Тръмп съди комисията на 6 януари, за да блокира призовки за свидетелски показания и документиCNN

Бивш президент Доналд Тръмп Избирателната комисия на Камарата съди разследването 6 януари 2021 гПодаването на документи във федерален съд във Флорида е начин да оспорите призовката му за документи и неговите показания.

Тръмп оспорва както законността на комисията – която няколко съдилища потвърдиха – така и заявява, че тя трябва да бъде освободена от свидетелски показания за времето му като президент.

Адвокатите на Тръмп казват, че са били в контакт със съвета през последната седмица и половина Крайният срок за призовката наближаваТой предлага да се обмисли отговор на писмени въпроси, като същевременно се изразяват „загриженост и възражения“ относно повечето искания за документи.

„Искането на призовката за свидетелски показания и документи от президента Тръмп е неоправдано навлизане в институцията на президента, тъй като има други поискани източници на информация, включително повече от хиляда свидетели, с които комисията се е свързала, и милион документи, събрани от комисията“, казаха неговите адвокати аргументирайте се в съдебния процес.Могат да се получат и записи. Тъй като е изрично достъпно за получаване на свидетелски показания и документи от други лесно достъпни източници, призовката е невалидна.“

6 януари Говорител на групата отказа коментар.

Тръмп каза, че исканията на Камарата, ако бъдат изпълнени, ще нарушат защитата на привилегиите около изпълнителната власт, включително разкриването на разговори, които е имал със служители на Министерството на правосъдието и членове на Конгреса относно изборите през 2020 г. и „висящите правителствени дела“.

Той също така твърди в съда, че не е длъжен да разкрива вътрешната работа на президентската кампания през 2020 г., „включително своите политически убеждения, стратегия и набиране на средства. Президентът Тръмп не провери конституционните си права на вратата на Овалния кабинет. Призовката на комисията до президента Тръмп е невалидна, защото нарушава правата му съгласно Първата поправка.

Адвокатът на Тръмп, Дейвид Уорингтън, каза в изявление, че „дългогодишният прецедент и практика не позволяват на Конгреса да принуди президент да свидетелства при разделението на властите“.

Случаят може да спре битката за призовката на Тръмп за избирателната комисия на Камарата на представителите.

Започващите съдебни спорове с Тръмп Хаус ще направят по-трудно за комисията да изпълни призовката – и спорът може да бъде неразрешим преди настоящият Конгрес да изтече през януари.

Случаят повдига някои защити около президентството, които никога не са били напълно тествани от апелативните съдилища, а Тръмп отнесе делото до съд, който, за разлика от окръг Колумбия, не прецени позицията му с демократите в Камарата през последните няколко години.

Тръмп предостави на съда последните писма от своя екип, заедно с едно, което показва, че комисията на Камарата миналата седмица не е направила нито един опит да получи записи на неговите електронни комуникации на лични телефони, текстови съобщения или други приложения от 6 януари 2021 г. Според писмата Тръмп също така се е опитал да идентифицира всеки телефон и друго комуникационно устройство, използвано от деня на изборите до напускането му на президентството.

В писмо от 4 ноември, първоначалната дата на крайния срок за оборот на документи, комисията на Камарата на представителите обвини екипа на Тръмп, че се опитва да го забави.

„Като се има предвид времето и естеството на вашето писмо – без никакво потвърждение, че г-н Тръмп в крайна сметка ще се съобрази с призовката – вашият подход от негово име изглежда е закъсняла тактика“, написа конгресменът Пени Томпсън, демократ от Мисисипи, който председателства комитет. .

Тъй като екипът на Тръмп отговори на 9 ноември, че той няма да свидетелства, в съдебните документи се казва, че няма налични записи на частни комуникации, оставяйки Камарата на представителите да не реагира.

Но юридическият екип на Тръмп отговори на Камарата тази седмица, че Тръмп „доброволно е наредил разумно търсене на документи, които притежава“, които отговарят и на двете категории. Адвокатите му казаха, че претърсването не е показало нищо.

Тази история е актуализирана с допълнителни подробности.

READ  Войната между Украйна и Русия: съобщения на живо - The New York Times

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.