Съобщения на живо: Войната на Русия в Украйна

Украинските военни засилиха усилията си за унищожаване на украинската сигурност в района на Луганск, като вкараха 15 хеликоптера за засилване на офанзивата.

Украинската сигурност около градовете Северодонецк и Лисянск е под силен натиск от артилерийски обстрели и въздушни удари и се засили в села като Вропивка на юг.

Украински войници се возят в движеща се заредена с камион многоракетна установка близо до Лисянск в Източна Украйна на 13 май. (Ясуоши Сиба / AFP / Getty Images)

Защо тази част: Руските сили се опитват да пробият украинската граница в района и да завършат превземането на Луганск. Според повечето оценки те контролират 90% от региона.

Сергей Хайдай, ръководител на Регионалната военна администрация в Луганск, каза, че четирима цивилни са били убити в последните сражения и че азотен завод в Северодонецк е бил отново атакуван.

„Руският свят се опитва да унищожи всичко по пътя си и да наложи такъв живот в района на Луганск – без хора, къщи, фабрики“, каза той.

Хейд каза, че градът е устоял на 15 артилерийски огън във вторник.

Нови атаки срещу Донецк: Цивилните лица от украинските въоръжени сили също признаха новата офанзива на руските сили срещу Славянск в Донецка област.

В продължение на седмици руските сили се натискат на юг, за да завършат превземането на Донецк. Държавни служители казаха, че руските сили се опитват да обградят украинските дивизии около град Лиман и да получат пълен контрол над близкото селище Тробишев.

Ако спечелят, украинската защита в Лиман ще бъде атакувана от три посоки. Във вторник в района е воден тежък артилерийски огън.

още на север: В Харков руснаците продължиха да обстрелват села в северната част на града напук на украинските контраатаки на държавни служители, които изтласкаха украински войски на руска територия на няколко места.

На друго място Генщабът заяви, без да уточнява, „врагът непрекъснато обстрелва артилерийските позиции на нашите войски и цивилната инфраструктура в граничните населени места на Черниговска и Сумска област“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.