Третият тест на мегаракетата на НАСА се провали поради изтичане на водород

Ракетата на НАСА Space Launch System (SLS) с космическия кораб Orion се вижда на върха на мобилната пускова установка в понеделник, 4 април 2022 г., в Launch Complex 39B.

Трети опит на НАСА а Модифицирана репетиция Космическата система за изстрелване (SLS) беше изключена в четвъртък и по време на операции по танкиране беше открито изтичане на течен водород. Космическата агенция планира още една мокра генерална репетиция за Лунната ракета преди 21 април.

Това е най-новата от поредица от неуспехи в мократа генерална репетиция на ракетата, включително закъснения поради времето, неизправност на вентилаторите и проблеми с клапаните.

„Всички проблеми, с които се сблъскваме, са практически и са научени уроци“, каза мениджърът на мисията на Artemis Майк Сарафин на пресконференция в петък.

Репетицията за мокър костюм се намира на върха на 322-футова ракетна установка, пълна с гориво, и екипът преминава през фиктивно отброяване, за да се подготви за деня на изстрелване. Репетицията е от решаващо значение за изстрелването на Артемида I на Луната и изстрелването на Артемида I, първата стъпка в изпращането на хората обратно на Луната до 2026 г.

Тази мокра генерална репетиция първоначално беше насрочена за 1 април, но първоначално беше възпрепятствана от екипажа да зареди гориво на ракетата поради технически проблеми. Преди следващата дата на тестване на 11 април, екипът открива дефектен клапан, който модифицира бормашината и планира да доставя гориво само на SLS ядрото, а не на горното му ниво.

Третият опит в четвъртък за съжаление не беше бляскав, защото опашната обслужваща мачта откри изтичане на течен водород от пъпа, който свързва дъното на мобилната пускова установка с централната позиция. Едно от двете пропеленти, използвани за ракетата, е течен водород, а другото е течен кислород.

По времето, когато мократа генерална репетиция беше спряна, 49% от резервоара беше напълнен с течен кислород, а другият резервоар беше напълнен само с 5% с течен водород. Панелът успешно охлади линиите, използвани за зареждане на импулса до горното ниво, но не успя да изпрати никакъв импулс към сцената поради проблем с клапана.

Все пак екипът зад ракетата SLS казва, че не са се отказали. „Няма съмнение, че ще прекратим тази тестова кампания и ще разгледаме хардуера и данните, които ще ни отведат към следващите стъпки“, каза директорът на Artemis Publishing Чарли Блекуел-Томпсън на среща по телекомуникациите. „Ще пуснем това превозно средство…ще сме готови да летим.“

READ  Лола Фалуза се присъединява към BTS 'J-Hope като хедлайнер

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.