Съдията изглежда желае да пусне част от клетвената декларация на Мар-а-Лаго

Уест Палм Бийч, Флорида (AP) — Федерален съдия в четвъртък нареди на Министерството на правосъдието да представи предложените редакции, тъй като обеща да направи публично достояние поне част от клетвена декларация, подкрепяща заповед за претърсване на имението на бившия президент Доналд Тръмп във Флорида.

Американският съдия-магистрат Брус Райнхард каза, че според закона правителството носи тежестта да покаже защо редактираната версия не трябва да бъде публикувана и той не беше убеден от аргументите на адвокатите в четвъртък. След като ФБР иззе класифицирана и класифицирана информация по време на нападение в имението на Тръмп Мар-а-Лаго миналата седмица, той получи една седмица, за да представи копие от клетвената декларация, предлагаща информацията, която иска да запази в тайна.

Изслушването беше свикано, след като няколко новинарски организации, включително Асошиейтед прес, се опитаха да разпечатат допълнителни записи, включително клетвена декларация, свързана с претърсването миналата седмица. Може да съдържа ключови подробности от разследване на Министерството на правосъдието дали Тръмп е запазил и неправилно боравил с класифицирани и чувствителни правителствени документи.

Министерството на правосъдието категорично се противопоставя на оповестяването на каквато и да е част от клетвената декларация, като твърди, че това ще компрометира текущото разследване, ще разкрие самоличността на свидетелите и ще попречи на други да се изявят и да сътрудничат на правителството.

Адвокатите на новинарските организации обаче твърдяха, че безпрецедентният характер на разследването на Министерството на правосъдието изисква публично оповестяване.

„Не можете да повярвате на това, което не можете да видите“, каза Чък Тобин, адвокат, който представлява АП и няколко други новинарски организации.

В допълнение към разпореждането за реституция, съдията се съгласи да направи публични други документи, включително коричния лист на заповедта, предложението на Министерството на правосъдието за запечатване на документите и заповедта на съдията те да бъдат запечатани.

READ  Оливия Нютън-Джон, поп певица и звезда от "Grease", почина на 73 години

Тези документи конкретно показаха, че ФБР „умишлено запазва информация за националната сигурност“, укрива или премахва правителствени записи и възпрепятства федерално разследване.

Джей Прат, адвокатът по националната сигурност на Министерството на правосъдието, твърди, че клетвената декларация трябва да бъде скрита от обществеността. Разопаковането му ще предостави „пътна карта“ на разследването – което е в „ранен етап“ – и ще разкрие следващите стъпки, които трябва да бъдат предприети от федералните агенти и прокурорите.

Той твърди, че е в обществен интерес разследването, включително разпитите на свидетели, да може да продължи безпрепятствено.

Когато изслушването започна, малка каравана със знамена на Тръмп премина покрай федералния съд в Уест Палм Бийч, Флорида. Адвокатът на Тръмп, Кристина Пап, беше в съда в четвъртък, но каза, че е там само за да наблюдава съдебните процедури.

Прат твърди в съда, че дори редактирана версия на документа може да разкрие разследване или да даде възможност на прокурорите или следователите да идентифицират свидетели по делото. Той също така твърди, че съдебната власт вече е положила много усилия, за да осигури прозрачност, включително искане от съда да отмени заповедта и разписката за получаване на активи, публикувани миналата седмица.

„Има голям интерес“, призна той. „Това може да е безпрецедентна ситуация.“

Тръмп в публикация в Truth Community миналата седмица призова нередактираната клетвена декларация да бъде публикувана в интерес на прозрачността.

Райнхард даде на правителството до следващия четвъртък да представи своята версия с предложените изменения, заедно с писмени аргументи ред по ред. Той каза, че ще прегледа предложението, ще направи свои собствени предложения за изменения и след това ще се срещне с правителствени юристи, за да направи последен аргумент защо определена информация трябва да бъде задържана.

READ  Путин даде гражданство на Едуард Сноудън, който разкри подслушване от САЩ

Адвокатите на Министерството на правосъдието твърдят в съдебните документи, че разследването на работата на Тръмп със „строго секретни материали“ продължава и че досието съдържа чувствителна информация за свидетели.

В наскоро подадена клетвена декларация от Брет и американския прокурор Хуан Антонио Гонзалес в Маями се казва, че освобождаването ще „причини значителни и непоправими щети на това продължаващо криминално разследване“.

„Ако бъде разкрита, клетвената декларация може да послужи като план за текущото разследване на правителството, предоставяйки конкретни подробности за неговата посока и потенциален курс, което го прави по-вероятно да компрометира бъдещи разследващи процедури“, пишат те.

Агентите на ФБР премахнаха 11 комплекта класифицирани документи в имението на Тръмп Мар-а-Лаго на 8 август, включително някои, съдържащи строго секретни, но също така и „чувствителна информация“, според разписки, публикувани в петък. Това е специална категория, която защитава най-чувствителните тайни на страната, които, ако бъдат разкрити публично, могат да причинят „изключително сериозни“ щети на интересите на САЩ. Съдебните регистри не предоставят конкретни подробности относно информацията, съдържаща се в документите.

___

Балсамо съобщи от Ню Йорк.

___

Разследвания на Доналд Тръмп: https://apnews.com/hub/donald-trump

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.