Украински товарен самолет се разби в Северна Гърция, екипажът загина

АТИНА, 17 юли (Ройтерс) – Украински товарен самолет, превозващ експлозиви от Сърбия за Бангладеш, се разби късно в събота близо до северния гръцки град Кавала, убивайки екипажа, съобщиха сръбските власти и Meridian Airlines в неделя.

Кадри от мястото на инцидента с дрон показват тлеещи отломки от самолета Антонов Ан-12, разпръснати из нивите. Говорител на украинското външно министерство каза, че на борда е имало осем членове на екипажа, всички от които са украински граждани.

Украинската авиокомпания Meridian Airlines, която управляваше самолета, съобщи, че всички членове на екипажа са загинали при катастрофата. Прочетете още

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Министърът на отбраната на Сърбия каза, че самолетът е превозвал 11,5 тона товар. Той каза, че купувачът на стоките е Министерството на отбраната на Бангладеш.

Дениз Богданович, генерален директор на Меридиан, потвърди разказа на Сърбия за събитията. „Това не е свързано с Украйна или Русия“, каза Богданович по телефона на Ройтерс.

Очевидци казаха, че самолетът е паднал в огнена топка, преди да експлодира при удара в царевичните полета около полунощ местно време. По-рано пилотът заяви, че има проблем с двигателя и поиска аварийно кацане.

Гръцките власти не можаха да предоставят информация за товара или екипажа на самолета. Специална група за реагиране при бедствия и военни експерти бяха изпратени на място, докато местните власти наложиха полицейски час в района.

Сръбският министър на отбраната Небойша Стефанович каза, че товарът е включвал запалителни минохвъргачки и тренировъчни снаряди. Той излетя от Ниш, Сърбия в 1840 GMT в събота.

„Самолетът е превозвал 11,5 тона стоки, произведени от нашето отбранително ведомство. Купувачът е Министерството на отбраната на Бангладеш“, каза Стефанович.

READ  Учените изследват химията на зелените мастила на фона на нарастващи опасения за безопасността

Той каза, че товарът на самолета е принадлежал на сръбската компания Valir, компания, регистрирана за извършване на външнотърговска дейност с въоръжено военно оборудване и други отбранителни продукти.

Сигналът на самолета беше изгубен, след като пилотът поиска аварийно кацане от гръцките авиационни власти поради проблем с двигателя, съобщи гръцката държавна телевизия ERT.

Любителски видеозапис, качен на ertnews.gr, показва как самолетът се спуска бързо в пламъци, преди да удари земята в нещо, което изглежда като експлозия.

„Чудя се как не падна върху къщите ни“, каза един свидетел, Амелия Сабданова, пред репортери. „Беше пълно с дим, имаше шум, който не мога да опиша, и премина през хълма. Премина през хълма и се върна и се блъсна в нивите.“

Високопоставен източник в Комисията за регулиране на гражданската авиация на Йордания отрече първоначалните съобщения, че самолетът е летял за Йордания. Държавната информационна агенция Petra съобщи в неделя, че източникът е казал, че маршрутът на полета включва спирка за презареждане на международното летище Queen Alia в Йордания в 21:30 (0630 GMT).

Министърът на отбраната на Сърбия каза, че е планирано да направи спирки в Индия в Рияд и Ахмедабад, преди да се отправи към Дака.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Репортаж от Рене Малтезу, Ивана Секуларак, Том Балмфорт, Макс Хъндър, Микеле Камбас, Танасис Елмазис и Ясмин Хюсеин; Редактиране от Рейза Касоловски и Джейн Мериман

Нашите стандарти: Принципи на Thomson Reuters Trust.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.