Това, което Русия прави с Мариупол, „ще се помни с векове“, казва Желенски

Въпреки че украинската армия докладва малко или никаква руска офанзива около Киев и части от юг в събота, войната на изток продължи да бъде ожесточена.

Службите за спешна помощ съобщиха, че две деца са загинали в град Рубисне, след като са били извадени от развалините на жилищна сграда, разрушена от руски артилерийски огън.

Една жена също загина, когато същата сграда се срути; Дъщеря й оцеля и е в стабилно състояние.

Някакъв контекст: Рубежне е част от съвкупност от малки градове и села, които остават в украински ръце, но са близо до две проруски държави в Източна Украйна.

Най-новата оценка на войната на украинските военни ясно показва, че те се разглеждат като текущия фокус на руската кампания на изток – да се свържат двата форта около Луганск и Донецк с регионалните придобивки, постигнати на северозапад около Харковския регион.

Съботната ежедневна актуализация от централното командване на армията, публикувана следобед, обяви поредица от руски атаки, които „се фокусират върху усилията за превземане на Шевролетонецк, Рубисне и Бопасна“.

Още смърт и разрушение: В петък местните украински власти заявиха, че четирима души са убити и десет са ранени при откриването на руска артилерия в последователни общности в региона.

Общо 54 сгради са били атакувани, включително 19 апартамента и два здравни центъра, каза регионалният лидер Серхи Хайдай.

23 града и села бяха без газ, а 26 града бяха без електричество.

Хайдой каза, че 700-те души, евакуирани през хуманитарен коридор в събота, включват много от ранените през последните дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.