Съветът за сигурност на ООН, включително Русия, изрази загриженост за Украйна

Организацията на обединените нации, 6 май (Ройтерс) – Съветът за сигурност на ООН, включително Русия, изрази в петък „дълбока загриженост относно поддържането на мира и сигурността в Украйна“ и подкрепи усилията на ръководството на ООН за намиране на мирно решение в първия си доклад. От московската инвазия.

Докладите на Съвета за сигурност са единодушни. Краткият текст, приет в петък, е изготвен от Норвегия и Мексико.

„Съветът за сигурност изразява дълбока загриженост относно поддържането на мира и сигурността в Украйна“, се казва в него. „Съгласно Устава на Организацията на обединените нации Съветът за сигурност се напомня, че всички държави-членки са длъжни да разрешават своите международни конфликти по мирен начин“.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Съветът за сигурност поиска в допълнение към текущите инспекции на Международната агенция за атомна енергия в Иран да наблюдава спазването от Иран на „стъпките, изисквани от Борда на МААЕ“.

Гутериш приветства подкрепата на паството в петък, като каза, че „не са положени усилия за спасяване на животи, намаляване на страданието или намиране на начин към мир“.

5 май 2022 г. в централата на ООН в Манхатън, Ню Йорк, Ню Йорк, САЩ

Гутериш се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва и с украинския президент Владимир Желенски миналата седмица в Киев.

Посещенията му миналата седмица проправиха пътя за съвместни усилия на Организацията на обединените нации и Червения кръст за евакуиране на около 500 цивилни от обсадата на пристанищния град Мариупол и обсадения завод за стомана Азовстел.

Пеп. На 24-ти Съветът за сигурност прие доклада, въпреки че Русия го нарече „специална военна операция“ и дипломатическа дипломация, която се засили след избухването на Гутериш на руската „абсурдна война“.

READ  Потвърдено е, че първата дама Джил Байдън е заразена с вируса Корона

На 25 февруари Русия наложи вето върху проекторезолюция на Съвета за сигурност, осъждаща нахлуването на Москва. Китай, Обединените арабски емирства и Индия се въздържаха. Резолюцията на съвета изисква девет гласа „за“ и никакво вето на САЩ, Русия, Китай, Франция или Великобритания. Прочетете още

193-членната ООН Общото събрание прие единодушно две резолюции, обясняващи международната изолация на Русия на Украйна, като нито една страна няма право на вето. Такива резолюции са неограничени, но имат политическа тежест.

Общото събрание осъди „агресията на Русия срещу Украйна“ и поиска руските войски да спрат да се бият и да се изтеглят, както и да има достъп до помощ и сигурност за цивилни. То също така критикува Русия за създаването на „лоша“ хуманитарна ситуация. Прочетете още

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Доклад на Майкъл Никълс; Редактиране от Даян Крофт и Розалпа О’Брайън

Нашите стандарти: Принципи на доверието на Thomson Reuters.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.