Съобщения на живо: Войната на Русия в Украйна

Пожар избухна на 28 април след обстрел близо до гара в Лиман, в Източна Украйна. (Ясуоши Сиба / AFP / Getty Images)

Според украинските военни, тежкият обстрел от руски сили продължава „по цялата комуникация“ в източната част на Донецк и Луганск.

Генералите на въоръжените сили заявиха в петък, че руските войски се опитват да нанесат въздушни удари в някои райони.

Регионът на провлака в Източна Украйна, разположен в Харковска област, се превърна в крепост за руските сили, които се опитват да напредват през съседните Донецк и Луганск. Украинските военни казват, че през последните часове в района не е извършвана офанзива.

„Основните усилия бяха насочени към шпиониране на отбранителните позиции на подразделенията на украинските отбранителни сили, идентифициране и провеждане на артилерийски атаки“, казаха държавните служители.

По-нататък на югоизток се добавя, че „врагът обстрелва позиции с артилерия, минохвъргачки и няколко ракетни установки, за да предотврати препозиционирането на нашите войски“.

В четвъртък украинските войски в Донецк и Луганск „отразиха девет вражески атаки и унищожиха шест танка, една артилерия и двадесет бронирани превозни средства“, казаха държавни служители.

Пресичане на руски маршрути: CNN съобщи в четвъртък, че важен мост в Южна Украйна, свързващ окупирания от Русия Крим с украинския град Мелидопол, е бил разрушен. Мелидопол е превзет от руските сили от началото на март.

Кметът на Мелидопол Иван Федоров потвърди по украинската телевизия, че украинските специални части са отговорни за прерязването на главния мост.

„Вчера войските на нашата спецоперация взривиха моста, който е от голямо логистично значение за нашествениците, защото с помощта на този мост пренасяха военна техника до гарите Мелидопол и Новопотнивка“, каза той.

Федоров обвини руските окупатори в „масово отвличане“ и каза, че те „отвличат“ мъже на принудителна възраст. Това твърдение не може да бъде потвърдено независимо.

READ  Портът Lightning на iPhone 15 може да бъде заменен с USB-C

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.