Тетрос е преизбран за президент на Световната здравна организация

ЖЕНЕВА, 24 май (Ройтерс) – Членът на Световната здравна организация (СЗО) Тетрос Аданом Капраис е преизбран за генерален директор със силно мнозинство за още пет години, каза председателят на Световния здравен съвет във вторник.

Тайното гласуване, обявено от Ахмед Робле Абдиле от Джибути на ключова годишна среща, се разглежда като формалност, тъй като Тетрос беше единственият кандидат.

Министрите и делегатите последователно се ръкуват и прегръщат Тетрос, бившият здравен министър на Етиопия, който ръководеше ООН по време на бурния период на епидемията от COVID-19. Президентът трябваше да използва Каул няколко пъти, за да прекъсне аплодисментите.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Обръщайки се към законодателния орган малко след преизбирането си, Тетрос каза, че фокусът на СЗО ще бъде върху подготовката за спешни случаи и напредъка на агенцията.

„Тази епидемия е много безпрецедентна и ние научаваме много уроци, които трябва да научим. Но в същото време казваме, че не можем да правим пауза, не можем да учим, не можем да прилагаме… Вместо да правим пауза, за да научим, ние ще прилагаме, докато изучаване на.“

Новоизбраният лидер на СЗО пророни сълзи, докато говори за настоящата криза в Украйна и смъртта на по-малкия си брат от детска болест в разгара на войната и бедността преди десетилетия.

READ  Смъртта на кралица Елизабет и възцаряването на крал Чарлз

„Когато отидох в Украйна, особено когато видях деца .. Сетих се за филм от преди 50 години, много познат, много ловуващ. Миризмата, звукът и образът на войната. Не го направих. Направих не искам някой да ходи.“

Много страни, включително Германия и Съединените щати, веднага отправиха своите поздравления.

Германският здравен министър Карл Лаутербах туитира, че Tetros е получил 155 от 160 гласа, заявявайки, че това е „прекрасен резултат“. „Поздравления, пълна квалификация.“

Германия наскоро изпревари Съединените щати и ООН. Класиран като основен донор на здравната система.

Въпреки това, поради търкания в конфликта Тигре, кандидатурата на Тетрос за втори мандат не получи подкрепата на собствената му Етиопия. Посланикът в етиопската асамблея Ботсвана, който поздрави Тетрос, даде да се разбере, че 47-те държави в африканската делегация не са представени.

„Установеният метод на работа на Африканския съвет е да работи с консенсус. Бих искал да отбележа, че няма консенсус. Следователно видният представител на Ботсвана не може да направи изявление от името на Африканския съвет“.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Репортаж от Дженифър Ригби, Ема Фордж и Мриналика Рой; Допълнителен доклад от Пол Карол; Редактиране на Катрин Евънс

Нашите стандарти: Принципи на доверието на Thomson Reuters.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.