Уанда Васкес Гарсет е обвинена в дело за подкуп в Пуерто Рико

Коментирайте

Федералните правоприлагащи органи арестуваха бившия губернатор на Пуерто Рико Уанда Васкес Гарст в четвъртък и я обвиниха в предполагаема схема за подкуп, целяща да финансира неуспешната й губернаторска кампания през 2020 г., съобщи Министерството на правосъдието.

Васкес Гарсед трябваше да се яви пред федералния съд в Пуерто Рико по-късно в четвъртък.

Когато Васкес Гарсед беше управител през 2019 г. и 2020 г., служители казаха, че е получил дарения за кампанията от Хулио Мартин Ерера Велутини, банкер, и Марк Росини, бивш агент на ФБР, който е съветвал банката.

Крипто сцената в Пуерто Рико се разраства – но има обратна реакция

Банката на Herrera Velutini е разследвана от регулаторната агенция, която контролира финансовите институции в Пуерто Рико. Съобщава се, че той и Росини са платили повече от 300 000 долара на консултанти, които са подкрепили кампанията на Васкес Корсет.

В замяна на дарения за кампанията губернаторът каза, че Ерера ще назначи нов комисар в регулаторната агенция по избор на Велутини. През февруари 2020 г. Васкес Корсет поиска оставката на ръководителя на агенцията. Той наел нов директор няколко месеца по-късно, според федералното обвинение.

Васкес Гарсед, Херера Велутини и Росини са обвинени в заговор, федерален подкуп и измама. Ако бъдат признати за виновни по всички точки, те са изправени пред максимална присъда от 20 години затвор. Имената на техните защитници не бяха известни.

„Схемата за подкупи се издигна до най-високите нива на правителството на Пуерто Рико, заплашвайки общественото доверие в нашите изборни процеси и административни институции“, каза помощник-главният прокурор Кенет А. Полит, младши, ръководител на криминалния отдел на Министерството на правосъдието. Изявление в четвъртък. Никой не е над върховенството на закона.

READ  Dow нараства с повече от 200 пункта, тъй като трейдърите се радват по-силно от прогнозираните данни за икономическия растеж на САЩ

Пуерто Рико полага клетва за нов губернатор, трети по-малко от седмица след решението на съда

Васкес Корсет, член на продържавната Нова прогресивна партия, нахлу във висшата политическа служба на Пуерто Рико.

През 2019 г. губернаторът Рикардо Росело подаде оставка на фона на скандал, подхранван от изтекли чатове, съдържащи обидни съобщения за неговите опоненти и жертвите на урагана Мария.

Държавният секретар на Пуерто Рико Педро Пиерлуци положи клетва в длъжност. Но Върховният съд на Пуерто Рико в крайна сметка постанови, че той е встъпил в длъжност на противоконституционни основания, проправяйки пътя на Васкес Корсет да встъпи в длъжност.

По това време той беше министър на правосъдието на Пуерто Рико и най-висшият юридически служител на територията. Той се сблъска с широко разпространено недоверие сред жителите след обвиненията, че не е управлявал наказателното преследване на членове на собствената си партия. Тя отрече обвиненията.

Васкес Корсет не успя да осигури номинацията на своята партия за губернатор през 2020 г., губейки от Пиерлуци.

Това е разрастваща се история.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.