Споразумението COP27 няма да направи много за избягване на бъдещи бедствия, свързани с изменението на климата

Коментирайте

ШАРМ ЕЛ-ШЕЙХ, Египет — Неделята отбеляза повратна точка в разглеждането на окончателния резултат от конференцията на ООН за изменението на климата. Опасностите, които вече унищожават земята Но беше направено Малък напредък е постигнат в мерките за намаляване на емисиите Може да предотврати още по-лоши бедствия.

Това беше решение с две остриета за преговорите, тъй като много богати страни се аргументираха за по-дълбоки и по-бързи действия в областта на климата, докато по-бедните страни казаха, че първо се нуждаят от помощ за справяне с ефектите от затоплянето, до голяма степен движено от индустриализирания свят. .

Дори дипломати и активисти на срещата на върха, известна като COP27, го похвалиха Финансово творение Мнозина се притесняваха, че нежеланието на страните да приемат по-амбициозни планове за климата, за да подкрепят уязвимите нации след бедствия, оставиха Земята на опасно затопляне.

„Много партии не са готови да постигнат голям напредък днес в борбата с климатичната криза“, каза шефът на ЕС по климата Франц Тимерманс пред изтощените преговарящи в неделя сутринта. „Това, което е пред нас, не е достатъчна стъпка напред за хората и планетата.

Предварителното споразумение, постигнато след година на климатични бедствия в Египет и седмици на напрегнати преговори, подчертава предизвикателството да се накара целият свят да се съгласи с бързи действия в областта на климата, докато много могъщи държави и организации инвестират в настоящата енергийна система.

Преговарящите от ООН постигнаха споразумение за подпомагане на страни, уязвими от климатични бедствия

Роб Джаксън, учен по климата в Станфордския университет и ръководител на Global Carbon Project, каза, че е неизбежно светът да надхвърли това, което учените смятат за безопасен праг на затопляне. Единствените въпроси са колко и колко хора ще бъдат засегнати в резултат на това.

Изследване Пуснат по средата на преговорите на COP27 Миналогодишната конференция установи, че малко държави са изпълнили изискването да увеличат ангажиментите си за намаляване на емисиите и светът е на ръба на изгарянето на повече въглерод, отколкото може да понесе – тласкайки планетата над прага, според учените Колапс на екосистемите, Екстремното време се увеличава И Широко разпространен глад и болести.

Джаксън обвини вкоренени интереси, късогледи политически лидери и обща човешка апатия за забавянето на действията към по-амбициозната цел, която си постави в Париж през 2015 г. Ограничаване на затоплянето до 1,5 градуса по Целзий (2,7 градуса по Фаренхайт) над прединдустриалните нива.

„Не само COP27, но и всички други COP след Парижкото споразумение не са предприели никакви действия“, каза той. — Кървим от години.

READ  Нанси Пелоси обяви, че няма да се кандидатира за президент, отбелязвайки края на една ера за Демократическата партия и Вашингтон.

Тази година конференцията се проведе при тежки обстоятелства. Продължаващите последици от пандемията от коронавирус и нахлуването на Русия в Украйна предизвикаха глобална икономическа криза и правителствата се борят да осигурят енергия и храна на своите граждани. Двата най-големи източника на емисии в света – САЩ и Китай – не си говорят помежду си.

Развитите страни не са предоставили финансиране на развиващите се страни и вече изостават с години, което подкопава колективното доверие, необходимо за осигуряване на смислено споразумение.

Като цяло ООН Действайки като морален компас на преговорите, активистите на гражданското общество се сблъскаха с безпрецедентни ограничения върху способността си да протестират поради строгите ограничения на страната за публични събирания. Пресконференции, подчертаващи връзката между човешките права и климатичната криза Прекъснато от викане на кибрит Относно лишаването от свобода на политическите затворници в Египет.

Междувременно няколко световни лидери, включително египетските домакини на конференцията, се възползваха от събитието да насърчи техните доставки на изкопаеми горива и създават нови енергийни сделки. Президентът на COP27 Самех Шогри нарече природния газ „преходен енергиен източник“, който може да улесни прехода от изкопаеми горива към възобновяеми източници.

Частна среща на африкански лидери по време на конференцията показа колко трудно е за развиващите се страни да се откажат от експлоатацията. Доходоносни запаси от изкопаеми гориваОсобено когато имат проблеми с привличането на инвеститори за други, по-устойчиви проекти.

„Африка се нуждае от газ“, каза Акинвуми Адесина, президент на Африканската банка за развитие, докато стаята избухна в аплодисменти. „Искаме да сме сигурни, че имаме достъп до електричество. Не искаме да се превърнем в музей на бедността в света.

Но Междуправителствена група по изменение на климата Тази година светът не може да изгради нова инфраструктура за изкопаеми горива, за да има някаква надежда да постигне целта за затопляне от 1,5 градуса. Въпреки че изгарянето на природен газ произвежда по-малко емисии от изгарянето на въглища, процесът на производство и транспортиране може да доведе до изтичане на метан, мощен замърсител на климата.

В консултацията при закрити врата дипломати от Саудитска Арабия и други производители на петрол и газ се противопоставиха на езика, който призоваваше за постепенно премахване на всички замърсяващи изкопаеми горива, според няколко души, запознати с разговорите, които говориха при условие за анонимност. За обсъждане на лични проблеми. Много от същите държави се противопоставиха на плана, който би отворил вратата за страните да поставят по-чести и амбициозни цели за намаляване на емисиите в конкретни индустрии и в целите си икономики.

„Отидохме на семинара за смекчаване и това бяха пет часа окопна война“, каза министърът на климата на Нова Зеландия Джеймс Шоу. „Поддържането на линия е трудна работа.“

READ  Главният прокурор на Тръмп, Уилям Бар, казва, че бившият президент няма „правна причина“ да пази секретни документи

Въпреки че безпрецедентен брой държави – включително Индия, САЩ и Европейския съюз – призоваха за решение на COP, което да отразява необходимостта от постепенно премахване на замърсяващия нефт, природен газ и въглища, всеобхватното споразумение беше повторено. Миналогодишната сделка в Глазгоу Относно необходимостта от „неограничено спиране на въглищната електропреносна мрежа“.

„Това е процес на консенсус“, каза Шоу, чиято страна подкрепи езика за постепенно премахване на изкопаемите горива. „Ако има група държави като тази, ние няма да я устоим, много е трудно да се направи това.

Китай, светът Най-големият годишен принос към емисиите за глобално затопляне, беше на заден план през по-голямата част от конференцията. Държава не се присъедини Коалиция от повече от 150 държави се ангажира да ограничи метана, който е 80 пъти по-замърсяващ от въглеродния диоксид. А неговите дипломати пренебрегнаха внушенията, че китайското правителство трябва да се присъедини към развитите страни в предоставянето на финансова помощ на уязвимите страни.

Делегатите отхвърлиха предложението на Европейския съюз и неговите съюзници, което изисква всички страни да започнат да намаляват емисиите си от глобалното затопляне до 2025 г.

Извън залите за преговори, анализ на застъпническата група Global Witness показа броя на регистрираните лобисти за изкопаеми горива сред присъстващите на тазгодишната среща. Активистът за климатична справедливост Асад Рехман си спомни срещата с ръководител на индустрията в един от автобусите за конференции, който му каза, че COP е най-доброто място за сключване на сделки.

„Стигаме до тези преговори и хората си мислят, че говорим за климата. Не сме“, каза Реман, изпълнителен директор на организацията с нестопанска цел срещу бедността War on Wands, която призова ООН да установи конфликт на политика на интереси на конференции за климата.

„Реалността е, че тези преговори за климата говорят за политическата икономика на бъдещето“, каза той. „Кой ще има полза и кой не? Кой ще оцелее и кой не? „

Проучването показва, че светът разполага с девет години, за да спре катастрофалното затопляне

И все пак историческото споразумение за финансиране на необратими въздействия върху климата – известно на езика на ООН като „загуби и щети“ – също показва как процесът на COP може да даде възможност на най-малките и най-уязвими страни в света.

Много наблюдатели вярваха, че Съединените щати и други индустриализирани нации никога няма да поемат такава финансова отговорност за трилионите долари щети, които изменението на климата ще причини.

Но след това Катастрофално наводнение С една трета от Пакистан под вода тази година, посланиците на страната ръководиха преговорен блок от повече от 130 развиващи се страни, за да поискат „финансови договорености за загуби и щети“ да бъдат включени в дневния ред на срещата.

READ  Организацията на обединените нации победи хуманитарната резолюция на Русия за Украйна

„Ако има чувство за морал и равенство в международните отношения… трябва да има солидарност с народа на Пакистан и хората, засегнати от климатичната криза“, каза пакистанският преговарящ Мунир Акрам в първите дни на конференцията. „Това е въпрос на климатична справедливост.“

Противопоставянето на богатите страни започна да отслабва, тъй като лидерите на развиващите се страни ясно дадоха да се разбере, че няма да напуснат без финансови загуби и щети. Докато преговорите се проточиха в извънредно време в събота, дипломати от малките островни държави се срещнаха с преговарящите от ЕС, за да посредничат за сделката, с която страните в крайна сметка се съгласиха.

Кати Джеднил-Кижнер, климатичният посланик на Маршаловите острови, каза, че успехът на усилията й дава надежда, че страните могат да направят повече, за да предотвратят бъдещо затопляне – което е от съществено значение, ако нейната малка тихоокеанска нация не изчезне в покачващите се морета.

„Ние показахме, че можем да направим това, което не можем с фонда за загуби и щети, така че знаем, че ще се върнем следващата година и ще се отървем от изкопаемите горива веднъж завинаги“, каза той.

Harjeet Singh, ръководител на глобалната политическа стратегия за Climate Action Network International, вижда друга полза от плащането за въздействия върху климата: най-накрая убеждава големите източници на емисии да спрат да изострят проблема.

„COP27 изпрати предупредителен изстрел към замърсителите, че вече не могат да се измъкнат безпроблемно от унищожаването на климата“, каза той.

Тъй като мнозина се съмняваха дали споразумението от неделя ще промени общата траектория на затопляне, специалният пратеник на САЩ за изменението на климата Джон Ф. Той работи, за да постигне окончателна сделка, въпреки че беше принуден да лежи под карантина след заразяване с Covid-19, докато беше в Кери – Шарм ел-Шейх. – прогнозира това.

„Всеки десети избегнат градус на затопляне означава по-малко суша, по-малко наводнения, по-малко повишаване на морското равнище, по-малко екстремни метеорологични условия“, каза Кери. „Това означава, че животите са спасени и загубите са избегнати.“

Тимъти Буко и Евън Халбър в Шарм ел-Шейх и Брейди Денис и Майкъл Бирнбаум във Вашингтон допринесоха за този доклад.

Регистрирайте се всеки четвъртък за последните новини относно изменението на климата, енергията и околната среда

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.