Съобщения на живо: Войната на Русия в Украйна

Отляво италианският премиер Марио Драги, френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Скоулс пътуват с влак за Киев, след като напуснаха Полша на 16 юни.

Лидерите на трите големи страни от ЕС, Франция, Германия и Италия, пристигнаха в Киев в четвъртък сутринта на посещение на високо ниво, предназначено да разсее напрежението, което украинските власти разглеждат като бавна подкрепа в борбата им срещу Русия.

Френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Скоулс и италианският премиер Марио Драги пристигнаха в града със специален влак, който тръгна от Полша в полунощ.

Веднага щом тримата лидери пристигнаха в хотела си в центъра на Кей, сирените за въздушно нападение прозвучаха, сякаш за да им напомнят, че са отишли ​​в страна, уплашена от непредизвикана атака.

Въпреки че трите страни обещаха да предоставят оръжие за отбраната на Украйна срещу Русия, украинският президент Владимир Желенски не крие факта, че смята, че те не действат адекватно.

Той беше особено критичен към Шоулс и Макрон до точката, в която отбеляза, че и двамата лидери се опитват да убедят руския президент Владимир Путин.

„[Scholz] И неговото правителство не трябва да действа в съответствие с баланса между Украйна и Руската федерация, а трябва да избере какъв е техният приоритет“, каза Желенски пред германския телевизионен оператор ZDF по-рано тази седмица.

Зеленски също каза остри думи към Макрон. Френският президент се опита да се представи като съюзник на Украйна и честен посредник с Русия.

В интервю по-рано този месец Макрон каза: „Не трябва да обиждаме Русия, за да можем в деня на прекратяването на огъня да изградим изход от дипломатическите канали. Твърдо вярвам, че ролята на Франция е да бъде посредническа сила.“

Геленски каза пред Financial Times: „За да бъдеш лидер, не трябва да мислиш за себе си като за един, а за лидер“.

READ  Джо Байдън е близо до обявяването на поредното голямо освобождаване на петролни резерви на САЩ

Говорейки пред репортери на гара в Киев, Макрон каза, че лидерите ще отидат на „бойното поле, където са извършени убийствата“ и ще разговарят с Желенски.

Попитан дали има послание за украинците, той каза: „Посланието за европейското единство е насочено към украинските мъже и жени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.