Тръмп отрече от съдия по дело за измама в Ню Йорк, датата на процеса е определена

НЮ ЙОРК, 22 ноември (Ройтерс) – Съдия от Ню Йорк планира да съди бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, трите му възрастни деца и организацията Тръмп през октомври 2023 г. по обвинения в измама, повдигнати срещу тях от главния прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс. Активи на компания за недвижими имоти и надценена нетна стойност на Тръмп.

Съдията от Върховния съд на щата Артър Енгорон в Манхатън определи датата на процеса по време на спорно изслушване във вторник след искането на Тръмп за отхвърляне на гражданския иск.

„Аз се произнесох по всички тези въпроси. Струва ми се, че фактите са едни и същи. Законът е същият. Страните са едни и същи“, каза Енгорон на адвоката на Тръмп Алина Хуба. „Не можеш да продължаваш да водиш същия аргумент, след като вече си загубил.“

Хуба обвини съдията в пристрастност. Тръмп, републиканец, обвини Джеймс, демократ, че го съди, защото не харесва него и политиката му.

В съдебния си иск, заведен на 21 септември, Джеймс Тръмп, неговата компания, децата му Доналд младши, Ерик и Иванка и други обвиняват Тръмп, че е насочил милиарди долари за десетилетие към банки и застрахователни компании. Джеймс нарече измамата „зашеметяваща“.

Жалбата изисква 250 милиона долара обезщетение. Той се стреми да попречи на Тръмп да управляват бизнес в щата и да забрани на Тръмп и неговата компания да купуват недвижими имоти в Ню Йорк за пет години.

Очаква се Нгорон да се произнесе по исканията за уволнение в началото на януари. Тръмп вече обжалва заповедта на Енгрон, изискваща независим пазач да наблюдава компанията му.

READ  Пазарно рали от акциите на Фед, Apple, Tesla, Cloud; Какво да правим сега

Процесът, насрочен за 2 октомври 2023 г., и други правни проблеми могат да усложнят кампанията на Тръмп за президентския пост през 2024 г., обявена миналата седмица.

Организацията Тръмп сега е съдена в друг съд в Манхатън по обвинения в данъчни измами.

В допълнение, главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд миналата седмица назначи специален адвокат, който да наблюдава две криминални разследвания, едно за изземването на правителствени документи от ФБР от дома на Тръмп във Флорида и друго за ролята на Тръмп в опитите за фалшифициране на президентските избори през 2020 г.

Тръмп също е изправен пред наказателно разследване дали се е намесил в резултатите от изборите през 2020 г. в Грузия.

Той нарече тези случаи и съдебни процеси политически мотивирани и нарече Енгорон „съдия-марионетка“ за Джеймс.

В опит да отхвърли делото, заведено от Джеймс, Тръмп каза, че главният прокурор няма правомощия да води дело, предназначено да го „хване“, когато няма вреда за обществеността или пазара.

„Кой има полза от тази силно политизирана кампания? [sic]С изключение на политически компрометирания главен прокурор на щата Ню Йорк?“, се казва в документацията на Тръмп.

Останалите подсъдими също поискаха уволнение.

Адвокатите на синовете на Тръмп нарекоха случая „христоматиен пример за хвърляне на всичко в стената, за да се види какво ще остане“. Адвокатите на Иванка Тръмп казват, че няма обвинения в измама или лъжа към когото и да било.

Бившият дългогодишен главен финансов директор на организацията Тръмп, Алън Уайзълбърг, и нейният контрольор, Джефри Маккони, също се опитаха да отхвърлят обвиненията срещу тях. И двамата свидетелстваха като свидетели на обвинението в наказателния процес в Манхатън, в който прокурорите обвиниха компанията, участваща в данъчни измами в продължение на 15 години.

READ  Директни съобщения: Русия окупира Украйна

Репортаж от Карън Фрайфелд и Джонатан Стемпъл в Ню Йорк; Редактиране от Уил Дънам

Нашите стандарти: Принципи на Thomson Reuters Trust.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.