Съобщения на живо: Войната на Русия в Украйна

Повреда на завод Азовстал в Мариупол, Украйна в петък, 27 май. (Леон Клайн / Анадолска агенция / Getty Images)

Две съпруги на украински войници, заловени от руските сили, и приятелка или в неизвестност за охраната на фабриката „Азовстале“ по време на дълга обсада казаха пред CNN, че имат малко или никаква информация за местонахождението на техните близки.

„Не съм контактувала със съпруга си и не съм получавала информация за него наскоро.“ За последно разговаряхме на 13 април. Тогава братята му ще ми пишат, че все още е жив.

Ивлева каза, че е бил в контакт с украински правителствени служители, но каза, че няма „информация“ къде са държани бойците на „Азовстал“ и при какви условия. Тя се надява съпругът й да е жив, дори и да бъде заловена.

„Всички ние сме – морски семейства, съпруги и майки, които се придържаме един към друг, винаги сме във връзка помежду си 24/7“, каза той. „Винаги обменяме всяко налично съобщение. Ние сме като семейство.“

Обсаденият украински пристанищен град Мариупол попадна под пълен руски контрол по-рано този месец с капитулацията на Азовсталин, последната крепост на украинския град за отбрана. Не е ясно колко украински войници в момента са в ареста на Русия, но руските военни казват, че там са се предали 2000 украински войници. Пропагандата на руското правителство призрачно представи пазачите на Азовстал като „нацисти“, което поражда сериозни опасения относно това как ще бъдат третирани с тях, докато са държани в плен.

Жена на име Яна помогна за организирането на събития в Киев в подкрепа на асирийските бойци. Гаджето й беше моряк в ст.н.с. Той говори при условие за анонимност, позовавайки се на опасения за сигурността.

Не чух нищо за него или нея“, каза той. За последно се свързахме на 11 май.
READ  Тръмп е класиран на пето място в офиса на New York AG повече от 440 пъти

Той каза, че украинското правителство не е предоставило никаква информация къде е нейният приятел.

„МКЧК се свърза с майката на гаджето ми [the International Committee of the Red Cross]Не помня точно кога, каза тя. Казаха само, че е жив, това е всичко.

МКЧК участва в регистрирането на бойци, напускащи завода Азовстале от 17 май – до известна степен помага на военнопленниците да поддържат връзка със семействата си. Организацията работи в Украйна от 2014 г., когато започна войната в Донбасския регион на Украйна.

Тетяна, друга съпруга на бодигарда на Азовстал, каза след предаването, че съпругът й й се е обадил от неизвестен номер и че някои от другарите й са задържани в град в Донецка област, контролиран от сепаратистите. CNN се съгласи да не съобщава фамилното му име по същите причини.

„Гласът му беше спокоен и уверен“, каза той. „Условията, които имат, са подходящи. Той каза, че ще им бъде позволено да получат някои пакети в бъдеще.“

Тетяна каза, че е говорила със съпруга си около 10 минути и съпругът й е казал, че ще се опита да й се обади.

„Това е, няма повече обаждания или съобщения.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.