Столицата на Израел: Австралия отменя признаването на Западен Йерусалим от ерата на ТръмпCNN

Австралийското правителство отмени решението на своя предшественик да признае Западен Йерусалим за своя столица Израелпредизвика осъждане от израелското правителство.

Австралийският външен министър Пени Уонг потвърди „предишната и дългогодишна позиция“ на Канбера по отношение на Израел на конференция във вторник, подчертавайки непоколебимата подкрепа на новото лейбъристко правителство за Израел и палестинския народ.

„Австралия се ангажира с решение с две държави, при което Израел и бъдеща палестинска държава съществуват съвместно в мир и сигурност в рамките на международно признати граници“, каза Уонг. „Няма да подкрепим подход, който подкопава тази възможност.

Предишното правителство, водено от бившия министър-председател на коалицията Скот Морисън, призна Западен Йерусалим за столица на Израел през 2018 г. след изявление на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

През 2017 г. Тръмп Той отбеляза седем десетилетия на американската външна политика От Съединените щати обявяват Йерусалим за столица на Израел. На следващата година, САЩ преместиха посолството си От Тел Авив до Йерусалим.

Израелският премиер Яир Лапид каза, че решението на Австралия да се върне към предишната си позиция във вторник е „спешен отговор на фалшивите съобщения в медиите“.

„В светлината на начина, по който това решение беше взето в Австралия, като прибързан отговор на фалшив доклад в медиите, ние се надяваме, че австралийското правителство ще се справи с други въпроси по-сериозно и професионално“, каза Лапид в изявление. Без да уточнявам „фалшивите сигнали“.

Израелското външно министерство привика австралийския посланик в Израел.

Преди изявлението на Тръмп последователните американски президенти се съпротивляваха да правят каквито и да било декларации по въпроса, докато израелско-палестинският конфликт не бъде решен. Решението на Тръмп предизвика осъждане от световните лидери и предизвика шок в мюсюлманския свят. И израелците, и палестинците претендират за своя столица свещения град.

Решението на Морисън да последва примера на Тръмп Предизвиквайки допълнително възмущение, Уонг във вторник се извини за всякакво страдание.

„Съжалявам, че решението на г-н Морисън да играе политика промени позицията на Австралия и страданието, което тези промени причиниха на мнозина в австралийската общност, които се интересуват дълбоко от този проблем“, каза Уонг.

Разделянето на Ерусалим на Източен и Западен датира от споразумението за примирие от 1949 г., което сложи край на военните действия между Израел и арабските сили. Той раздели града.

Западен Ерусалим беше в ръцете на Израел, а Източен Йерусалим беше под контрола на Йордания. Планът на Организацията на обединените нации от 1947 г. да раздели Палестина на две, създавайки еврейска държава и арабска държава, смята Ерусалим за международно действащо „корпусно разделение“ с изключение на две държави.

Израел превзе Източен Йерусалим в Шестдневната война през 1967 г. Той разшири общинските граници на града и ги обяви за обединена столица на Израел.

До изявлението на Тръмп международната общност до голяма степен не беше признала официално позицията на Израел, като вместо това каза, че само договорено споразумение между двете страни може да определи окончателния статут на града.

В града има дълбоки светилища за евреи, мюсюлмани и християни. Въпросът е трънлив, откакто преговорите между израелци и палестинци оставиха въпроса за Йерусалим за последната фаза на всяко мирно споразумение.

READ  Азиатските пазари се покачват, акциите на Южна Корея се повишават преди доклада за CPI в САЩ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.