Тайните служби идентифицираха изчезнали текстови съобщения на телефоните на 10 души

Прегледът идва, след като главният инспектор на Министерството на вътрешната сигурност поиска текстовите записи на 24 лица от Тайните служби на 6 януари миналата година. Изготвен е само един текст. След като въпросът избухна в общественото внимание този месец, главният инспектор По случая е образувано досъдебно производство А законодателите поискаха отговори от Тайните служби и да разберат какво се е случило с текстове, които може да са били изтрити.

Но вътрешното разследване на Тайните служби беше спряно, след като писмо от 20 юли от генералния инспектор на DHS, уведомяващо агенцията, че е в ход наказателно разследване, инструктира Тайните служби да спрат собственото си разследване.

Разследващите работят, за да установят дали съдържанието на текстовите съобщения, изпратени от 10-те служители, съдържа релевантна информация, която е трябвало да бъде защитена, казаха източниците. От 24 служители на Сикрет сървис, които са разследвани, 10 други служители на Сикрет сървис не са имали текстови съобщения, а трима са имали само лични досиета, казаха източници.

Подробностите, които изследваха съобщенията на 10 агенти на Сикрет сървис, доведоха до необичайна седмица на смут за агенцията, която поиска отговори от главния инспектор за липсващите текстове и което води до призовка от Конгреса и криминално разследване по този въпрос.

Въпросните текстови съобщения може да са били изтрити, когато агенцията е извършила миграция на данни на телефони, която започна на 27 януари 2021 г. Той също така е поискал новината през януари, според писмо от Тайните служби до Камарата на представителите, разследваща бунта. 6 от Тайните служби, генералният инспектор поиска записи от 24 служители през юни 2021 г. – повече от два месеца след приключването на миграцията.

READ  Борбата около войната в Украйна доминира на срещата на върха на големите икономики на Г-20

Позовавайки се на писмо от комисиите на Конгреса от 16 януари 2021 г. до няколко агенции, включително ФБР и Министерството на вътрешната сигурност, членовете на комисията по избор на Камарата повториха убеждението си, че агенцията е трябвало да направи повече за защита на документите преди имиграцията. Инструкция за запазване на записи, свързани с разузнаването и анализа, 6 януари.

Приложение към писмото нарежда на Джо Махер, директора на разузнаването, да разпространи искането сред съответните елементи на DHS, което на теория ще включва Тайните служби.

Говорителят на Тайните служби Антъни Гулиелми каза пред CNN, че в четвъртък е проведено 8-часово търсене в различни вътрешни новинарски организации, за да се определи дали искането от 16 януари е било насочено към Тайните служби. Никакъв запис от това писмо не е достигнал до Тайните служби, каза той.

Бившият президент Доналд Тръмп и бившият вицепрезидент Майк Пенс са началници на кабинета, каза източник, запознат с въпроса, пред CNN. Робърт Енгел и Тим Гибелс, съответно, сред 24 служители, поискани от генералния инспектор да прегледат текстовите съобщения. Не е известно дали Engel и Zeibels са били сред 10-те служители, чиито метаданни показват текстовите съобщения.

Енгел и Гьобелс не отговориха на исканията на CNN за коментар.

Преди писмото на генералния инспектор тази седмица Тайните служби казаха на комисията на Камарата на представителите на 6 януари, че полагат „обширни усилия“, за да определят дали някакви съобщения са загубени и могат да бъдат възстановени, включително изтегляне на метаданни и интервюиране на 24 служители на агенцията.

Закари Коен от CNN допринесе за този доклад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.