„Трудно е да се повярва, че това наистина се случва“: Шанхай премахва държавното заключване

  • Огради за блокиране на Шанхай, полицията премахва лента
  • Блокирането приключва в полунощ два месеца по-късно
  • Мнозина се опасяват да не хванат заливчето, друга опасност от блокиране

ШАНХАЙ, 31 май (Ройтерс) – Властите в Шанхай във вторник започнаха да премахват оградите около жилищните райони, да събарят обществени площади и сгради с полицейска лента и да предоставят помощ на 25-те милиона жители на града.

В понеделник вечерта на някои хора беше разрешена кратка разходка от помещенията им, събирайки се да пият бира и сладолед на безлюдни улици, използващи асфалтирано движение, но имаше предупреждение и напрежение сред жителите.

Джоузеф Мак, който работи в областта на образованието, каза: „Чувствам се малко нервен. „Трудно е да се повярва, че това наистина се случва.“

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Повечето са парализирани у дома отново под локаут, който беше безмилостно наложен през последните два месеца, карайки милиони хора, загубили доходи, депресия и разочарование, да се борят за храна или спешна медицинска помощ.

Продължителната изолация предизвика обществено възмущение и редки протести в Шанхай, нарушавайки производствената и експортно ориентирана икономика на града, нарушавайки веригата на доставки в Китай и по света и забавяйки международната търговия.

Пропуските, осигурени от жилищните сгради за излизане на хората за няколко часа, ще бъдат премахнати, общественият транспорт ще се възобнови и жителите ще могат да ходят на работа, като животът се нормализира от сряда.

„Това е ден, за който мечтаем от дълго време“, каза пред репортери Ин Чин, говорител на правителството на Шанхай.

Ин каза, че ежедневните онлайн пресконференции ще бъдат прекратени, защото колегите му, които са живели на сайта през последните два месеца, ще се върнат у дома след полунощ, според правилата на правителството.

READ  Обединеното кралство, представител на ООН осъди смъртната присъда на Донбас срещу британски войници

„Всеки направи много жертви. Този ден беше спечелен трудно и ние трябва да го ценим и да се върнем в нашия познат и пропуснат Шанхай.“

Отвъд рекичка в Шанхай във вторник, презареждане на рафтовете в магазин за маринадни патици; Един бар правеше актуализации в последната минута; Чистачките почистваха витрините.

Бариерите ще бъдат облекчени до около 22,5 милиона души в районите с нисък риск. Жителите все още трябва да носят маски и да избягват тълпи. Храненето в ресторанти е забранено. Магазините могат да работят при 75% ефективност. Фитнес залите ще отворят отново по-късно. Прочетете още

Жителите трябва да се регистрират на всеки 72 часа, за да използват обществен транспорт и да влизат на обществени места. Все още има тежка изолация за страдащите от правителствена болест и техните близки контакти.

Предупреждение за блокиране

Китай е сам сред ключовите държави, прилагащи политиката на „нулевия COVID“ за елиминиране на експлозии на всяка цена.

Силно предаваният вариант на Omigron е вероятно да се повтори.

Джулиан Маккормик, президент на Британската търговска камара в Китай, каза, че Шанхай е поставил COVID под контрол „на много значителна лична и икономическа цена“.

„Какво се промени, за да се гарантира, че това няма да се повтори?“ Попита той. „Има несигурност.“

Тод Пиърсън, управляващ директор на Camel Hospitality Group, която управлява ресторанти, барове и фитнес зали в и около Шанхай, е предпазлив.

READ  Контейнерният кораб, който беше блокиран от седмици в залива Чесапийк, Ever Forward, най-накрая беше освободен.

Неговите ресторанти могат да извършват само доставки, което носи 5% от приходите, недостатъчни за заплата и наем. Работниците му, които спят на обекта поне от полунощ, най-после могат да се приберат.

„Надявам се, че ще бързат да рестартират икономиката“, каза Пиърсън. „Надявам се, че това не е на цената на твърде много експлозии. Не знам дали много фирми или хора могат да се справят с много.“

Икономическата активност в Китай се възстанови до известна степен след лошия април през май, тъй като санкциите на COVID срещу ключови производствени центрове постепенно бяха облекчени, въпреки че ограниченията за движение все още ограничават търсенето и производството. Прочетете още

Забавление със знамена

Шанхай регистрира 31 случая към 30 май, спрямо 67 ден по-рано, което представлява спад до по-малко от 200 инфекции в цялата страна в Китай, област, докладвана в други страни.

Решението за блокиране на Шанхай не означава връщане към начина на живот преди правителството.

Той каза, че някои банкови служители трябва да носят пълни Hazmat дрехи и щитове за лице, когато започнат да се изправят пред обществеността от сряда. Един служител каза, че ако колега има положителен тест и персоналът трябва да бъде изолиран в офиса, те ще вземат някои основни неща за работа.

Заключването предизвиква редки протести, като хората понякога изразяват недоволството си от суровите мерки, като избиват тенджери и тигани от прозорците си, а мнозина споделят омразни контакти с властите в социалните медии.

Публичните сцени на омраза идват през решаваща година за президента Си Дзинпин, който се очаква да поеме трето президентство тази есен.

READ  Леонардо дел Векио: италиански милионер и собственик на Ray-Ban умира

Преди повторното отваряне беше окачено сложно китайско знаме, за да могат жителите да го снимат, докато чакат на опашка за допълнителен PCR тест.

„Струва си да се празнува“, каза един доброволец на тестовата площадка, който беше по-оптимист за COVID от тези, които си избърсаха носовете. — Може би няма да си го върнем до края на живота си.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Допълнителни репортажи от Дейвид Стануей, Вини Чо, Бренда Ко, Ифан Уанг, Дейвид Гъртън, Алби Джанг, Стела Кю и конзолите в Пекин и Шанхай; Написано от Мариус Захария; Редактиране от Майкъл Пери

Нашите стандарти: Принципи на доверието на Thomson Reuters.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.