Съсман, който излъга ФБР през 2016 г. за Хилари Клинтън, не е виновен

Заместител, когато се зареждат действията на статията

Федералният трибунал във вторник нанесе голяма неуспех на специалния съветник Джон Дърам, който оправда Майкъл Съсман, добре свързан адвокат по обвинения в лъжа на ФБР през 2016 г. от името на кампанията на Хилари Клинтън – опит да се съживи старата. Противоречие относно ролята на ФБР в тези избори.

Двама съдебни заседатели казаха пред The ​​Washington Post, че присъдата, която дойде след по-малко от цял ​​ден разисквания в петък и вторник, не е близък разговор или трудно решение.

„Политиката не е фактор“, каза предшественикът на журито. „Чувствахме се много комфортно да споделяме какво мислим. Имахме кратки бележки и успяхме да отговаряме на въпроси заедно“, каза той, отказвайки да каже името си, докато напускаше съда.

„Лично аз смятам, че не е трябвало да бъде преследван“, добави той и добави, че „правителството можеше да прекара времето ни по-разумно“. Вторият съдия каза пред The ​​Post в журито, че „всички изглеждаха еднакво“.

През септември 2016 г. Сусман беше обвинен в лъжа на висш служител на ФБР относно твърденията на ФБР за таен компютърен комуникационен канал между организацията Тръмп и базираната в Русия Alpha Bank. Агентите на ФБР провериха данните, но стигнаха до заключението, че в тях няма нищо подозрително.

Дърам, който беше назначен преди три години по време на администрацията на Тръмп да разследва възможни нарушения сред федералните агенти, които проучваха кампанията на Тръмп през 2016 г., обвини Сусман, че е излъгал ФБР, че не е донесъл информация от името на нито един клиент. Прокурорите твърдят, че той е направил това от името на кампанията на Клинтън и Родни Джоф.

Съсман, първият обвинен в Дърам, каза извън съда: „В моя случай справедливостта най-накрая победи.“ Очаквам с нетърпение да получа работата, която искам.

READ  ЕКСКЛУЗИВНО: Марк Медоус се съобразява с призовката на DOJ на изслушването на 6 януари

Дърам не говори извън съда, издавайки изявление: „Въпреки че сме разочаровани от решението, ние уважаваме решението на арбитражния съд и им благодарим за тяхната услуга“. Тази есен Дърам планира ново разследване на изследовател, обвинен в лъжа на ФБР относно изследванията си за Тръмп.

Грегъри Брауър, бивш прокурор на САЩ и старши агент на ФБР, каза, че „оправдателната присъда не е изненадващо решение поради липсата на доказателства и начина, по който исторически законите за невярно представяне са били използвани“.

„Бившият президент назначи специален съветник само защото искаше разследване, което би могъл да посочи по политически причини по време на кампанията, и (бивш главен прокурор Уилям Б.) Бар му даде такъв“, каза Брауър, визирайки повече в Дърам. Вече е напълно разследван от главния инспектор на съдебната власт. „Това бързо издание трябва да отбележи края на тази глава“, каза той.

В последните аргументи прокурорите казаха на журито, че Съсман смята, че ФБР има „лиценз да лъже“ в разгара на кампанията за президентски избори през 2016 г. Адвокатите на Съсман възразиха, че делото срещу техния клиент се основава на „теории за политически конспирация“.

В рамките на две седмици на свидетелски показания, случаят отново създаде някои горчиви противоречия от съперничеството Тръмп-Клинтън.

Адвокатите на Съсман също са насочени към Клинтън, ФБР и пресата

В крайна сметка журито отхвърли твърденията на адвоката, очевидно разсеян от адвоката на Сасман, Шон Бергоуиц, който каза, че се опитва да преследва. 30-минутната среща преди пет години трябва да се превърне в „теория за голяма политическа конспирация“.

Журито беше натоварено да отговори на прост правен и фактически въпрос дали Sussmann е лъгал за клиента си и дали тази лъжа е от значение за разследването на ФБР. Прокурорите твърдят, че лъжата на Съсман е оправдана Част от по-голям проект Привържениците на Клинтън ще използват ФБР и репортерите, за да клеветят Клинтън с опустошително разкритие в последната минута срещу Тръмп.

READ  Байдън променя някои от политиките на Тръмп по отношение на Куба, като улеснява семействата да виждат роднини в страната.

„Можете да видите какъв е планът“, каза помощник специален съветник Андрю Тбилипис пред съдебните заседатели във федералния съд на окръг Колумбия. „Октомври беше изненада, като информира медиите и ФБР, че през октомври е имало разследване на ФБР.“

Въпреки че процесът често се позовава на Клинтън, Тръмп и други политически фигури, главният прокурор настоя, че „това дело не е за политика, не става дума за конспирация, а за истината. Съсман излъга и каза на Филипините, че ако каже на ФБР, че действа според Клинтън, е по-малко вероятно ФБР да разгледа неговите доказателства или да започне разследване.

Адвокатите показаха имейли на съдебните заседатели, отчети за фактуриране на адвокатска кантора и разписка за телбод, за да свържат Sussmann с кампанията на Клинтън. Но Берговиц каза, че повечето от показанията на свидетелите показват, че кампанията на Клинтън не е искала да отнесе твърденията на Alpha Bank пред ФБР, защото са искали да видят новини по въпроса и се опасяват, че разследването ще усложни или забави подобни истории.

„Има разлика между това да имаш клиент и да правиш нещо от тяхно име“, каза Берговиц.

Той се подигра на адвокатите като лоши опити за изкопаване на вредна информация за Тръмп за кампанията.

„Антиизследванията не са незаконни“, каза той, добавяйки, че ако беше така, „затворите във Вашингтон, окръг Колумбия, биха били пълни“.

Какво е заложено в процеса на Сасман

Берговиц веднага призна, че Съсман е разговарял с репортери като част от работата си, включително с The Washington Post и Reuters. В новинарските статии на Slate и New York Times от 31 октомври 2016 г. той каза, че прокурорите са завели делото, защото „моното зрение“ е било засегнато и – твърди той – е имало малко влияние върху кампанията.

READ  Войната Русия-Украина: Най-новото - The New York Times

„Това ли е историята? Това теч ли е? Това конспирация ли е? Моля, ”, каза Берговиц.

Ключовият свидетел в разследването е Джеймс Бейкър, който беше главният адвокат на ФБР, когато се срещна със Съсман на 19 септември 2016 г. Бейкър каза пред арбитражния съд, че е „100 процента уверен“, че Съсман му е казал. Ако клиентът и той знаеха, той щеше да се справи с разговора по различен начин, вероятно да не се съгласи на срещата.

Тъй като Съсман не свидетелства, Бейкър предостави пряк свидетелски разказ за разговора. Адвокатите на Сузман многократно оспорваха достоверността на Бейкър, като казаха в по-ранно интервю, че Сузман представлява клиенти за киберсигурност; В друга той сякаш каза, че не може да си спомни тази част от речта. Според Берговиц, който отговори на въпроси от свидетелската скамейка, той каза, че не си спомня 116 пъти.

Бейкър, който сега работи в Twitter, свидетелства, че Сусман му е казал, че голям вестник – за който по-късно разбра, че е Ню Йорк Таймс – се готви да пише за обвиненията. Това разтревожи Бейкър Той знаеше, че едно съобщение може да спре подозрителни комуникации, затова искаше ФБР да разследва, преди статия да може да бъде публикувана. Прокурорите твърдят, че Съсман е този, който изнесе обвиненията срещу Тръмп пред Таймс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.