Спускаемият модул Inside откри космически скали, които се блъскат в Марс

Регистрирайте се за научния бюлетин на Wonder Theory на CNN. Изследвайте вселената с новини за завладяващи открития, научни пробиви и други.CNN

Inside Lander на НАСА е „чул“ и засякъл вибрациите на четири космически скали, които са ударили Марс през последните две години.

За първи път се захващам със задача Първото откриване на InSight на сеизмични и звукови вълни от удар на Марс и удари от кацането през 2018 г. на Червената планета.

За щастие пътят на тези метеорити не е прозрение, известен като космически скали, преди да ударят земята. Ударите са били на 53 до 180 мили (85 до 290 километра) от позицията на стационарния модул за кацане на Елизиум Планиция на Марс, гладка равнина на север от екватора.

Метеорит удари атмосферата на Марс на 5 септември 2021 г., след което се разпадна на най-малко три части, всяка от които остави кратер на повърхността на Червената планета.

По-късно Mars Reconnaissance Orbiter прелетя над мястото, за да потвърди къде е паднал метеоритът, откривайки три тъмни зони. Color Imager на орбитата, научна експериментална камера за изображения с висока разделителна способност, направи подробни изгледи отблизо на кратерите.

Изследователите споделиха своите открития Проучването е публикувано в понеделник в списанието Естествени науки за земята.

„След като изчакахме три години, за да открием въздействието на InSight, кратерите изглеждаха красиви“, каза в изявление Ингрид Таубер, асистент по науките за Земята, околната среда и планетата в университета Браун в Провидънс, Роуд Айлънд.

Данните от InSight разкриха още три подобни въздействия, едно на 27 май 2020 г. и две допълнителни въздействия на 18 февруари и 31 август 2021 г.

Агенцията публикува записа на удара на марсианския метеорит в понеделник. По време на клипа чуйте научно-фантастично звучащо „пиукане“ три пъти, докато космическата скала навлиза в атмосферата, експлодира на парчета и се удря в повърхността.

Учените всъщност се запитаха защо не са открити повече удари върху Марс, след като планетата се намира до главния астероиден пояс на нашата слънчева система, където много космически скали се удрят в марсианската повърхност. Марсианската атмосфера е само 1% от дебелината на земната атмосфера, което означава, че повечето метеорити преминават през нея, без да се разпадат.

По време на престоя си на Марс InSight използва своя сеизмометър, за да открие повече от 1300 земетресения, които се случват, когато повърхността на Марс се напука поради налягане и топлина. Сензорът може да открива сеизмични вълни на хиляди мили от местоположението на InSight — но събитието през септември 2021 г. е първият път, когато учените го използват. Вълни за осигуряване на въздействие.

Шумът от марсиански вятър или сезонните промени в атмосферата могат да маскират допълнителни ефекти. Сега, когато изследователите разбират как изглежда сеизмичният подпис на удара, те очакват да открият повече, докато анализират данните на InSight през последните четири години.

Сеизмичните вълни помагат на изследователите да разкрият Повече информация за вътрешността на Марс Защото те се променят, докато преминават през различни материали.

Ударите на метеорите предизвикват земетресения с магнитуд 2,0 или по-малко. Досега най-голямото земетресение, регистрирано от InSight, е A Събитие с магнитуд 5 през май.

Ударните кратери помагат на учените да разберат възрастта на повърхността на планетата. Изследователите могат също да определят колко кратера са се образували в началото на бурната история на Слънчевата система.

„Въздействията са часовниците на слънчевата система“, каза водещият автор Рафаел Гарсия, академичен изследовател в Institut Supérieur de l’Aéronautique et de l’Espace в Тулуза, Франция. „Днес трябва да знаем степента на въздействие, за да оценим възрастта на различните повърхности.“

Проучването на данните от InSight може да даде на изследователите начин да анализират пътя и размера на ударната вълна, която възниква, когато метеоритите навлизат в атмосферата.

„Научаваме повече за процеса на въздействие“, каза Гарсия. „Сега можем да съпоставим кратери с различни размери със специфични сеизмични и звукови вълни.“

Работата на Insight е към своя край Прахът се събира върху слънчевите му панели и намалява мощността му. В крайна сметка космическият кораб ще се изключи, но екипът не е сигурен кога ще се случи това.

Последните измервания показват, че може да спре между октомври и януари 2023 г.

Дотогава космическият кораб все още има шанс да добави към изследователското си портфолио и да направи зашеметяващи открития на Марс.

READ  Тортата е направена в опита за каскадница с Мона Лиза

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.