Съдията попита адвокатите на Тръмп дали Тръмп е класифицирал досиета при търсенето на ФБР

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

НЮ ЙОРК, 20 септември (Ройтерс) – Американски съдия, назначен да прегледа документи, иззети от ФБР миналия месец в дома на Доналд Тръмп във Флорида, оказа натиск върху адвокатите на Тръмп във вторник. Той каза.

Съдия Реймънд Дири – който служи като независим арбитър или специален майстор за преглед на повече от 11 000 конфискувани документа и може да препоръча някои да бъдат запазени от федералните следователи – попита адвокатите на Тръмп защо не трябва да се вземат предвид действителните секретни записи.

„Ако правителството ми даде prima facie доказателство (правен термин, който се предполага, че е верен, освен ако не се докаже), то е класифицирано и ако решите да не правите иск за класифициране… това е краят, що се отнася до мен “, каза Диъри на адвокатите на Тръмп на първото му публично изслушване.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Диъри, старшият федерален съдия в Бруклин, когото адвокатите на Тръмп препоръчаха да служи като специален господар, не издаде решение.

Около 100 от документите, които бяха иззети при разрешен от съда обиск на 8 август в дома на Тръмп в курорта Мар-а-Лаго в Палм Бийч, съдържаха секретна идентификация. Адвокатът на Тръмп, Джеймс Тръсти, каза, че е твърде рано да се каже, че Тръмп е използвал правомощията си да разсекрети документи, докато е бил президент – позиция, която Диъри предложи, отслабва твърдението.

„Не можете да вземете тортата си и да я изядете“, каза съдията.

В Мар-а-Лаго Министерството на правосъдието провежда наказателно разследване срещу Тръмп за запазване на правителствени документи, след като той напусна поста през януари 2021 г. Предубедена атака.

READ  Американски военни кораби пресичат Тайванския пролив за първи път след посещението на Пелоси

Тръмп каза в публикации в социалните медии, че записите са класифицирани, но адвокатите му избегнаха въпроса в съда.

Трите статута, лежащи в основата на заповедта за обиск, използвана от ФБР в Мар-а-Лаго, криминализират подправянето на правителствени документи, независимо от статуса им на класификация.

Диъри се зае със задачата да препоръча базираната във Флорида окръжна съдия на САЩ Айлийн Кенън, която води борбата за достъп до конфискувани документи, които могат да бъдат защитени от правната доктрина за поверителност между адвокат и клиент или привилегия на изпълнителната власт. Президентът може да пази определени документи или информация в тайна.

Адвокатите на Тръмп твърдяха, че сега не е моментът да представят конкретна информация, свързана с класификацията, заявявайки в писмо, подадено преди изслушването, че ще бъдат принудени да разкрият защита срещу всяко следващо обвинение – като признават, че разследването може да доведе до криминални обвинения. .

Заповедта на Кенън, назначаваща Диъри за специален майстор, го помоли да завърши прегледа си до края на ноември и да даде приоритет на документите, маркирани като класифицирани. Процесът, създаден от Кенън, за да накара адвоката на Тръмп да прегледа документите, може да не изисква разрешение за сигурност от правителството на САЩ за членовете на неговия правен екип.

READ  Наводнения в Южна Африка: Наводненията в Южна Африка убиват повече от 300, тъй като пътищата са разрушени и къщи.

Попечителят Диъри помоли адвокатите да позволят на повече членове на екипа на Тръмп да получат официални разрешения. Дири каза, че достъпът трябва да се предоставя само на тези, които наистина имат нужда да видят класифициран материал.

Джули Еделщайн, прокурорът, каза на изслушването, че някои от документите са толкова чувствителни, че дори на някои членове на съдебната комисия не е било позволено да ги видят.

Министерството на правосъдието обжалва в петък пред базирания в Атланта 11-ти окръжен апелативен съд на САЩ, част от решението на Кенън, позволяващо на специалния капитан да разглежда записи, обозначени като класифицирани, а съдията ограничава достъпа на ФБР до тях.

Правният екип на Тръмп във вторник се противопостави на искането на правителството и нарече разследването на Министерството на правосъдието „безпрецедентно и неправилно“.

Националният архив, американската агенция, отговорна за съхраняването на правителствени документи, започна разследване, след като Тръмп се опита да извлече липсваща правителствена собственост и получи 15 кутии с класифицирани документи.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Репортаж от Карън Фрефелд и Люк Коен в Ню Йорк, Сара Н. Допълнителни доклади от Линч; Редактиране от Скот Малоун, Уил Дънам, Дейвид Грегорио и Чису Номияма

Нашите стандарти: Принципи на Thomson Reuters Trust.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.