна и специалните служби на Русия са много сериозни. Въпроси към съответното ръководство. Всеки от тези въпроси ще получи подходящ отговор.“

Бившият началник на Главното управление на Службата за сигурност в Крим също е задържан по подозрение в държавна измяна, каза той.

„Трябва да понесат отговорност всички, които са били част от престъпна група, която заедно с него е работила за интересите на Руската федерация. Става въпрос за сътрудничеството на руските специални служби и други факти за предаване на секретна информация на врага. „

Висши офицери в Южното СБУ Украйна Обвиняем Руските сили успяха лесно да превземат големи райони на юг В рамките на една седмица след инвазията.

Зеленски намекна, че ще има още действия.

READ  Актьорът Филип Бейкър Хол, известен най-вече с „Магнолия“ и „Шонфийлд“, почина на 90-годишна възраст. Филмът

„Ще бъдат оценени конкретните действия и всяко бездействие на всеки служител от сектор „Сигурност“ и органите на реда. Съответното разследване на органите на реда вече даде първи резултати и ще продължи.

Зеленски каза още, че министър-председателят ще бъде натоварен със задачата да засили търсенето на нов ръководител на Националното антикорупционно бюро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.