Терорист от „Ислямска държава“ беше осъден на доживотен затвор в САЩ за убийството на американски заложници

АЛЕКСАНДРИЯ, Вирджиния, 19 август (Ройтерс) – Федерален съдия на САЩ осъди в петък член на групировката „Ислямска държава“, известна като „Бийтълс“, на доживотен затвор за ролята им в заговор за заложници, довел до убийството на американци. Журналисти и хуманитарни работници в Сирия.

Съдия от окръжния съд DS Ellis осъди El Shafee Elsheikh, 34, на доживотен затвор без право на замяна, като каза, че семействата и приятелите на четирима американци са видели „брутални, варварски, брутални и, разбира се, убити от въоръжена група. Виновен.“

Жури през април постанови, че бивш британски гражданин е бил част от групировката „Ислямска държава“, наречена „Бийтълс“ заради английския си акцент, която обезглавява американски заложници в райони на Близкия изток, контролирани от екстремистичната групировка. След двуседмичен процес той беше признат за виновен за четири вземания на заложници и четири заговорнически обвинения.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Роднини и приятели на жертвите седяха на първия ред в съдебната зала и бяха шокирани от бликнали сълзи и се утешаваха взаимно по време на заседанието. Елшек беше осъден на осем едновременни доживотни присъди.

В пика на своята мощ от 2014-2017 г. „Ислямска държава“ управляваше милиони хора и беше отговорна за или подбуждаше атаки в десетки градове по света.

Нейният лидер Абу Бакр ал Багдади обяви халифат в Ирак и една четвърт от Сирия през 2014 г., преди да бъде убит през 2019 г. при удар на американските специални сили в Сирия и управлението на групировката се срина.

Елшек, който е роден в Судан и е израснал в Лондон, е обвинен в заговор за убийството на четирима американски заложници: Джеймс Фоли, Стивън Сотлоф, Питър Касик и Кайла Мюлер.

READ  Тайните служби нямат нови текстове, които да предоставят на комисията от 6 януари, всички текстове, които не са архивирани, са редактирани и не могат да бъдат извлечени.

Двама журналисти, Фоли и Сотлоф, и Касик, хуманитарни работник, бяха убити при видеозапис на обезглавяване. Американски служители твърдят, че Мюлер е била изнасилена от Ал Багдади няколко пъти преди смъртта си в Сирия.

Смъртта на Фоли, Сотлоф и Касиг беше потвърдена през 2014 г.; Смъртта на Мюлер беше потвърдена в началото на 2015 г.

Елшейк се яви във федералния съд в Александрия, Вирджиния в петък, облечен в сив гащеризон, маска и очила. Семейството и приятелите на жертвата бяха помолени да свидетелстват пред съдията.

„Омразата напълно победи твоята човечност“, по-късно през сълзи каза майката на Фоли, Даян. „Съжалявам за теб. Моля се времето ти в затвора да ти даде време да помислиш.“ В петък се навършиха осмата годишнина от обезглавяването на Фоли.

Ричард Смит, ръководител на звеното за борба с тероризма на лондонската полиция, каза в изявление, че семействата на жертвите са показали забележителна смелост и храброст, като са разказали за случилото се пред следователите и в съда.

Обвиненията срещу Елшейх, чието британско гражданство беше отнето през 2018 г., може да доведат до смъртно наказание, но американските прокурори преди това са уведомили британските власти, че няма да искат смъртно наказание.

Прокурорите твърдяха, че доживотната присъда е необходима, за да възпре Елшейк от бъдещи вреди и да създаде прецедент, че подобни престъпления получават по-сурови наказания.

READ  Съветът за сигурност на ООН, включително Русия, изрази загриженост за Украйна

„Бийтълс бяха истински психопати“, твърди първият помощник прокурор на САЩ Радж Парех в съда в петък, като каза по време на процеса, че Елшек е най-високопоставеният член на групировката „Ислямска държава“, осъден някога в съд в САЩ.

Друг член на клетката, Александра Готи, беше осъдена на доживотен затвор от американски съдия по-рано тази година. Кот беше задържан от американските военни в Ирак, преди да бъде откаран със самолет в САЩ, за да бъде изправен пред съда. Той се призна за виновен през септември миналата година за убийствата на Фоли, Сотлоф, Касик и Мюлер. Прочетете още

Третият член на групата, Мохамед Емуази, загина при американско-британски ракетен удар в Сирия през 2015 г.

Някои бивши заложници, освободени от затвора след дълги преговори, свидетелстват по време на съдебните процеси за мъченията, които са претърпели. Показания са дали и членове на семействата на жертвите.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Докладвано от Kanishka Singh; Написано от Рами Аюб Редактиране от Скот Малоун и Алистър Бел

Нашите стандарти: Принципи на Thomson Reuters Trust.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.