Тръмп и Министерството на правосъдието представят специални първични кандидати за преглед на документите на Mar-a-Lago

Тъй като мандатът на Тръмп изтича през януари 2021 г., това е последният юридически обрат в историческото наказателно разследване на Министерството на правосъдието на неправилното боравене с документи от страна на Тръмп. ФБР изпълни заповед за обиск в дома и курорта на бившия президент във Флорида миналия месец, като иззе 11 000 документа. 100 секретни държавни архива.

Окръжният съдия на САЩ Айлийн Кенън по-рано тази седмица удовлетвори искането на Тръмп за специален адвокат – адвокат трета страна извън правителството – и нареди на криминалните следователи от Министерството на правосъдието да спрат да използват материали, иззети като част от тяхното текущо разследване. Представеният редактор завършва своя преглед.

Canon ще трябва да коригира разликите.

Специалният съдебен майстор иска да действа сравнително бързо, като му трябват пет седмици, за да завърши своя преглед до 17 октомври. Тръмп предложи 90 дни.

Министерството на правосъдието твърди, че не трябва да се пипат документи със специални главни класификационни маркировки и че прегледът не трябва да взема под внимание никакви административни привилегии. Междувременно адвокатите на Тръмп искат специалният майстор да прегледа „всички иззети материали“, включително класифицирани записи.

Който и да бъде назначен да заеме тази роля, незабавно ще бъде тикнат в центъра на едно от най-последователните криминални разследвания в съвременната американска история.

Съдебни номинации: Грифит и Джоунс

Министерството на правосъдието номинира двама пенсионирани федерални съдии – Томас Грифит и Барбара Джоунс – да служат като специални майстори.

Грифит, назначен от Буш, е служил в Апелативния съд на окръг Колумбия от 2005 до 2020 г. В едно от последните си важни решения, преди да се пенсионира, той написа становището на мнозинството, отхвърлящо опита на демократите в Камарата на представителите да призовкат бившия съветник на Тръмп в Белия дом Дан Маккан. (Това решение по-късно беше отменено.)

READ  Грузия vs. Oregon Score: Актуализации на мачове на живо, резултати от колежански футбол, днешните акценти в Топ 25 на NCAA

Грифит се присъедини към други видни консервативни адвокати и служители в написването на изявление, опровергаващо лъжите на Тръмп за масова измама на изборите през 2020 г. И той публично подкрепи номинацията на Катанджи Браун Джаксън от президента Джо Байдън за член на Върховния съд.

Джоунс, назначен от Бил Клинтън във федералната скамейка, е бивш федерален прокурор и пенсиониран съдия от Южния окръг на Ню Йорк от 1995 до 2012 г.

Той служи като специален майстор за проверка на предмети, иззети по време на нападение на ФБР в дома и офиса на Руди Джулиани през април 2021 г. Той беше и специален майстор в случая Майкъл Коен, за да се увери, че следователите няма да изтрият документи. Привилегия адвокат-клиент. Въпреки че и Джулиани, и Коен бяха адвокати на Тръмп, те бяха разследвани от Министерството на правосъдието.

Номинирани за Тръмп: Хю младши и Дири

Юридическият екип на Тръмп нае адвоката Пол Хау младши и съдия Реймънд Диъри като специални майстори.

Хау, който притежава собствена адвокатска кантора, беше партньор в адвокатската кантора Jones Day, която представляваше кампанията на Тръмп през 2016 г., и сътрудник на консервативната правна организация Федералисткото общество.

Преди това той е бил заместник-главен прокурор на Флорида и главен съветник на бившия губернатор на Флорида Чарли Кристин – тогава републиканец, а сега кандидат на демократите за губернатор на Флорида. Крис Кис, настоящият адвокат на Тръмп, също е работил за Крист и се е припокривал с Хък. Те работеха заедно в офиса на главния прокурор на Флорида.

След като съдия Рут Бадер Гинсбърг почина през 2020 г., съпругата на Хю, Барбара Лагоа, беше в краткия списък на Тръмп с кандидати за Върховния съд.

READ  Арън Джъдж направи своя 61-ви хоумрън, за да изравни рекорда на Роджър Морис за AL за най-много HR за един сезон.

Диъри служи като федерален съдия в Ню Йорк от 1986 г., номиниран от бившия президент Роналд Рейгън. Той се пенсионира през 2011 г. и сега е старши съдия във веригата.

Тиери е служил в Съда за наблюдение на външното разузнаване на САЩ (FISA) в продължение на седем години. Той беше един от съдиите, които одобриха искане на ФБР и DOJ за наблюдение на Картър Пейдж, съветник по външната политика на кампанията на Тръмп, като част от федерално разследване дали Русия се е намесила в изборите през 2016 г.

Подробностите при съдията

Кенън, назначеният от Тръмп председателстващ съдия по делото, каза, че „бързо“ ще реши „точните подробности и динамика“ на специалния първичен процес, след като и двете страни представят своите предложения. Не е ясно дали той ще проведе изслушване по въпроса или ще издаде писмено решението си.

Двете страни не са съгласни по много неща по време на делото и не е изненадващо, че техните предложения, представени в петък, разкриват различни визии за това как специалният майстор трябва да извърши своя преглед.

Например, двете страни не са съгласни кой трябва да плати на специалния господар. Адвокатите на Тръмп предложиха разходите за специалния магистър да бъдат „разделени поравно“ между него и правителството на САЩ. Министерството на правосъдието каза на съдията, че смятат, че Тръмп трябва да плати за цялото нещо, защото той „иска специален майстор“.

Искането на Кенън да продължи отделното обжалване и процес

Отделно, Адвокатите обжалват Решението на Кенън до 11-ти окръжен апелативен съд, който също поиска от Кенън в четвъртък да издаде спешна забрана, която временно позволява на следователите да използват иззетите материали, докато предстои обжалване.

Министерството на правосъдието също така казва, че трябва да продължи да позволява достъп до класифицирани документи, като твърди, че прегледът на разузнаването не може лесно да бъде отделен от наказателното разследване, тъй като разузнавателната общност преглежда материалите от съображения за национална сигурност. Топ федерални адвокати заявиха, че проверката на разузнаването е била временно спряна поради решението на Кенън, че подкопава националната сигурност.

Краен срок: Наказателно разследване на Министерството на правосъдието на Тръмп, отнасящ секретни документи в Мар-а-Лаго

Безпрецедентното обиск дойде, след като друг федерален съдия разреши заповедта, като установи, че има „вероятна причина“ за няколко престъпления, включително нарушения на Закона за шпионажа и възпрепятстване на правосъдието. Агентите на ФБР са открили повече от 100 класифицирани документа по време на претърсването, включително 18 с гриф „Строго секретно“, най-високата класификация.

READ  Съобщения на живо: Войната на Русия в Украйна

Разследването се върти около неправилно боравене с класифицирани правителствени документи. Правителството на САЩ възстанови най-малко 325 класифицирани документа от Мар-а-Лаго тази година чрез доброволното предаване на документи от Тръмп през януари, призовка на голямото жури през юни и обиск на ФБР миналия месец.

Тръмп отрече каквото и да е нарушение.

Тази история е актуализирана с допълнителни подробности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.